Srebrni maratonac sa OI: Ubiće me kod kuće...!

Fejisa Lilesa, trkač koji je osvojio srebrnu medalju za Etiopiju u olimpijskom maratonu, uplašen za svoj život i slobodnu pri povratku u domovinu.

Ostali sportovi 24.08.2016 | 15:15
Srebrni maratonac sa OI: Ubiće me kod kuće...!
Fejisa Lilesa ne mora da brine...

Srebrni maratonac sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru dobio je uverenja od Vlade Etiopije da neće biti uhapšen po povratku u zemlju zbog izjave nakon trke i gesta kada je prekrestio ruke kao simbol hapšenja pri prolasku kroz cilj.

Lilesa je čak izjavio da se boji za svoj život kada se vrati u Etiopiju.

"U poslednjih devet meseci ubili su više od hiljadu ljudi iz mog naroda. Ako se vratim, ubiće i mene. Ako me ne ubiju, poslaće me u zatvor. Siguran sam da će da me uhapse već na aerodromu", rekao je maratonac i dodao: "Želim da se preselim u drugu zemlju. Svaku put kad mi neko pokuca na vrata, mislim da dolaze po mene", zabrinuto je izjavio Lilesa.

On je pripadnik naroda Oromo, koji se godinama bori protiv Vlade Etiopije i premijera, jer žele da prošire glavni grad Adis Abebu na teritoriju koja istorijski pripada Oromima.

Iz Etiopije uveravaju da mu neće biti ništa.

"Nedopustivo je da je na Olimpijskim igrama izrazi političko mišljenje. Lilesi ćemo prirediti svečani doček kao i svim ostalim članovima naše olimpijske delegacije. Ništa mu se neće dogoditi, to su gluposti", izjavio je portparol etiopske vlade Getačev Reda.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar