Prekovremeni rad postao praksa

Prekovremeni rad uobičajen je za 81 odsto zaposlenih u Britaniji, s tim što su mu dva puta skloniji oni na višim pozicijama. Tek svaki osmi ispitanik kaže da poslodavac plaća prekovremeni rad.

Zdravlje 18.07.2016 | 09:38
Prekovremeni rad postao praksa
ČAK tri četvrtine radnika osećaju obavezu da rade kada im radno vreme zvanično istekne, pokazalo je istraživanje kompanije za regrutovanje radnika u Velikoj Britaniji. U istraživanju je učestvovalo 2.600 zaposlenih u bankarskom i finansijskom sektoru.

Prekovremeni rad uobičajen je za 81 odsto zaposlenih, s tim što su mu dva puta skloniji oni na višim pozicijama. Tek svaki osmi ispitanik kaže da poslodavac plaća prekovremeni rad, a svaki treći priznaje da nije produktivan nakon što mu zvanično radno vreme istekne. Trećina zaposlenih nikada ne uzima pauzu za ručak, a među onima koji preskaču obrok najviše je milenijalaca, odnosno ljudi rođenih nakon 1980. godine. Čak i kada napuste kancelariju, tri od četiri radnika nastavljaju da rade preko mobilnog telefona.

Vođa istraživanja Dejvid Lithed kaže da su zaključci istraživanja alarmantni jer pokazuju da su radnici pod stresom, što može da rezultira lošim poslovnim rezultatima.

Inače, zaposleni su iskazali želju za većom fleksibilnošću poslodavaca verujući da bi bili produktivniji ako bi povremeno mogli da obavljaju poslove od kuće.

Novosti
foto: internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hmm

18.07.2016 08:30

"Vođa istraživanja Dejvid Lithed kaže da su zaključci istraživanja alarmantni jer pokazuju da su radnici pod stresom, što može da rezultira lošim poslovnim rezultatima." Bitno je da pada produktivnost, a kako stres utice na zdravlje radnika nije bitno. Izem ti istrazivanje...

ODGOVORITE
Name

Aco

19.07.2016 13:20

U Britaniji ko god radi prekovremeno sve mu je placeno..

Name

Brle

18.07.2016 18:24

Zakonom je odredjeno 40 casova sedmicno radno vrijeme. Sve do jednog privatnika krsi zakon. Inspekcijske sluzbe se kriju po coskovima da ne bi kontrolisale koga, da mu se ne bi zamjerili. Znaci po tom pitanju, nista nije po zakonu, ali nemas kome reci.

ODGOVORITE