НСРС мијења Закон након референдума

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је Ларса Гуннара Wигемарка, шефа Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ информисао да ће Народна скупштина након референдума приступити измјенама и допунама Закона о празницима у којем ће бити дефинисани ставови који неће вријеђати друге народе.

Босна и Херцеговина 23.09.2016 | 18:56
НСРС мијења Закон након референдума
Чубриловић је истакао да је данашњи састанак био један од најконструктивнијих разговора са Wигемарком, о важном датуму за БиХ прихватању земаља ЕУ БиХ као будућег партнера и будућим обавезама Републике Српске на путу БиХ ка ЕУ.

"Референдум је био питање око кога смо разговарали, познат је став међународне заједнице и оно шта НС Републике Српске може и треба да уради и Wигемарк се интересовао за будуће кораке од 25. септембра гдје сам га упознао да ће Народна скупштина Републике Српске приступити изради и доношењу Закона о празницима Републике Српске у коме ће бити дефинисани неки ставови који неће вријежати друге народе, а свако тај закон треба да буде донешен уз сгласност свих учесника у раду Народне скупштине", рекао је Чубриловић.

Додао је да је Народна скупштина отворена за сарадњу са међународном заједницом, те да ће све примједбе кораке везане за упитник, сигурно на вријеме и одговорно извршавати.

Wигемарк је оцијенио да је састанак био конструктиван и похвалио је Чубриловићев смирен и разуман приступ. Разговарајући о апликацији БиХ за чланство у ЕУ и следећим корацима Wигемарк је истакао да ће Народна скупштина Републике Српске као и сва законодавна тијела у БиХ имати важну улогу не само кроз доношење закона и прописа него и контролу њигове проведбе.

"Наставићемо разговоре не само у наредним мјесецима, него и годинама како БиХ буде напредовала на путу свог чланства", рекао је Wигемрак.

Говорећи о предстојећем референдуму о Дану Републике Српске Wигемарк је истакао да одржавање референдума долази у несретном тенутку када се разматрала апликација БиХ и уочи самих локалних избора.

"Ставови ЕУ су већ познати, сматрамо га непотребним и да је ово питање пренапухано, с чиме би се већина, ја се барем надам, сложила. Једини начин за рјешавање овог питања је да сви укључени актери дјелују кроз конструктиван дијалог и да се избјегну провокативне изјаве поготово оних који нису довољно или никако упознати са овим питањем, а таква дјеловања би могла одвести неким другим правцем", рекао је Wигемарк.

Истакао је важност улоге Народне скупштине Републике Српске која је законодавно тијело, "које доноси законе који ће уређивати питање закона о празницима а не неко други".

"Вјерујем када би све било у рукама Чубриловића било би и могуће да се нађе задовољавајуће рјешење и позивам све укључујући политичке и све друге актере да заједнички дјелују да се покуша пронаћи рјешење", казао је Wигемарк.

Искористио је прилику и да упути поруку медијима да покушају да не погоршавају додатно ситуацију, остану неутрални колико је то могуће без политичких утицаја.

"Ово што ми као ЕУ заговарамо је одговорно понашање без поигравања симболима на провокативан начин. Када би тако поступали у ЕУ имали би константне сукобе и видимо како то изгледа сада са порастом национализма или подизања тензија. Ово су питања која су неприхватљива и бавићемо се њима и убудуће" рекао је Wигемарк.

Одговарајући на питања новинара да ли постоји могућност да Европска унија посредује при проналажењу рјешења за спорне датуме у БиХ Wигемарк је истакао да до сада нико није тражио да посредују.

"Свакако ако постоји било који начин или могућност да помогнемо изналажењу рјешења и бољем разумјевању овог питања које сматрамо вјештачким и пренапуханим, ми ћемо са своје стране бити спремни да то и урадимо. Без обзира на начин на који ће се изнаћи рјешење, тај процес мора укључивати све актере на свим странама. Рјешење не смије бити наметнуто и морам се дотаћи потребе поштивања одлука свих судова не само Уставног суда. Одлуке суда се поштују свиђале нам се оне или не. Чињеница да неке друге одлуке нису проведене нису довољно оправдање за ваше непоступање јер двије лоше ствари не могу довести до једне добре", додао је Wигемрак.

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

марковиц

23.09.2016 17:10

Знаци, моја опстина висе неце имати крсну славу, а крсну славу неце имати ни скола у којој радим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики ре марковиц

23.09.2016 17:34

Па и вријеме је,слави славу код куце.

Name

марковиц

23.09.2016 17:43

@мики Није проблем сто цу славити код куце.Ппроблем је сто су до сада та оба дана били нерадни јер су били празници по садасњем закону који рекосе да морају промјенити

Name

Саша

23.09.2016 18:00

У Хрватској свака општина има свеца заштитника. Чак сам се једном затекао у Дубровнику за вријеме Фесте Светог Влаха(почетак фебруара), гледао процесију и уживао. Пита ли ко тамо остале народе да ли им то смета?

Name

Саша

23.09.2016 18:01

Још да додам, ако будемо попуштали, за неких 10-ак година могао би се неко наћи ко би нам забранио и у кући да славимо. Стојим иза реченог ма ко шта мислио.

Name

Ре Саса

23.09.2016 18:22

Ајде процитај устав РС и устав ХР, и ако си бар основну сколу заврсио имас одговор на своје питање:)

Name

Рашо

23.09.2016 17:29

Воља народа мора да се поштује и шта ту има спорно. Шта ћете ви да радите у федерацији то неинтересује и не брине никога из РС. Исто тако права мањина морају бити поштована и несмију бити угрожена. Кога то угрожава референдум о дану РС. ВЕРОВАТНО само оне који су и изазвали рат у деведесетим а не јадни народ Босне и Херцеговине који једва преживљава. Срамота. Ово висе није политичко питање ово је увреда једног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моке

23.09.2016 17:47

А ко ти је мањина у РС-у??? Небулозе.

Name

Димњачар

23.09.2016 17:51

А да ви екавци мало одморите? Комплексе Косова рјешавајте са вашом браћом шиптарима, преко Дрине сте пожељни само као туристи, да потрошите мало пара, и као ЈЕДНАКИ (један за један) трговачки партнери!

Name

План б

23.09.2016 17:52

Драги Расо ниси ти то добро разумио.Пусти се политике само ћеш се насекирати.

Name

Ре Расо

23.09.2016 18:40

Добри мој Расо, не играј се ватром. Коридор код Брцког је сирок само пар километара, за 20-ак минута це крајина постати енклава будете ли се ти и теби слицни за....вели

Name

босанац

23.09.2016 19:15

О каквим ти мањинама прицас. У властитој дрзави бити мањина....Ако је то Бога ти ВЕЦИНА. Продји се лупања и књигу у руке.Никад није касно. Па кад сто нсуцис опет се јави...Већинац.

Name

Димњачар

23.09.2016 19:47

Ре Рашо, НЕ ПОСТОЈИ никакав коридор код Брчког, нема, нестало, отишло... Крајина је од Дејтона једна обична енклава, а то што је рудоња објесио некакву географску карту са штампарском грешком, то је већ друга прича. Исто тако важи за комплетну Источну Херцеговину, скроз до Фоче, обична енклава између Федерације, Хрватске и Црне Горе. Зворник-Бијељина има шансе да се "мангупише" до 7 дана, остали немају ни 24 сата. Чак је и Халиловић прецјенио, када је рекао да се великосрбови могу бранити 10 до 15 дана. Умјесто да се надмећу ко ће боље успјети у животу, они бога моле да их љиди поштено прегазе ко плитак поток... Само ми немојте о ратним "подвизима", лично сам их прошао. Од 92 када је Милутин Кукањац оставио сву ЈНА технику, до 95, када су се и остали наоружали и почели једноставно растурати ВРС. То је јавно признао сваки Српски генерал, ваљда могу и ја.

Name

Анкета

23.09.2016 17:54

Па ако це се мјењати закон о празницима и прилагодити пресуди Уставног Суда БиХ због цега се тросИ 2.000.000 КМ крваво посудјених пара, за како Додо казе Анкету градјана Ентитета РС, Мозели ко да ми појасни .... НЕКОНТАМ ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

сојиц

23.09.2016 19:04

Па тих два милонцета цемо ми из ФБиХ платити,тако да се немој секирати,као сто плацамо санирање пропалих банака по Српској.

Name

Ре анкета

23.09.2016 21:26

Па да милорад поправи крвну слику на рацуну

Name

Званицно

23.09.2016 17:55

Знаци ДОДО оставио Скупстину да изврси Наредјење Уставног Суда да неби сад испо комплетан Па.ак Па свима је било Јасно немозес да узмес паре од ММФ-а и да не послусас (сто неко реце ако се не разумис у политику Слиједи траг Новца А Баја добио Паре од ММФ-А Па наравно да мора сад ускладјавати)Мада Баа је највјероватније с овим усао у књигу Гиниса Најскупља АНКЕТА Сигурно до Сада на Свијету :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

23.09.2016 18:23

Само отцепљење од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

23.09.2016 18:54

Само сањај

Name

грамица на Дрини

23.09.2016 19:10

Да те потсјетим. Чи.м предјеш Дрину већ си се отцојепио он БиХ. Па ако ти се отцјепљује, пут под нге па преко Дрине. А били теби и сличнима драго или не, све до Дрине је било и остаће Босна. С тобом или без тебе. Сто се мене лично тиче, можеш већ на пут. Што се прије такви ко ти отцјепе од БИХ прије ћемо у БИХ пичети нормално живјети.

Name

сојиц

23.09.2016 19:13

Зар мислис да је могуце да се РС издвоји из БиХ мирним путем?Да спроведете референдум о одцјепљењу и сутра поставите границу на Усори,Сарајеву,Горазду..и онда оцекујете јос да Вам цеститамо и то мирно прихватимо сједеци код куце?Ко тако размисља тај је у заблуди.

Name

Ре Слободан

23.09.2016 21:01

Да направите 40 границних прелаза? Ста је с Дистриктом Брцко? Друзе оног момента кад се деси отцјепљење, слиједи рат, то је свима јасно.

Name

Миливоје

23.09.2016 19:22

Није проблем 9. јануар - он ће се и даље празновати у Републици Српској, само још свечаније. Проблем је што се одлуке Уставног суда БиХ не поштују у Федерацији Босне и Херцеговине и око тога нико не прави проблема. Валентин Инцко нема више никаквог ауторитета као и тзв. "међународна заједница", која само нешто лови у мутном. У Швајцарској су референдуми о свачему, у тој земљи се народ пита. Референдум у Републици Српској је легитимно изјашњавање њених грађана као одговор на политичку одлуку Уставног суда, јер на примјеру одлука што се не спроводе у кантонима и Федерацији Босне и Херцеговине, не видим разлога да се мора спровести у Републици Српској птписници мировног споразума у Дејтону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

геомаx

23.09.2016 19:44

Браво Миливоје,на западу свака мјесна заједница има право на референдум само ми немамо.Да странци постују закон ЕУ овде,не би се смјело десити ово сто се десава РС.

Name

Брегови

23.09.2016 20:35

Миливоје, једно је непостивати одлуку Уставног суда, а сасвим друго исту понудити градјанима као референдумско питање - који це по свему судеци бити обицна анкета.

Name

херцег

23.09.2016 21:41

Ајде ти паметни Миливоје појасни цему референдум или тзв анкета када је преседник скупстине рекао да це се одлука уставног суда постовати

Name

Несо

23.09.2016 20:43

Ја сам зато да наси политицари из РС покрену питање обиљезавања 1 марта јер он исто угрозава национални интерес Срба посебно када се зна ста се десавало све на тај датум. Мало да контрирамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2016 20:59

Слазем се. Босњак сам и зелим цути ста казе Уставни суд на то. Али ако одбије апелацију немој онда прице да је то намјерно против Срба.

Name

сојиц

23.09.2016 23:21

Ни налик нису 1.март и 9.јануар.1.марта је СР БиХ провела референдум на темељу закљуцка Бадинтерове комисије да републике бивсе СфРЈ,као де факто дрзаве које су твориле федерацију,могу одлуцити о свом уставно-правном статусу.БиХ је провела референдум 29.2. и 1.3.1992,на основу исхода референдума РБиХ је примљена у УН.Тада се 67% градјана БиХ узјаснило да зеле да зиве у независној и сувереној дрзави БиХ.Дакле то су могле урадити републике,а не народи појединацно.Упркос томе босански Срби су 9.1.1992 прогласили Српску Републику БиХ,дакле готово два мјесеца прије одрзавања референдум.У Дејтонском мировном споразуму писе да БиХ постаје дрзава два ентитета и да наставља свој дрзавни континуитет.По овоме 25.новембар и 1.март су неспорни.Ако мислите другације,да оспорите датум на темељу којег је БиХ примљена у УН,онда требате убједити све земље које су тада гласале за пријем независне дрзаве БиХ у УН да су у биле у заблуди и да би требале поновно да гласају за пријем дејтонске БиХ у УН,и да се онда од тада рацуна независност БиХ.

Name

ДРАГАН

23.09.2016 20:59

У НОВИ ЗАКОН О ПРАЗНИЦИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИМА ДА СЕ ВРАТИ ГРБ НЕМАЊИЦА И ХИМНА БОЗЕ ПРАВДЕ.САМО У ТОМ СЛУЦАЈУ СМАТРАЦУ И ВЈЕРОВАЦУ ДА НАС НИСУ ИЗИГРАЛИ КАО И ДО САДА.ЗАСТО РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ КАДА СЕ ВИСЕ НЕЦЕ ТАКО ЗВАТИ НЕГО ДАН ДРЗАВНОСТИ.ОНИ НАС ПРАВО ПРАВЕ БУДАЛАМА ДОСТА ЈЕ ВИСЕ НИСМО ТОЛИКО ГЛУПИ ИЛИ СЕ БАР НАДАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

23.09.2016 22:25

Наредна апелација уставном суду це бити у вези дана бораца, тзв. дан контејнера. Примјецено је да се ентитеска граница не постује обострано.То је витални национални интерес. Зар смо се борили да нам сад противницки ентитет заузима ратом стецено право?

ОДГОВОРИТЕ