Рјешења у рукама политичара у БиХ

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас у Мостару да је на политичким представницима у БиХ да нађу најбоља рјешења како ићи напријед, те да је евентуална промјена уставног уређења у БиХ тема за странке и институције у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 12:56
Рјешења у рукама политичара у БиХ
"Када је ријеч о дијалогу који воде легитимни политички представници у БиХ на њима је да нађу најбоља рјешења како ићи напријед. Ставови Хрватске о свим питањима у БиХ су били сасвим јасни, укључујући и посљедње око референдума у Републици Српској", рекао је Пленковић на конференцији за новинаре у Мостару након састанка за представницима Хрватског народног сабора.

Пленковић је нагласио да Хрватска подржава цјеловиту БиХ и да су против свих могућих тенденција које би водиле према њеној дестабилизацији и на крају својеврсној дезинтеграцији.

"Ту је наш став врло чврст и јасан. Када је у питању евентуална промјена уставног уређења БиХ, сматрамо да оно треба бити тема за политичке странке и институције БиХ. Све тенденције које би могле дестабилизовати земљу и онемогућити њен европски пут ми не подржавамо", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер је нагласио да ће Хрватска наставити подржавати евроатлантски пут БиХ и пружати подршку различитим пројектима хрватском народу у БиХ.

"Наш активизам на спољнополитичком плану, на пројектној сарадњи, европском путу у привредној сарадњи биће манифестован конкретним активностима. Одлучан сам на најконструктивнији начин помоћи и кохезију БиХ и њен европски пут и гаранцију равоправности Хрвата у БиХ", рекао је он.

Пленковић је оцијенио да су сви разговори које је водио у Сарајеву и Мостару били изузетно позитивни и конструктивни.

Он је додао да ће бити одржана заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ чим се стекну услови за то, те да ће се тада рјешавати сва отворена питања између двије земље.

Пленковић се синоћ у Мостару састао с мостарским бискупом Ратком Перићем, а јутрос је разговарао са представницима Свеучилишта у Мостару, Свеучилишне клиничке болнице Мостар, с провинцијалом фрањевачког самостана Светог Петра и Павла фра Миљенком Штеком, те посјетио градилиште Дома за сиромашне студенте фрањевачког самостана Светог Петра и Павла и Хрватско народно казалиште.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Референдум

29.10.2016 14:26

Уистину хрвати нису равноправни цак напротив они су доминантан народ у бих њих 10 посто дрзи око 40 посто министарских позиција сто у ентитетима сто на дрзавном нивоу

ОДГОВОРИТЕ