Туриста изгубио новчаник и 12 дана провео као избјеглица

Један кинески туриста у Немачкој хтео је да пријави полицији да му је неко украо новчаник, али је грешком попунио захтев за азил због чега је две недеље провео у бирократском лимбу.

Занимљивости 09.08.2016 | 10:34
Туриста изгубио новчаник и 12 дана провео као избјеглица
Тридесетједногодишњак познат само као Господин Л. говори само мандарински језик. Немачке власти откриле су грешку када су упитале власника једног кинеског ресторана да буде тумач у разговору са несрећним туристом.

Кристоф Шлутерман, представник Црвеног крста у Немачкој, рекао је за ДПА вести да је туриста “покренуо машинерију из које није могао да изађе”.

“Провео је 12 дана у бирократској џунгли, јер нисмо могли да комуницирамо”, рекао је он.

“Немачка је, нажалост, бирократска земља. Од избијања избегличке кризе је очигледно колико је разгранат тај систем”.

Када је Господин Л. опљачкан у Хајделбергу, отишао је у градску већницу, за коју је мислио да је полицијска станица и потписао захтев за азил. Затим је превезен у 360 километара удаљен камп за избеглице у Далмену, где је добио храну као и друге избеглице.

“Он је једноставно радио све што му је речено”, каже Шлутерман.

Човеку су узети отисци прстију и обављен је комплетан медицински преглед, али је привукао пажњу особља зато што је био добро обучен.

“Осим тога понашао се другачије од избеглица. Упорно је покушавао да исприча своју причу, али га нико није разумео. Стално је тражио да добије свој пасош назад, што је супротно ономе што ради већина избеглица”, каже Шлутерман.

Уз помоћ апликације за превођење, а касније и преводиоца из кинеског ресторана, постало је јасно да је човек дошао као туриста да обиђе Немачку, Француску и Италију, а не да тражи азил.

Немачким властима било је потребно 12 дана да повежу у чему је проблем.

“Био је то изузетан тренутак за све нас. Рекао је да Европа није оно што је очекивао”, каже Шлутерман додајући да је Кинез отишао срећан, а не бесан.

“Шта бисте очекивали да дођете као туриста у Европу и проведете 12 дана спавајући на пољском кревету у избегличком центру?”

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар