Rješenja u rukama političara u BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da je na političkim predstavnicima u BiH da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed, te da je eventualna promjena ustavnog uređenja u BiH tema za stranke i institucije u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.10.2016 | 12:56
Rješenja u rukama političara u BiH
"Kada je riječ o dijalogu koji vode legitimni politički predstavnici u BiH na njima je da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske o svim pitanjima u BiH su bili sasvim jasni, uključujući i posljednje oko referenduma u Republici Srpskoj", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka za predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Plenković je naglasio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.

"Tu je naš stav vrlo čvrst i jasan. Kada je u pitanju eventualna promjena ustavnog uređenja BiH, smatramo da ono treba biti tema za političke stranke i institucije BiH. Sve tendencije koje bi mogle destabilizovati zemlju i onemogućiti njen evropski put mi ne podržavamo", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je naglasio da će Hrvatska nastaviti podržavati evroatlantski put BiH i pružati podršku različitim projektima hrvatskom narodu u BiH.

"Naš aktivizam na spoljnopolitičkom planu, na projektnoj saradnji, evropskom putu u privrednoj saradnji biće manifestovan konkretnim aktivnostima. Odlučan sam na najkonstruktivniji način pomoći i koheziju BiH i njen evropski put i garanciju ravopravnosti Hrvata u BiH", rekao je on.

Plenković je ocijenio da su svi razgovori koje je vodio u Sarajevu i Mostaru bili izuzetno pozitivni i konstruktivni.

On je dodao da će biti održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH čim se steknu uslovi za to, te da će se tada rješavati sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Plenković se sinoć u Mostaru sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a jutros je razgovarao sa predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, s provincijalom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom, te posjetio gradilište Doma za siromašne studente franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Referendum

29.10.2016 16:26

Uistinu hrvati nisu ravnopravni cak naprotiv oni su dominantan narod u bih njih 10 posto drzi oko 40 posto ministarskih pozicija sto u entitetima sto na drzavnom nivou

ODGOVORITE