Albancima nije lako da sprovedu u djelo ZSO

Sa kosovskim Albancima živećemo narednih hiljadu godina i zato treba da sarađujemo u korist obe strane, da nađemo najbolji mogući politički okvir, a da ne naškodimo svojim nacionalnim interesima, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 19.07.2016 | 14:17
Albancima nije lako da sprovedu u djelo ZSO
"Mi moramo da pronalazimo rešenja za određena pitanja. I ma koliko ja znao da je to nepopularno i u Srbiji, mi moramo da razumemo da živimo, ako ne jedni sa drugima, onda jedni pored drugih. I da ćemo tako da živimo u narednih hiljadu godina", izjavio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Briselu, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

"Onaj ko misli da treba da vodimo ratove i ulazimo u sukobe ne mislim da je mnogo pametan i da želi dobro našoj zemlji", istakao je.

Prema Vučićevim rečima, pitanje formiranja Zajednice srpskih opština je i najteže pitanje i suština Briselskog sporazuma, ali da nije lako Albancima da to u ovom trenutku sprovedu.

"Važno je da stvari guramo napred i da vidimo kako želimo strateški stvari da rešimo", rekao je Vučić.

Premijer se nije saglasio sa novinarskom konstatacijom da je Briselski sporazum "mrtvo slovo na papiru", iako bi, kako je rekao, bilo to lako reći, imajući u vidu da se šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma odnose na Zajednicu srpskih opština, koja još nije formirana zbog prepreka u Prištini.

"Nemojte da smetnete sa uma da to što smo razgovarali, i ono što smo potpisali, čak i ono što nije provedeno u delo, da smo imali značajno manje incidenata između Srba i Albanaca na godišnjem nivou, nego što imamo u Beogradu između Srba. To govori da su razgovori dali određene rezultate, da ljudi znaju da samo mirnim putem, dijalogom problemi mogu da se rešavaju", objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi najbolji mogući politički okvir, gde će moći i da zarađuje novac, ali da ne naškodi svojim nacionalnim interesima.

Na pitanje o navodima kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da očekuje da jedno od pitanja u dijalogu bude i demarkacija granica između Srbije i Kosmeta, premijer je odgovorio da ne želi da se meša u izjave prištinskih zvaničnika.

Kako je naglasio, njihove izjave nemaju veze sa pristupom EU i namenjene su za unutrašnje potrebe albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da će uskoro da se sastanu timovi Beograda i Prištine kako bi se rešila neka tehnička pitanja, poput broja baznih stanica za mobilnog operatera.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

o čemu vi

19.07.2016 14:56

Knez Lazar da vidi šta se radi prevrnuo bi se u grobu. Prodane duše...

ODGOVORITE
Name

JSO

19.07.2016 17:51

Upravo tako.

Name

O čemu ti?

19.07.2016 16:55

Ti kao znaš šta bi on uradio jer misliš da svi stvari posmatraju iz tupog ugla?!

ODGOVORITE