Turista izgubio novčanik i 12 dana proveo kao izbjeglica

Jedan kineski turista u Nemačkoj hteo je da prijavi policiji da mu je neko ukrao novčanik, ali je greškom popunio zahtev za azil zbog čega je dve nedelje proveo u birokratskom limbu.

Zanimljivosti 09.08.2016 | 10:34
Turista izgubio novčanik i 12 dana proveo kao izbjeglica
Tridesetjednogodišnjak poznat samo kao Gospodin L. govori samo mandarinski jezik. Nemačke vlasti otkrile su grešku kada su upitale vlasnika jednog kineskog restorana da bude tumač u razgovoru sa nesrećnim turistom.

Kristof Šluterman, predstavnik Crvenog krsta u Nemačkoj, rekao je za DPA vesti da je turista “pokrenuo mašineriju iz koje nije mogao da izađe”.

“Proveo je 12 dana u birokratskoj džungli, jer nismo mogli da komuniciramo”, rekao je on.

“Nemačka je, nažalost, birokratska zemlja. Od izbijanja izbegličke krize je očigledno koliko je razgranat taj sistem”.

Kada je Gospodin L. opljačkan u Hajdelbergu, otišao je u gradsku većnicu, za koju je mislio da je policijska stanica i potpisao zahtev za azil. Zatim je prevezen u 360 kilometara udaljen kamp za izbeglice u Dalmenu, gde je dobio hranu kao i druge izbeglice.

“On je jednostavno radio sve što mu je rečeno”, kaže Šluterman.

Čoveku su uzeti otisci prstiju i obavljen je kompletan medicinski pregled, ali je privukao pažnju osoblja zato što je bio dobro obučen.

“Osim toga ponašao se drugačije od izbeglica. Uporno je pokušavao da ispriča svoju priču, ali ga niko nije razumeo. Stalno je tražio da dobije svoj pasoš nazad, što je suprotno onome što radi većina izbeglica”, kaže Šluterman.

Uz pomoć aplikacije za prevođenje, a kasnije i prevodioca iz kineskog restorana, postalo je jasno da je čovek došao kao turista da obiđe Nemačku, Francusku i Italiju, a ne da traži azil.

Nemačkim vlastima bilo je potrebno 12 dana da povežu u čemu je problem.

“Bio je to izuzetan trenutak za sve nas. Rekao je da Evropa nije ono što je očekivao”, kaže Šluterman dodajući da je Kinez otišao srećan, a ne besan.

“Šta biste očekivali da dođete kao turista u Evropu i provedete 12 dana spavajući na poljskom krevetu u izbegličkom centru?”

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar