У септембру исплата старе девизне штедње!

Штедише из Босне и Херцеговине коначно су дочекале добре вијести, да исплата старе девизне штедње Љубљанске банке почиње од септембра.

Босна и Херцеговина 09.08.2016 | 08:12
У септембру исплата старе девизне штедње!
Око 250 милиона евра са каматама, током ове и наредне године лећи ће на рачуне више десетина хиљада штедиша. Већина их, ипак, сматра да је правда стигла прекасно.

Штедиша, Душко Огњеновић требало би да добије седам хиљада долара без камата. Због вишегодишњег чекања, каже, још није повјеровао у обећање Словенаца.

"Ништа ме више не радује. Прошло ме радовање, јер прошле су све оне потребе младалачке кад сам ја тај новац могао употребити за корисније ствари. Не само ја, него и многи други. Али видите сад, многи људи су умрли од тих које ми имамо у списковима", каже Огњеновић.

На адресу словеначког Фонда за насљедство до сада је стигло више од 24 хиљаде захтјева штедиша из БиХ, а крајњи рок за подношење је до краја 2017. године. Прва транша ће, ако све буде текло по плану, бити за који мјесец. Једино у случају жалби штедиша, ствари би могле да се одуже.

"Ако се корисник слаже са нашим обрачуном средстава, Фонд ће обрачунати износ након два мјесеца од пријема обавјештења. Процјењујемо да ће прва рата штедишама Главне филијале Сарајево бити исплаћена крајем 2016. године". наводе из Фонда за насљедство.

У Удружењу девизних штедиша кажу да им и даље пристижу грађани, најчешће из иностранства, и попуњавају захтјеве за поврат.

Ипак, док ће штедише Љубљанске банке добити оно што су улагали, остали ће још чекати. Иако пресуда Европског суда за људска права треба да се примјени на четири банке, неки на њу још нису одреаговали.

"У Србији, Инвест банка Београд, има 94,3 милиона долара дужна. Не иде све онако како треба, на крају ће морати исплатити. Ми смо добили од њих обавест да ће, кад формирају власт, да ће Скупштина то урадити на онај исти начин као Словенија", објашњава Светозар Нишић из Удружења грађана за поврат старе девизне штедње Бањалука.

Ни дуговања Југо и Привредне банке још нису измирена. Према подацима Удружења, више од 25 хиљада регистрованих штедиша те три банке чека око 722 милиона евра. У пракси се, кажу, испоставило да је број штедиша многоструко већи.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

09.08.2016 07:06

Када тацно креце исплата и како? Да ли неко има информације? Да ли це исплацивати хронолоски? Хвала на евентуалном одговору.

ОДГОВОРИТЕ