72 godine od oslobođenja Beograda

Memorijalnim defileom, polaganjem vijenaca, otkrivanjem ploče sa imenima ulica u Beogradu i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, danas će biti obilježene 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Srbija 20.10.2016 | 08:17
72 godine od oslobođenja Beograda
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položiće vijenac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, predvodiće državnu ceremoniju u okviru spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Memorijalni defile zakazan je za podne, a učesnici će se kretati od "Londona" do Palate "Albanija".

Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

Prvi punkt nalaziće se kod zgrade Predsjedništva u Ulici kralja Milana, sljedeći kod Skupštine grada Beograda.

Defile nastavlja do ugla Terazija i Trga Nikole Pašića na kome se nalazi i treći punkt, gdje će se odigrati dramska scena koja će podsjetiti na stravična stradanja rodoljuba na tom mjestu.

Nakon toga defile će se priblilžiti hotelu "Moskva" gdje se kod Terazijske česme nalazi predposljednji punkt, odakle se nastavlja ka Trgu Republike, a na sceni kod palate "Albanija" publika ce imati prilike da prisustvuje scenskom prikazu borbi za "Albaniju".

Borba za ovo zdanje vodila se punih sedam sati i osvajana je "sprat po sprat", nakon čega je počelo povlačenje neprijateljske vojske iz grada.
U defileu od "Londona" do Palate "Albanija" učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, veterani SUBNOR-a i gradani.

Predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda će otkriti ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile po sovjetskim komandantima jednica Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda.

Na Novom Beogradu bivša Ulica Goce Delčeva postaje Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica će ubuduće nositi ime Ulica generala Ždanova.

Kako je najavljeno, ploče će otkriti zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Rusije Aleksandar Ccepurin.
Uveče u 20 sati biće održana Svečana akademija u Narodnom pozorištu na kojoj će govoriti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u prisustvu ostalih članova vlade.

U isto vrijeme predviđen je i koncert Akademskog ansambla Nacionalne garde Rusije u Sava Centru.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hasan

20.10.2016 15:47

Vreme je da se sjetimo i legendi partizanskog pokreta....Peka Dapcevica i Koce Popovica.Koje sad doso na vlast u Srbiji .............sve luk i voda.....boranija......sve mali kalibar ljudi....

ODGOVORITE