Промјене Дејтонског споразума неће бити

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да промјене Дејтонског споразума неће бити, осим ако се народи у БиХ о томе договоре.

Република Српска 20.11.2016 | 10:14
Промјене Дејтонског споразума неће бити
"Немогуће је поново саставити исту екипу земаља, учесника и да сви имају исте погледе и ставове. Отварање теме промјене Дејтонског мировног споразума значи афирмацију три потпуно различите визије БиХ", упозорава Иванић.

Једна визија је, прецизира он, доминантно у Сарајеву и подразумијева БиХ без ентитета, друга је у Бањалуци и подразумијева независну Републику Српску ако је могуће, док је трећа у Мостару, а односи се на успостављање трећег ентитета или неке посебне институције за представнике хрватског народа.

"Ако то отворимо, добијате поново неку врсту сукоба који су постојали још од прије рата и аутоматски наставак ратних циљева евентуалним политичким средствима. То је потпуно погрешно", рекао је Иванић поводом 21 године од потписивања Дејтонског споразума.

Он не мисли да постоји међународна сагласност о томе да се ствари могу промијенти и да постоји јединствен поглед међународних кључних фактора како би према такозваном "Дејтону два" БиХ требало да изгледа.

"Јасно је да то нико неће", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Према Иванићевим ријечима, БиХ у посљедњих четири мандата није предмет интересовања предсједника Америке или Русије, већ је предмет пуно нижег нивоа бирократа у министарствима.

"Очекивати да ће се свијет бавити нама потпуно је нереално", каже Иванић.

Што се тиче европског пута, појашњава он, Европа неће никога тјерати да прилагођава свој устав, него ће само тражити да добије став БиХ која је унутар себе сложена државна заједница, било кроз механизам координације било кроз неки други начин.

Иванић истиче да БиХ није једина таква земља, јер су у Белгији, на примјер, подјеле можда и веће.

"Дакле, не очекујем промјену Дејтонског споразума. Мислим да је ова садашња политичка екипа у БиХ имала могућност да неки договор постигне у оквиру тзв. априлског пакета, али то тада није искориштено и мислим да за неко догледно вријеме нема шанси да Устав БиХ буде промијењен", закључио је Иванић.

На сутрашњи дан навршава се 21 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

(Срна)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Кики

20.11.2016 09:21

Дејтон нам је и отац и мати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ

20.11.2016 09:26

Народ се у овој земљи није могао договорити од 95те . Ви сте имали И имате конце у рукама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

20.11.2016 10:20

Народ гдје год да се сретне нема проблема .проблем су политицари који добијају изборе на нетрпељивости а требали би да израде план развоја ове дрзаве и како да врате достојанство људима

Name

искрено

20.11.2016 10:28

Политицарима све ово одговара народу не . Кад једном сватимо у којим смо говнима сватицемо и ста требамо да радимо. Поведите кампању ста добија обицни народ ако би се РС одвојила само не знам од цега или рецимо онај крс херцеговацки и он би да се одвоји само је питање гдје и ским. Хтјели или не јединствена дрзава је једино рјесење затим сто брзи приступ унији борба за веце трзисте. Овако стање мозе трајати не дуго млади одлазе стари умиру тако да васа политика пљацкаса није до вјека. Само једну пензију да неисплатите или плату будзетлијама деси це се фебруар поново..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Искрено

20.11.2016 11:37

Мене ово пуно забрињава... Мислим да они политицари, од (градо)нацелника до највисих политицара себи продузавају по три-цетири мандата, а на основу подрске њихових западних метора, јер нису били способни да заврсе добијени задатак. Нема патриотизма. Људи који испуњавају ослове за пензију, требају ици у пензију, а ако су патриоте, нека (градо)начелникују волонтерски, као сто је то на западу. Овдје је ваљда по оној народној: дала баба грос да у коло удје, дала би сада 10 да из њега изадје, али сипак: задатак се мора до краја изврсити.

Name

Е.....

20.11.2016 10:32

Да се тебе пита , зна се ко је главни баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Е

20.11.2016 11:31

На нашу несрећу ако се буде питало Рудоње отићи ће пола РС за замјену да неће одговарати за сав криминал

Name

????

20.11.2016 11:31

Ако главног бају народ убрзо не скине, мислим да це он као и Месиц, ускоро казати: Ја сам свој задатак обавио!!! Упамет се и народе и опозицио. Отворите мало оци, а посебно ми који носимо наоцале:требали би боље видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

20.11.2016 13:09

Дати неколико изјава мјесецно,стално их понављати и за то добијати неколико хиљада марака,није лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

20.11.2016 13:56

"Немогуће је поново саставити исту екипу земаља, учесника и да сви имају исте погледе и ставове." Нузда и услови законе, понасање и све остало мијења.То сто Иваниц казе и сам у то не вјерује..Јер без промјена нема напредка.Ниста данас није свето ако се ради о економији и бољој будуцности.Ово стање у којој се сад дрзава налази не функционисе. Знаци да се мора мијењат. Како то је друга прица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон 2

20.11.2016 14:27

Подхитно Дејтон за тзв ХР и РС Крајину да се конацно разгранице и признају медјусобно и ако треба УНпрофор Русе Кинезе Индусе Бразилце.... да цувају мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

20.11.2016 14:30

Дабогда се БИХ десило сто су муслимани хрвати словенци сиптари радили СФРЈ која је била велика независна и угледна али Фасистима је сметала...Зивјела РС!!!

ОДГОВОРИТЕ