Stigao avion pun srpskih medalja iz Rija!

Zlatni vaterpolisti, srebrne odbojkašice, srebrni košarkaši, srebrni kajakaši i bronzane košarkašice - svi oni sleteli su istim avionom u Beograd, na aerodrom Nikola Tesla. Tijana Bogdanović stigla je ranije i imala poseban doček.

Ostali sportovi 23.08.2016 | 17:15
Stigao avion pun srpskih medalja iz Rija!
Jedan avion na vreme, drugi kasnio!

Avionom iz Pariza, s kojim nije bilo problema pa i kašnjenja, u Beograd su nešto posle 13 časova došli takmičari u individualnim sporistima, Tijana Bogdanović, Milica Mandić, Asmir Kolašinac, Mihail Dudaš, Amela Terzić, itd. Otprilike u isto vreme trebalo je da stigne i avion iz Dubaija, sa košarkašima, odbojkašicama, vaterpolistima i košarkašicama, ali je zbog kvara na avionu oni bio u prestonici oko 15.30.

"Ne bih hteo da skrećem mojim rezultatima pažnju sa istorijskih uspeha mojih kolega, kojima čestitam svima i koji su nas ostale sigurno motivisali da uzmemo medalju u budućnosti", rekao je skromno naš bacač kugle Asmir Kolašinac i onda se dogodila prilika da dokaže da zaista to i misli.

Naime, u trenutku kada je govorio ove reči u kameru RTS, Aerodromom "Nikola Tesla" prolomio se vrisak i aplauz.

I Asmiru i kolegi sa Javnog servisa bilo je jasno ko se pojavio – Tijana Bogdanović.

Asmir, u skladu onoga što je i poručio, samo je odmahnuo rukom i skromno se pomerio u stranu, puštajući da kamera zabeleži najmlađeg osvajača olimpijske medalje u istoriji Srbije – 18-godišnju Tijanu, srebrnu u tekvondou.

Uplakana, nakon što je dobila buket ruža u obliku slova "T", Tijana je za RTS rekla:

"Velika je čast ovo zamene, nisam očekivala", pokušavala je da poveže misli i sabere osećanja devojka, koja će za nekoliko dana morati da se vrati u školske klupe!

"Uh, sad je vreme za slavlje, škola počinje 1. septembra, tek ću tada razmišljati o tome", iskreno je rekla takmičarka, koja je prema mnogim ocenama doživela veliku napravdu u finalu u kojoj joj je, i zbog greški organizatora, oduzeto zlato.

O tome je govorio njen trener Dragan Jović, koji je u Londonu 2012. od Milice Mandić učinio prvog ženskog osvajača olimpijske medalje za samostalnu Srbiju, zlatne, a četiri godine kasnije od tinejdžerke umalo napravio još jednu zlatnu olimpijku.

"Veliki je rezultat ostvaren, napravili smo kontinuitet u osvajanju medalja, iako ostaje žal što nismo mogli ozbiljnije da se žalimo na odluku sudija u Tijaninom finalu, jer nijedna od 11 kamera nije zabeležila u isto vreme i sat i pad Korejke. Tako su naši zahtevi odbijeni, pa čak i to da dobijemo bilo kakav odgovor, jer bi prema pravilima usledila diskvalifikacija Korejke i Tijana bi dobila zlato", rekao je Jović, koji je potom istakao da je u razgovorima sa brojnim funkcionerima i sportskim radnicima stekao utisak da se o Tijani govori kao olimpijskoj šampionki.

"Dobili smo kasnije priznanja, sa raznih strana, ali pravila su takva, slično kao što je bilo sa Čavićem u Pekingu. Svima je bilo jasno da je stigao prvi, ali je zlato pripalo Felpsu".

Osvrnuo se i na neuspeh Milice Mandić u nameri da odbrani zlato iz Londona.

"Sad mogu da kažem, a nisam hteo ranije da ne bih baksuzirao, da ona nikad nije bila spremnija, ali takav je sport. Ona je veliki šampion i jedan deo Tijanine medalje je i Miličin. Ona je pokrenula sve što se kasnije dogodilo, a još je dovoljno mlada tako da će imati novu šansu, samo treba zbiti redove i zaključiti u čemu je bila greška", rekao je Jović.

"Znam da je za nju teško da ovo preboli, znala je da je spremna, zlato je osvojila Kineskinja Ceng koju je Milica pobeđivala".

Da joj je teško videlo se po Miličinom glasu...

Ona je, trudeći se da ne zaplače uživo u programu, poručila da joj je teško, ali da neće odustati i da će nastaviti da radi svom snagom.

Dva sata nakon atletičara i tekvondistkinja, letom preko Dubaija koji je kasnio stigli su zlatni vaterpolisti, srebrne odbojkašice, srebrni košarkaši, srebrni kajakaši i bronzane košarkašice Srbije.

Vodenim topovima dočekan je boing 737 pun olimpijskih medalja kada se zakotrljao na pistu beogradskog aerodroma. Tim počasnim činom obeležen je početak velikog slavlja povodom uspeha srpskih sportista na Olimpijskim igrama u Riju.

Aerodromska zgrada bila je premala da u nju stanu svi navijači koji su želeli da pozdrave srpske šampione. Bilo je tu zastava, torti, pa i jedan transparent posvećen odbojkašici Jovani Stevanović,, ćerki bivšeg fudbalera Gorana Stevanovića - "Jovana, sijaš kao zlato".

Prva je izašla kapitenka košarkaške reprezentacije Milca Dabović, koja se ovom medaljom oprašta od nacionalnog tima:

"Tek za nekoliko meseci bićemo svesne šta smo uradile. Svi pevamo i svi se radujemo i plačemo jednako. Sve za jednu, jedna za sve. tako je bilo i na terenu. Uživamo u tome i to nas je i dovelo do ovde. Nismo odustajale ni jednog trenutka", rekla je Milica.

Opšti vrisak usledio je kada je izašao trener olimpijskih šampiona. Dejanu Saviću odmah su u zagrljaj skočili sin i ćerka, ali selektor vaterpolista nije želeo da se zadržava i daje izjavu, već je požurio u salu Beograd na konferenciju za medije. Ostali kapiteni i treneri osvajača medalja takođe su krenuli za njim, tako da nije bilo prilike za susret sa navijačima.

Prvi je led probio novajlija Nikola Jokić, a za njim su krenuli ostali košarkaši, koji su pozdravljeni ovacijama.

"Kao da smo ne znam šta uradili za naciju. Mi nismo mogli toliko da znamo iz Rija, ali sada po povratku osećamo kako je to. Pogledajte cela Srbija je uz nas i hvala im na tome", rekao je Jokić.

Jedan od najzanimljivijih pokliča na aerodoromu bio je upućen Milanu Mačvanu: "Da li mirno spavaš, Durente?"

"Mi još uvek nismo svesni koliki smo uspeh napravili. Još uvek sabiramo utiske. Ovaj doček će nam to pokazati", rekao je Mačvan.

Odbojkašica Stefana Veljković nije mogla da suzdrži suze:

"Ja stvarno nisam očekivala ovo. Suze mi kreću. Ne znam šta da kažem. Meni je sad draže ovde. Ovo je bilo prelepo iskustvo za nas, ja sam prethodno učestvovala u Pekingu i Londonu, ali ovo su mi najlepše olimpijske igre", rekla je Stefana, koja je u Riju bila u društvu svog dečka Miroslava Raduljice.

Odbojkašica Jovana Stevanović sada i zvanično može da kaže da je po sportskim uspesima pretekla tatu fudbalera.

"Nismo još uvek svesne. dok smo bile u olimpijskom selu sve nam je izgledalo polunormalno, ali sada kada vidimo euforiju i kakvu smo radost donele našoj zemilj - utisci su još jači. Bilo nam je teško posle finala, teško nam je pao poraz i nismo se zadovoljile srebrnom medaljom. Balkon i sve što se dešava ispred Skupštine je san svakog srpskog sportiste i drago mi je da sam to doživela", rekla je Jovana.

Sonja Petrović nije želela pred kamerama da otkriva detalje iz svlačionice evropskih prvakinja, kao ni kakav je repertoar pesama. Jedno je sigurno - bronzano odličje košarkašicama neizmerno znači.

"Najveći vam je dokaz kroz šta prolazimo i koliko smo zahvalne jedna drugoj, kada vidite kako se raduje Marina Maljković, koja ne pokazuje emocije".

Košakaš Miroslav Raduljica posebno je bio srećan što su se sve ekipe Srbije vratile sa odličjem.

"Mislim da niko nije verovao u ovo. Ali baš je lepo što se svi vraćamo zajedno i sa medaljama oko vrata. Meni nije bitno koja je, za mene su sve zlatne. Svi se osećamo fenomenalno i ovo je fenomenalan doček. Koliko god mi bili mala zemlja, ali našim zalaganjem i time što smo rođeni tu gde jesmo postižemo vanserijske rezultate. Ja pozdravljam ovom prilikom, kao i posle svake utakmice, sve one koji se osećaju kao Srbi i u Republici Srpskoj, i u Crnoj Gori i na Kosovu. Ako smo zajedno možemo da postignemo mnogo", rekao je Raduljica.

Bronzana košarkašica Ana Dabović je uz širok osmeh priznala da joj olimpijska medalja više znači, nego ona koju je prethodnog leta osvojila na Evropskom prvenstvu.

"Nama je svaka medalja mnogo bitna, posebno kada doživimo ovakav doček, tako da sam veoma uzbuđena. Ali treći u svetu, je bolji nego prvi u Evropi. Sigurno da nam je ova medalja značajnija. Nadam se da smo ovih 20 dana usrećile ovaj narod koji nas je pratio, znamo da smo ih mali i nervirali, ali izvinjavam se. Isto tako nadam se da smo motivisali devojčice i dečake da se bave spotom".

Hvala vam, šampioni! Vreme je za slavlje. Zaslužili ste!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar