NSRS mijenja Zakon nakon referenduma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Larsa Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH informisao da će Narodna skupština nakon referenduma pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o praznicima u kojem će biti definisani stavovi koji neće vrijeđati druge narode.

Bosna i Hercegovina 23.09.2016 | 18:56
NSRS mijenja Zakon nakon referenduma
Čubrilović je istakao da je današnji sastanak bio jedan od najkonstruktivnijih razgovora sa Wigemarkom, o važnom datumu za BiH prihvatanju zemalja EU BiH kao budućeg partnera i budućim obavezama Republike Srpske na putu BiH ka EU.

"Referendum je bio pitanje oko koga smo razgovarali, poznat je stav međunarodne zajednice i ono šta NS Republike Srpske može i treba da uradi i Wigemark se interesovao za buduće korake od 25. septembra gdje sam ga upoznao da će Narodna skupština Republike Srpske pristupiti izradi i donošenju Zakona o praznicima Republike Srpske u kome će biti definisani neki stavovi koji neće vriježati druge narode, a svako taj zakon treba da bude donešen uz sglasnost svih učesnika u radu Narodne skupštine", rekao je Čubrilović.

Dodao je da je Narodna skupština otvorena za saradnju sa međunarodnom zajednicom, te da će sve primjedbe korake vezane za upitnik, sigurno na vrijeme i odgovorno izvršavati.

Wigemark je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan i pohvalio je Čubrilovićev smiren i razuman pristup. Razgovarajući o aplikaciji BiH za članstvo u EU i sledećim koracima Wigemark je istakao da će Narodna skupština Republike Srpske kao i sva zakonodavna tijela u BiH imati važnu ulogu ne samo kroz donošenje zakona i propisa nego i kontrolu njigove provedbe.

"Nastavićemo razgovore ne samo u narednim mjesecima, nego i godinama kako BiH bude napredovala na putu svog članstva", rekao je Wigemrak.

Govoreći o predstojećem referendumu o Danu Republike Srpske Wigemark je istakao da održavanje referenduma dolazi u nesretnom tenutku kada se razmatrala aplikacija BiH i uoči samih lokalnih izbora.

"Stavovi EU su već poznati, smatramo ga nepotrebnim i da je ovo pitanje prenapuhano, s čime bi se većina, ja se barem nadam, složila. Jedini način za rješavanje ovog pitanja je da svi uključeni akteri djeluju kroz konstruktivan dijalog i da se izbjegnu provokativne izjave pogotovo onih koji nisu dovoljno ili nikako upoznati sa ovim pitanjem, a takva djelovanja bi mogla odvesti nekim drugim pravcem", rekao je Wigemark.

Istakao je važnost uloge Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakonodavno tijelo, "koje donosi zakone koji će uređivati pitanje zakona o praznicima a ne neko drugi".

"Vjerujem kada bi sve bilo u rukama Čubrilovića bilo bi i moguće da se nađe zadovoljavajuće rješenje i pozivam sve uključujući političke i sve druge aktere da zajednički djeluju da se pokuša pronaći rješenje", kazao je Wigemark.

Iskoristio je priliku i da uputi poruku medijima da pokušaju da ne pogoršavaju dodatno situaciju, ostanu neutralni koliko je to moguće bez političkih uticaja.

"Ovo što mi kao EU zagovaramo je odgovorno ponašanje bez poigravanja simbolima na provokativan način. Kada bi tako postupali u EU imali bi konstantne sukobe i vidimo kako to izgleda sada sa porastom nacionalizma ili podizanja tenzija. Ovo su pitanja koja su neprihvatljiva i bavićemo se njima i ubuduće" rekao je Wigemark.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji mogućnost da Evropska unija posreduje pri pronalaženju rješenja za sporne datume u BiH Wigemark je istakao da do sada niko nije tražio da posreduju.

"Svakako ako postoji bilo koji način ili mogućnost da pomognemo iznalaženju rješenja i boljem razumjevanju ovog pitanja koje smatramo vještačkim i prenapuhanim, mi ćemo sa svoje strane biti spremni da to i uradimo. Bez obzira na način na koji će se iznaći rješenje, taj proces mora uključivati sve aktere na svim stranama. Rješenje ne smije biti nametnuto i moram se dotaći potrebe poštivanja odluka svih sudova ne samo Ustavnog suda. Odluke suda se poštuju sviđale nam se one ili ne. Činjenica da neke druge odluke nisu provedene nisu dovoljno opravdanje za vaše nepostupanje jer dvije loše stvari ne mogu dovesti do jedne dobre", dodao je Wigemrak.

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

markovic

23.09.2016 17:10

Znaci, moja opstina vise nece imati krsnu slavu, a krsnu slavu nece imati ni skola u kojoj radim

ODGOVORITE
Name

Miki re markovic

23.09.2016 17:34

Pa i vrijeme je,slavi slavu kod kuce.

Name

markovic

23.09.2016 17:43

@miki Nije problem sto cu slaviti kod kuce.Pproblem je sto su do sada ta oba dana bili neradni jer su bili praznici po sadasnjem zakonu koji rekose da moraju promjeniti

Name

Saša

23.09.2016 18:00

U Hrvatskoj svaka opština ima sveca zaštitnika. Čak sam se jednom zatekao u Dubrovniku za vrijeme Feste Svetog Vlaha(početak februara), gledao procesiju i uživao. Pita li ko tamo ostale narode da li im to smeta?

Name

Saša

23.09.2016 18:01

Još da dodam, ako budemo popuštali, za nekih 10-ak godina mogao bi se neko naći ko bi nam zabranio i u kući da slavimo. Stojim iza rečenog ma ko šta mislio.

Name

Re Sasa

23.09.2016 18:22

Ajde procitaj ustav RS i ustav HR, i ako si bar osnovnu skolu zavrsio imas odgovor na svoje pitanje:)

Name

Rašo

23.09.2016 17:29

Volja naroda mora da se poštuje i šta tu ima sporno. Šta ćete vi da radite u federaciji to neinteresuje i ne brine nikoga iz RS. Isto tako prava manjina moraju biti poštovana i nesmiju biti ugrožena. Koga to ugrožava referendum o danu RS. VEROVATNO samo one koji su i izazvali rat u devedesetim a ne jadni narod Bosne i Hercegovine koji jedva preživljava. Sramota. Ovo vise nije političko pitanje ovo je uvreda jednog naroda.

ODGOVORITE
Name

Moke

23.09.2016 17:47

A ko ti je manjina u RS-u??? Nebuloze.

Name

Dimnjačar

23.09.2016 17:51

A da vi ekavci malo odmorite? Komplekse Kosova rješavajte sa vašom braćom šiptarima, preko Drine ste poželjni samo kao turisti, da potrošite malo para, i kao JEDNAKI (jedan za jedan) trgovački partneri!

Name

Plan b

23.09.2016 17:52

Dragi Raso nisi ti to dobro razumio.Pusti se politike samo ćeš se nasekirati.

Name

Re Raso

23.09.2016 18:40

Dobri moj Raso, ne igraj se vatrom. Koridor kod Brckog je sirok samo par kilometara, za 20-ak minuta ce krajina postati enklava budete li se ti i tebi slicni za....veli

Name

bosanac

23.09.2016 19:15

O kakvim ti manjinama pricas. U vlastitoj drzavi biti manjina....Ako je to Boga ti VECINA. Prodji se lupanja i knjigu u ruke.Nikad nije kasno. Pa kad sto nsucis opet se javi...Većinac.

Name

Dimnjačar

23.09.2016 19:47

Re Rašo, NE POSTOJI nikakav koridor kod Brčkog, nema, nestalo, otišlo... Krajina je od Dejtona jedna obična enklava, a to što je rudonja objesio nekakvu geografsku kartu sa štamparskom greškom, to je već druga priča. Isto tako važi za kompletnu Istočnu Hercegovinu, skroz do Foče, obična enklava između Federacije, Hrvatske i Crne Gore. Zvornik-Bijeljina ima šanse da se "mangupiše" do 7 dana, ostali nemaju ni 24 sata. Čak je i Halilović precjenio, kada je rekao da se velikosrbovi mogu braniti 10 do 15 dana. Umjesto da se nadmeću ko će bolje uspjeti u životu, oni boga mole da ih ljidi pošteno pregaze ko plitak potok... Samo mi nemojte o ratnim "podvizima", lično sam ih prošao. Od 92 kada je Milutin Kukanjac ostavio svu JNA tehniku, do 95, kada su se i ostali naoružali i počeli jednostavno rasturati VRS. To je javno priznao svaki Srpski general, valjda mogu i ja.

Name

Anketa

23.09.2016 17:54

Pa ako ce se mjenjati zakon o praznicima i prilagoditi presudi Ustavnog Suda BiH zbog cega se trosI 2.000.000 KM krvavo posudjenih para, za kako Dodo kaze Anketu gradjana Entiteta RS, Mozeli ko da mi pojasni .... NEKONTAM ?????

ODGOVORITE
Name

sojic

23.09.2016 19:04

Pa tih dva milonceta cemo mi iz FBiH platiti,tako da se nemoj sekirati,kao sto placamo saniranje propalih banaka po Srpskoj.

Name

Re anketa

23.09.2016 21:26

Pa da milorad popravi krvnu sliku na racunu

Name

Zvanicno

23.09.2016 17:55

Znaci DODO ostavio Skupstinu da izvrsi Naredjenje Ustavnog Suda da nebi sad ispo kompletan Pa.ak Pa svima je bilo Jasno nemozes da uzmes pare od MMF-a i da ne poslusas (sto neko rece ako se ne razumis u politiku Slijedi trag Novca A Baja dobio Pare od MMF-A Pa naravno da mora sad uskladjavati)Mada Baa je najvjerovatnije s ovim usao u knjigu Ginisa Najskuplja ANKETA Sigurno do Sada na Svijetu :)

ODGOVORITE
Name

slobodan

23.09.2016 18:23

Samo otcepljenje od BiH.

ODGOVORITE
Name

Don

23.09.2016 18:54

Samo sanjaj

Name

gramica na Drini

23.09.2016 19:10

Da te potsjetim. Či.m predješ Drinu već si se otcojepio on BiH. Pa ako ti se otcjepljuje, put pod nge pa preko Drine. A bili tebi i sličnima drago ili ne, sve do Drine je bilo i ostaće Bosna. S tobom ili bez tebe. Sto se mene lično tiče, možeš već na put. Što se prije takvi ko ti otcjepe od BIH prije ćemo u BIH pičeti normalno živjeti.

Name

sojic

23.09.2016 19:13

Zar mislis da je moguce da se RS izdvoji iz BiH mirnim putem?Da sprovedete referendum o odcjepljenju i sutra postavite granicu na Usori,Sarajevu,Gorazdu..i onda ocekujete jos da Vam cestitamo i to mirno prihvatimo sjedeci kod kuce?Ko tako razmislja taj je u zabludi.

Name

Re Slobodan

23.09.2016 21:01

Da napravite 40 granicnih prelaza? Sta je s Distriktom Brcko? Druze onog momenta kad se desi otcjepljenje, slijedi rat, to je svima jasno.

Name

Миливоје

23.09.2016 19:22

Није проблем 9. јануар - он ће се и даље празновати у Републици Српској, само још свечаније. Проблем је што се одлуке Уставног суда БиХ не поштују у Федерацији Босне и Херцеговине и око тога нико не прави проблема. Валентин Инцко нема више никаквог ауторитета као и тзв. "међународна заједница", која само нешто лови у мутном. У Швајцарској су референдуми о свачему, у тој земљи се народ пита. Референдум у Републици Српској је легитимно изјашњавање њених грађана као одговор на политичку одлуку Уставног суда, јер на примјеру одлука што се не спроводе у кантонима и Федерацији Босне и Херцеговине, не видим разлога да се мора спровести у Републици Српској птписници мировног споразума у Дејтону.

ODGOVORITE
Name

geomax

23.09.2016 19:44

Bravo Milivoje,na zapadu svaka mjesna zajednica ima pravo na referendum samo mi nemamo.Da stranci postuju zakon EU ovde,ne bi se smjelo desiti ovo sto se desava RS.

Name

Bregovi

23.09.2016 20:35

Milivoje, jedno je nepostivati odluku Ustavnog suda, a sasvim drugo istu ponuditi gradjanima kao referendumsko pitanje - koji ce po svemu sudeci biti obicna anketa.

Name

herceg

23.09.2016 21:41

Ajde ti pametni Milivoje pojasni cemu referendum ili tzv anketa kada je presednik skupstine rekao da ce se odluka ustavnog suda postovati

Name

Neso

23.09.2016 20:43

Ja sam zato da nasi politicari iz RS pokrenu pitanje obiljezavanja 1 marta jer on isto ugrozava nacionalni interes Srba posebno kada se zna sta se desavalo sve na taj datum. Malo da kontriramo

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2016 20:59

Slazem se. Bosnjak sam i zelim cuti sta kaze Ustavni sud na to. Ali ako odbije apelaciju nemoj onda price da je to namjerno protiv Srba.

Name

sojic

23.09.2016 23:21

Ni nalik nisu 1.mart i 9.januar.1.marta je SR BiH provela referendum na temelju zakljucka Badinterove komisije da republike bivse SfRJ,kao de fakto drzave koje su tvorile federaciju,mogu odluciti o svom ustavno-pravnom statusu.BiH je provela referendum 29.2. i 1.3.1992,na osnovu ishoda referenduma RBiH je primljena u UN.Tada se 67% gradjana BiH uzjasnilo da zele da zive u nezavisnoj i suverenoj drzavi BiH.Dakle to su mogle uraditi republike,a ne narodi pojedinacno.Uprkos tome bosanski Srbi su 9.1.1992 proglasili Srpsku Republiku BiH,dakle gotovo dva mjeseca prije odrzavanja referendum.U Dejtonskom mirovnom sporazumu pise da BiH postaje drzava dva entiteta i da nastavlja svoj drzavni kontinuitet.Po ovome 25.novembar i 1.mart su nesporni.Ako mislite drugacije,da osporite datum na temelju kojeg je BiH primljena u UN,onda trebate ubjediti sve zemlje koje su tada glasale za prijem nezavisne drzave BiH u UN da su u bile u zabludi i da bi trebale ponovno da glasaju za prijem dejtonske BiH u UN,i da se onda od tada racuna nezavisnost BiH.

Name

DRAGAN

23.09.2016 20:59

U NOVI ZAKON O PRAZNICIMA U REPUBLICI SRPSKOJ IMA DA SE VRATI GRB NEMANJICA I HIMNA BOZE PRAVDE.SAMO U TOM SLUCAJU SMATRACU I VJEROVACU DA NAS NISU IZIGRALI KAO I DO SADA.ZASTO REFERENDUM O DANU REPUBLIKE KADA SE VISE NECE TAKO ZVATI NEGO DAN DRZAVNOSTI.ONI NAS PRAVO PRAVE BUDALAMA DOSTA JE VISE NISMO TOLIKO GLUPI ILI SE BAR NADAM.

ODGOVORITE
Name

tzhc

23.09.2016 22:25

Naredna apelacija ustavnom sudu ce biti u vezi dana boraca, tzv. dan kontejnera. Primjeceno je da se entiteska granica ne postuje obostrano.To je vitalni nacionalni interes. Zar smo se borili da nam sad protivnicki entitet zauzima ratom steceno pravo?

ODGOVORITE