Promjene Dejtonskog sporazuma neće biti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da promjene Dejtonskog sporazuma neće biti, osim ako se narodi u BiH o tome dogovore.

Republika Srpska 20.11.2016 | 10:14
Promjene Dejtonskog sporazuma neće biti
"Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, učesnika i da svi imaju iste poglede i stavove. Otvaranje teme promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma znači afirmaciju tri potpuno različite vizije BiH", upozorava Ivanić.

Jedna vizija je, precizira on, dominantno u Sarajevu i podrazumijeva BiH bez entiteta, druga je u Banjaluci i podrazumijeva nezavisnu Republiku Srpsku ako je moguće, dok je treća u Mostaru, a odnosi se na uspostavljanje trećeg entiteta ili neke posebne institucije za predstavnike hrvatskog naroda.

"Ako to otvorimo, dobijate ponovo neku vrstu sukoba koji su postojali još od prije rata i automatski nastavak ratnih ciljeva eventualnim političkim sredstvima. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivanić povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On ne misli da postoji međunarodna saglasnost o tome da se stvari mogu promijenti i da postoji jedinstven pogled međunarodnih ključnih faktora kako bi prema takozvanom "Dejtonu dva" BiH trebalo da izgleda.

"Jasno je da to niko neće", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema Ivanićevim riječima, BiH u posljednjih četiri mandata nije predmet interesovanja predsjednika Amerike ili Rusije, već je predmet puno nižeg nivoa birokrata u ministarstvima.

"Očekivati da će se svijet baviti nama potpuno je nerealno", kaže Ivanić.

Što se tiče evropskog puta, pojašnjava on, Evropa neće nikoga tjerati da prilagođava svoj ustav, nego će samo tražiti da dobije stav BiH koja je unutar sebe složena državna zajednica, bilo kroz mehanizam koordinacije bilo kroz neki drugi način.

Ivanić ističe da BiH nije jedina takva zemlja, jer su u Belgiji, na primjer, podjele možda i veće.

"Dakle, ne očekujem promjenu Dejtonskog sporazuma. Mislim da je ova sadašnja politička ekipa u BiH imala mogućnost da neki dogovor postigne u okviru tzv. aprilskog paketa, ali to tada nije iskorišteno i mislim da za neko dogledno vrijeme nema šansi da Ustav BiH bude promijenjen", zaključio je Ivanić.

Na sutrašnji dan navršava se 21 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

(Srna)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Kiki

20.11.2016 09:21

Dejton nam je i otac i mati.

ODGOVORITE
Name

DE

20.11.2016 09:26

Narod se u ovoj zemlji nije mogao dogovoriti od 95te . Vi ste imali I imate konce u rukama !

ODGOVORITE
Name

Referendum

20.11.2016 10:20

Narod gdje god da se sretne nema problema .problem su politicari koji dobijaju izbore na netrpeljivosti a trebali bi da izrade plan razvoja ove drzave i kako da vrate dostojanstvo ljudima

Name

iskreno

20.11.2016 10:28

Politicarima sve ovo odgovara narodu ne . Kad jednom svatimo u kojim smo govnima svaticemo i sta trebamo da radimo. Povedite kampanju sta dobija obicni narod ako bi se RS odvojila samo ne znam od cega ili recimo onaj krs hercegovacki i on bi da se odvoji samo je pitanje gdje i skim. Htjeli ili ne jedinstvena drzava je jedino rjesenje zatim sto brzi pristup uniji borba za vece trziste. Ovako stanje moze trajati ne dugo mladi odlaze stari umiru tako da vasa politika pljackasa nije do vjeka. Samo jednu penziju da neisplatite ili platu budzetlijama desi ce se februar ponovo..

ODGOVORITE
Name

Re:Iskreno

20.11.2016 11:37

Mene ovo puno zabrinjava... Mislim da oni politicari, od (grado)nacelnika do najvisih politicara sebi produzavaju po tri-cetiri mandata, a na osnovu podrske njihovih zapadnih metora, jer nisu bili sposobni da zavrse dobijeni zadatak. Nema patriotizma. Ljudi koji ispunjavaju oslove za penziju, trebaju ici u penziju, a ako su patriote, neka (grado)načelnikuju volonterski, kao sto je to na zapadu. Ovdje je valjda po onoj narodnoj: dala baba gros da u kolo udje, dala bi sada 10 da iz njega izadje, ali sipak: zadatak se mora do kraja izvrsiti.

Name

E.....

20.11.2016 10:32

Da se tebe pita , zna se ko je glavni baja.

ODGOVORITE
Name

RE E

20.11.2016 11:31

Na našu nesreću ako se bude pitalo Rudonje otići će pola RS za zamjenu da neće odgovarati za sav kriminal

Name

????

20.11.2016 11:31

Ako glavnog baju narod ubrzo ne skine, mislim da ce on kao i Mesic, uskoro kazati: Ja sam svoj zadatak obavio!!! Upamet se i narode i opozicio. Otvorite malo oci, a posebno mi koji nosimo naocale:trebali bi bolje vidjeti.

ODGOVORITE
Name

zumba

20.11.2016 13:09

Dati nekoliko izjava mjesecno,stalno ih ponavljati i za to dobijati nekoliko hiljada maraka,nije lose.

ODGOVORITE
Name

Tihi

20.11.2016 13:56

"Nemoguće je ponovo sastaviti istu ekipu zemalja, učesnika i da svi imaju iste poglede i stavove." Nuzda i uslovi zakone, ponasanje i sve ostalo mijenja.To sto Ivanic kaze i sam u to ne vjeruje..Jer bez promjena nema napredka.Nista danas nije sveto ako se radi o ekonomiji i boljoj buducnosti.Ovo stanje u kojoj se sad drzava nalazi ne funkcionise. Znaci da se mora mijenjat. Kako to je druga prica..

ODGOVORITE
Name

Dejton 2

20.11.2016 14:27

Podhitno Dejton za tzv HR i RS Krajinu da se konacno razgranice i priznaju medjusobno i ako treba UNprofor Ruse Kineze Induse Brazilce.... da cuvaju mir

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

20.11.2016 14:30

Dabogda se BIH desilo sto su muslimani hrvati slovenci siptari radili SFRJ koja je bila velika nezavisna i ugledna ali Fasistima je smetala...Zivjela RS!!!

ODGOVORITE