72 године од ослобођења Београда

Меморијалним дефилеом, полагањем вијенаца, откривањем плоче са именима улица у Београду и свечаном академијом у Народном позоришту, данас ће бити обиљежене 72 године од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Србија 20.10.2016 | 08:17
72 године од ослобођења Београда
Предсједник Србије Томислав Николић положиће вијенац на Спомен-гробље ослободилаца Београда и на споменик Црвеноармејцу, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, предводиће државну церемонију у оквиру спомен-комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом свјетском рату.

Меморијални дефиле заказан је за подне, а учесници ће се кретати од "Лондона" до Палате "Албанија".

На траси дефилеа биће постављено пет пунктова, на којима ће глумци реконструисати неке од ситуација у којим се војска и грађанство нашло 20. октобра 1944. године.

Први пункт налазиће се код зграде Предсједништва у Улици краља Милана, сљедећи код Скупштине града Београда.

Дефиле наставља до угла Теразија и Трга Николе Пашића на коме се налази и трећи пункт, гдје ће се одиграти драмска сцена која ће подсјетити на стравична страдања родољуба на том мјесту.

Након тога дефиле ће се приблилжити хотелу "Москва" гдје се код Теразијске чесме налази предпосљедњи пункт, одакле се наставља ка Тргу Републике, а на сцени код палате "Албанија" публика це имати прилике да присуствује сценском приказу борби за "Албанију".

Борба за ово здање водила се пуних седам сати и освајана је "спрат по спрат", након чега је почело повлачење непријатељске војске из града.
У дефилеу од "Лондона" до Палате "Албанија" учествоваће и представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, ветерани СУБНОР-а и градани.

Представници Владе Србије и Града Београда ће открити плоче са именима улица у Београду које су добиле по совјетским командантима једница Црвене армије које су учествовале у ослобађању Београда.

На Новом Београду бивша Улица Гоце Делчева постаје Булевар маршала Толбухина, а бивша Похорска улица ће убудуће носити име Улица генерала Жданова.

Како је најављено, плоче ће открити замјеник градоначелника Београда Андреја Младеновић и амбасадор Русије Александар Ццепурин.
Увече у 20 сати биће одржана Свечана академија у Народном позоришту на којој ће говорити министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у присуству осталих чланова владе.

У исто вријеме предвиђен је и концерт Академског ансамбла Националне гарде Русије у Сава Центру.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хасан

20.10.2016 15:47

Време је да се сјетимо и легенди партизанског покрета....Пека Дапцевица и Коце Поповица.Које сад досо на власт у Србији .............све лук и вода.....боранија......све мали калибар људи....

ОДГОВОРИТЕ