Дејтонски споразум, 21 годину послије!

Данас се навршава 21 година од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, познатији као Дејтонски споразум, чији су гарант спровођења Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина.

Република Српска 21.11.2016 | 07:08
Дејтонски споразум, 21 годину послије!
Оквирни споразум је потписан у америчкој војној бази Рајт Петерсон, у америчком градићу Дејтон, у држави Охајо, 21. новембра 1995, а озваничен је 14. децембра исте године у Паризу, па га зову још Париско-дејтонски мировни споразум.

У присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, потпислали су га предсједници Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић.

Један од главних принципа на којима је Дејтонски споразум заснован је подјела БиХ по кључу 51 посто територије Федерацији БиХ и 49 посто Републици Српској, те Дистрикт Брчко.

Дејтонски споразум је највећа овлашћена дао ентитетима и назначио основна овлашћења за ниво заједничких државних органа.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН-а, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и рјешавање неспоразума на мирољубив начин.

Дејтонски споразум био је кулминација шатл-дипломатије, коју је почео амерички дипломата Ричард Холбрук са својим тимом под покровитељством САД.

Овај докумен тје БиХ донео прекид рата, а у међувремену је претрпео стотинак промена.

Данас, по мишљењу дијела међународних званицника, вријеме је за његову ревизију којој се, међуитм, противе Срби. Бошњаци се залажу за укидање Републике Српске и централизацију власти у Сарајеву, док Хрвати сматрају да су досадашњим промјенама обесправљени, те да Хрвати треба да добију свој ентитет са главним сједиштем у Мостару.

Србија подржава Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, а српски премијер Александар Вучић упозорио је недавно да онај ко покушава да "распакује" Дејтонски мировни споразум, прави проблем свима без обзира што, како је рекао, тај споразум није идеалан.

"Плашим се свега и свачега ако то неко буде покушао. Србја има обавезу као потписницима Дејтонског споразума, али и зато јер има свој народ преко Дрине. Зато је наше да урадимо све да смањимо тензије", рекао је премијер.

Актуелни предсједавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да промјене Дејтонског споразума неће бити, осим ако се народи у БиХ о томе договоре.

"Немогуће је поново саставити исту екипу земаља, учесника и да сви имају исте погледе и ставове. Отварање теме пром"Немогуће је поново саставити исту екипу земаља, учесника и да сви имају исте погледе и ставове. Отварање теме промјене Дејтонског мировног споразума значи афирмацију три потпуно различите визије БиХ", упозорава Иванић.

Једна визија је, прецизира он, доминантно у Сарајеву и подразумева БиХ без ентитета, друга је у Бањалуци и подразумева независну Републику Српску ако је могуће, док је трећа у Мостару, а односи се на успостављање трећег ентитета или неке посебне институције за представнике хрватског народа.

"Ако то отворимо, добијате поново неку врсту сукоба који су постојали још од прије рата и аутоматски наставак ратних циљева евентуалним политичким средствима. То је потпуно погрешно", рекао је Иванић поводом 21 године од потписивања Дејтонског споразума.

Он не мисли да постоји међународна сагласност о томе да се ствари могу промијенти и да постоји јединствен поглед међународних кључних фактора како би према такозваном "Дејтону два" БиХ требало да изгледа.

"Јасно је да то нико неће", рекао је Иванић.

Да је нереално и крајње штетно било какво даље експериментисање са структуром коју је овај споразум успоставио, сматра и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она је, поводом 21. годишњице од потписивања Дејтона, поручила је Влада Српске чврсто опредијељена да заштити надлежности Српске, да се одупре свим изазовима и да настави да води одговорну, одлучну и ненасилну политику да би заштитила права својих грађана легитимним, законским и демократским методама.

Сматра и да су су незаконите промене уставне стуктуре, које су спровели високи представници својим наметнутим одлукама, довеле управо до оних девијација и проблема које је споразум настојао да спријечи.

Иначе, у Републици Српској се дан усвајања Дејтона обиљежава као празник и нерадни је дан.

Приче о "Дејтону два", међутим, не престају.

Током прве званичне посјете хрватског премијера Андреја Пленковић Сарајеву и Мостару за европски пут БиХ и равноправност босанскохерцеговачких Хрвата, он је најавио да ће европски пут БиХ приоритет спољне политике његове земље, али и равноправност хрватског народа који ту живи.

Пленковић је рекао да вјерује да би БиХ требало да буде функционална држава, а Хрвати равноправни са друга два конститутивна народа. А, према његовом увјерењу, то је могуће уз уставну реформ БиХ.

Пленковић је подсетио да су хрватски посланици у Европском парламенту, међу којима је био и он, поручивали да је вријеме за "надоградњу Дејтонског оквира" за шта је нужна "уставна реформа заснована на начелима федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања".

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бошњак, Бихаћ

21.11.2016 07:47

21 годину послије, живимо горе него у рату. Политичари су толико неспособни и истрошени да једино што им је остало да оптужују једни друге. Додик - Изетбеговић су побили више Срба и Бошњака него несрећни рат 1990-1995. Не убија се само метком, него и изгладњивањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

21.11.2016 08:29

Ма какав Даyтон и онако га нико не постује. Треба то расцистити једном за сва времена.

Name

Абв

21.11.2016 08:17

Бога ми ја боље живим у миру,па какав год да је. Само Бошњаци призивају рат. Ко га воли нека му у кући буде сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.11.2016 08:39

21 година терора БиХ над Србима, вријеме је да се крене даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србин

21.11.2016 08:51

Па сто увјек бирате Додика и нек вас терорисе кад не знате боље!!!!

Name

Србин

21.11.2016 09:42

Мислио сам да скинемо лудацку косуљу звану Дејтон, и прогласимо независнот...тада це и Додик бити прослост, као сто је Церцил отисао одмах после ИИ свјетског рата...

Name

АxxЕ

21.11.2016 10:00

Сједни на yоутубе и гледај како је заврсен рат ....

Name

укратко

21.11.2016 10:39

@србин.....једно је сто ти зелис а друго је сто то не одговара некоме у свијету , сад би ти питао коме ....па узми па прогуглај па цес сазнат ;-))

Name

Србин

21.11.2016 11:25

Најбитна је зеља народа...УН дају право на самоопредјељење, ми цемо га искористити

Name

босанац и Херц.

21.11.2016 09:05

Ове горе злотворе боље да не дајете у медије поготово са сликама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

21.11.2016 09:14

Само отцјепљење РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

путуј Плането

21.11.2016 13:20

Што би рекао Рамбо Амадеус: Отиш'о је свак ' ко ваља... Ово што нас је остало заслужујемо ово ... Продајемо се за јефтину националу реторику и за џак брашна пед изборе. Слушајте и даље Бакира Милорада и Човића умјесто Алије Слобе и Туђмана и да упропастимо цијели 21 вијек

ОДГОВОРИТЕ