Dejtonski sporazum, 21 godinu poslije!

Danas se navršava 21 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čiji su garant sprovođenja Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Republika Srpska 21.11.2016 | 07:08
Dejtonski sporazum, 21 godinu poslije!
Okvirni sporazum je potpisan u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson, u američkom gradiću Dejton, u državi Ohajo, 21. novembra 1995, a ozvaničen je 14. decembra iste godine u Parizu, pa ga zovu još Parisko-dejtonski mirovni sporazum.

U prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpislali su ga predsjednici Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan je podjela BiH po ključu 51 posto teritorije Federaciji BiH i 49 posto Republici Srpskoj, te Distrikt Brčko.

Dejtonski sporazum je najveća ovlašćena dao entitetima i naznačio osnovna ovlašćenja za nivo zajedničkih državnih organa.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN-a, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl-diplomatije, koju je počeo američki diplomata Ričard Holbruk sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD.

Ovaj dokumen tje BiH doneo prekid rata, a u međuvremenu je pretrpeo stotinak promena.

Danas, po mišljenju dijela međunarodnih zvanicnika, vrijeme je za njegovu reviziju kojoj se, međuitm, protive Srbi. Bošnjaci se zalažu za ukidanje Republike Srpske i centralizaciju vlasti u Sarajevu, dok Hrvati smatraju da su dosadašnjim promjenama obespravljeni, te da Hrvati treba da dobiju svoj entitet sa glavnim sjedištem u Mostaru.

Srbija podržava Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, a srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je nedavno da onaj ko pokušava da "raspakuje" Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

"Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije", rekao je premijer.

Aktuelni predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da promjene Dejtonskog sporazuma neće biti, osim ako se narodi u BiH o tome dogovore.

"Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, učesnika i da svi imaju iste poglede i stavove. Otvaranje teme prom"Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, učesnika i da svi imaju iste poglede i stavove. Otvaranje teme promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma znači afirmaciju tri potpuno različite vizije BiH", upozorava Ivanić.

Jedna vizija je, precizira on, dominantno u Sarajevu i podrazumeva BiH bez entiteta, druga je u Banjaluci i podrazumeva nezavisnu Republiku Srpsku ako je moguće, dok je treća u Mostaru, a odnosi se na uspostavljanje trećeg entiteta ili neke posebne institucije za predstavnike hrvatskog naroda.

"Ako to otvorimo, dobijate ponovo neku vrstu sukoba koji su postojali još od prije rata i automatski nastavak ratnih ciljeva eventualnim političkim sredstvima. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivanić povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On ne misli da postoji međunarodna saglasnost o tome da se stvari mogu promijenti i da postoji jedinstven pogled međunarodnih ključnih faktora kako bi prema takozvanom "Dejtonu dva" BiH trebalo da izgleda.

"Jasno je da to niko neće", rekao je Ivanić.

Da je nerealno i krajnje štetno bilo kakvo dalje eksperimentisanje sa strukturom koju je ovaj sporazum uspostavio, smatra i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je, povodom 21. godišnjice od potpisivanja Dejtona, poručila je Vlada Srpske čvrsto opredijeljena da zaštiti nadležnosti Srpske, da se odupre svim izazovima i da nastavi da vodi odgovornu, odlučnu i nenasilnu politiku da bi zaštitila prava svojih građana legitimnim, zakonskim i demokratskim metodama.

Smatra i da su su nezakonite promene ustavne stukture, koje su sproveli visoki predstavnici svojim nametnutim odlukama, dovele upravo do onih devijacija i problema koje je sporazum nastojao da spriječi.

Inače, u Republici Srpskoj se dan usvajanja Dejtona obilježava kao praznik i neradni je dan.

Priče o "Dejtonu dva", međutim, ne prestaju.

Tokom prve zvanične posjete hrvatskog premijera Andreja Plenković Sarajevu i Mostaru za evropski put BiH i ravnopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, on je najavio da će evropski put BiH prioritet spoljne politike njegove zemlje, ali i ravnopravnost hrvatskog naroda koji tu živi.

Plenković je rekao da vjeruje da bi BiH trebalo da bude funkcionalna država, a Hrvati ravnopravni sa druga dva konstitutivna naroda. A, prema njegovom uvjerenju, to je moguće uz ustavnu reform BiH.

Plenković je podsetio da su hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, među kojima je bio i on, poručivali da je vrijeme za "nadogradnju Dejtonskog okvira" za šta je nužna "ustavna reforma zasnovana na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja".

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bošnjak, Bihać

21.11.2016 07:47

21 godinu poslije, živimo gore nego u ratu. Političari su toliko nesposobni i istrošeni da jedino što im je ostalo da optužuju jedni druge. Dodik - Izetbegović su pobili više Srba i Bošnjaka nego nesrećni rat 1990-1995. Ne ubija se samo metkom, nego i izgladnjivanjem.

ODGOVORITE
Name

General

21.11.2016 08:29

Ma kakav Dayton i onako ga niko ne postuje. Treba to rascistiti jednom za sva vremena.

Name

Абв

21.11.2016 08:17

Бога ми ја боље живим у миру,па какав год да је. Само Бошњаци призивају рат. Ко га воли нека му у кући буде сваки дан.

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.11.2016 08:39

21 godina terora BiH nad Srbima, vrijeme je da se krene dalje.

ODGOVORITE
Name

re srbin

21.11.2016 08:51

Pa sto uvjek birate Dodika i nek vas terorise kad ne znate bolje!!!!

Name

Srbin

21.11.2016 09:42

Mislio sam da skinemo ludacku kosulju zvanu Dejton, i proglasimo nezavisnot...tada ce i Dodik biti proslost, kao sto je Cercil otisao odmah posle II svjetskog rata...

Name

AxxE

21.11.2016 10:00

Sjedni na youtube i gledaj kako je zavrsen rat ....

Name

ukratko

21.11.2016 10:39

@srbin.....jedno je sto ti zelis a drugo je sto to ne odgovara nekome u svijetu , sad bi ti pitao kome ....pa uzmi pa proguglaj pa ces saznat ;-))

Name

Srbin

21.11.2016 11:25

Najbitna je zelja naroda...UN daju pravo na samoopredjeljenje, mi cemo ga iskoristiti

Name

bosanac i Herc.

21.11.2016 09:05

Ove gore zlotvore bolje da ne dajete u medije pogotovo sa slikama.

ODGOVORITE
Name

CCCC

21.11.2016 09:14

Samo otcjepljenje RS...

ODGOVORITE
Name

putuj Planeto

21.11.2016 13:20

Što bi rekao Rambo Amadeus: Otiš'o je svak ' ko valja... Ovo što nas je ostalo zaslužujemo ovo ... Prodajemo se za jeftinu nacionalu retoriku i za džak brašna ped izbore. Slušajte i dalje Bakira Milorada i Čovića umjesto Alije Slobe i Tuđmana i da upropastimo cijeli 21 vijek

ODGOVORITE