Tužioci traže odbacivanje navoda Mladićeve odbrane

Haško tužilaštvo zatražilo je odbijanje zahtjeva odbrane Ratka Mladića za preispitivanje odluke kojom je dozvoljeno da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću rade na presudi Mladiću.

Republika Srpska 25.07.2016 | 14:30
Tužioci traže odbacivanje navoda Mladićeve odbrane
Tužioci su u podnesku Žalbenom vijeću Haškog tribunala naveli da ne postoje razlozi da se “preispita ili poništi” odluka Vijeća da Mladićevo pravo na fer suđenje nije prekršeno time što su neki od pravnika koji su radili na presudi Karadžiću, sada članovi Vijeća koje će donijeti presudu Mladiću, prenosi BIRN-Justice Report.  

Mladićevi advokati su rekli da su pravnici u presudi Karadžiću već donijeli neke zaključke o krivici bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i da zbog toga trebaju biti diskvalifikovani. Taj zahtjev je odbačen jer je Vijeće kazalo da pravnici ne donose zaključke o krivici, već da je to uloga sudija, nakon čega je odbrana zatražila da se ta odluka preispita ili poništi.

Tužioci su u odgovoru naveli da Mladićevi advokati nisu obrazložili zašto bi odluka bila preispitana, već da se samo ponavljaju argumenti iz prvog podneska, kao i da bi konačno rješenje tog pitanja trebalo biti izneseno u žalbi.

"Dokazni postupak odbrane je skoro završen, jer će posljednji svjedok dati iskaz za mjesec dana, 16. augusta. U interesu pravde je da se ovaj postupak završi ekspeditivno. Bilo kakva dozvola za žalbu po ovom pitanju bi stvorila zastoj umjesto da ubrza postupak" navode tužioci.

Mladićeva odbrana je prošle sedmice zatražila i obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Mladićeva odbrana je prošle sedmice zatražila i obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Eh

25.07.2016 20:15

Mladicu prodase te cigani iz Beograda za dobre pare. I tebe i Karadzica. I mnoge druge! A uvukli nad u rat!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

25.07.2016 22:34

Treba da se zna ko je dobro od politicara u Beogradu para od izrucenja (prodaje) Mladica, Karadzica i drugi haski optuzenika MZ.

Name

Vrs

25.07.2016 23:53

Vrhovni komadante, zelimo da ti se zhvalimo sto si nas vodio, sve one koji su te izdali stici ce kletva sa Kosova polja. Ziv nam bio i uskoro nam se pridruzio

ODGOVORITE
Name

Kobac

26.07.2016 08:06

Stvorio je RS krv je curila na sve strane i sad ga treba nagraditi narod umoran od svakave bolesti i gladi djeca željna svačeg život katasrofa hajde što za nas nego i djeca ispaštaju naše greške koja nemaju veze stim a mi i dalje činimo isto nemožemo se promjeniti dok nas neka zemlja ne napadne i satare nas do zemlje neće od nas ništa biti

ODGOVORITE