U septembru isplata stare devizne štednje!

Štediše iz Bosne i Hercegovine konačno su dočekale dobre vijesti, da isplata stare devizne štednje Ljubljanske banke počinje od septembra.

Bosna i Hercegovina 09.08.2016 | 08:12
U septembru isplata stare devizne štednje!
Oko 250 miliona evra sa kamatama, tokom ove i naredne godine leći će na račune više desetina hiljada štediša. Većina ih, ipak, smatra da je pravda stigla prekasno.

Štediša, Duško Ognjenović trebalo bi da dobije sedam hiljada dolara bez kamata. Zbog višegodišnjeg čekanja, kaže, još nije povjerovao u obećanje Slovenaca.

"Ništa me više ne raduje. Prošlo me radovanje, jer prošle su sve one potrebe mladalačke kad sam ja taj novac mogao upotrebiti za korisnije stvari. Ne samo ja, nego i mnogi drugi. Ali vidite sad, mnogi ljudi su umrli od tih koje mi imamo u spiskovima", kaže Ognjenović.

Na adresu slovenačkog Fonda za nasljedstvo do sada je stiglo više od 24 hiljade zahtjeva štediša iz BiH, a krajnji rok za podnošenje je do kraja 2017. godine. Prva tranša će, ako sve bude teklo po planu, biti za koji mjesec. Jedino u slučaju žalbi štediša, stvari bi mogle da se oduže.

"Ako se korisnik slaže sa našim obračunom sredstava, Fond će obračunati iznos nakon dva mjeseca od prijema obavještenja. Procjenjujemo da će prva rata štedišama Glavne filijale Sarajevo biti isplaćena krajem 2016. godine". navode iz Fonda za nasljedstvo.

U Udruženju deviznih štediša kažu da im i dalje pristižu građani, najčešće iz inostranstva, i popunjavaju zahtjeve za povrat.

Ipak, dok će štediše Ljubljanske banke dobiti ono što su ulagali, ostali će još čekati. Iako presuda Evropskog suda za ljudska prava treba da se primjeni na četiri banke, neki na nju još nisu odreagovali.

"U Srbiji, Invest banka Beograd, ima 94,3 miliona dolara dužna. Ne ide sve onako kako treba, na kraju će morati isplatiti. Mi smo dobili od njih obavest da će, kad formiraju vlast, da će Skupština to uraditi na onaj isti način kao Slovenija", objašnjava Svetozar Nišić iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje Banjaluka.

Ni dugovanja Jugo i Privredne banke još nisu izmirena. Prema podacima Udruženja, više od 25 hiljada registrovanih štediša te tri banke čeka oko 722 miliona evra. U praksi se, kažu, ispostavilo da je broj štediša mnogostruko veći.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Владо Бања Лука

09.08.2016 07:06

Kada tacno krece isplata i kako? Da li neko ima informacije? Da li ce isplacivati hronoloski? Hvala na eventualnom odgovoru.

ODGOVORITE