Nema osnova za ukidanje zakona

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao anticivilizacijske izjave hrvatskih zvaničnika, ministarstva branitelja i hrvatskih udruženja proisteklih iz građanskog rata da Srbija treba da ukine zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i istakao da za ukidanje tog zakona nema osnova.

Srbija 17.07.2016 | 21:10
Nema osnova za ukidanje zakona
Linta je u pisanoj izjavi za medije ukazao da ne postoji osnov da Srbija ukine navedeni zakon i da odustane da goni osumnjičene za ratne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost.

On je podsetio i da je univerzalna nadležnost tekovina međunarodnog humanitarnog prava i da krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti spadaju u brigu cele međunarodne zajednice.

"Jasno je da se Hrvatska plaši da bi njeni pojedini političari i vojnici, za koje postoje dokazi da su odgovorni za ratne zločine mogli biti uhapšeni kada pređu granicu. Time Hrvatska pokazuje vrhunsko licemjerje jer, s jedne strane, štiti ratne zločince iz reda većinskog naroda a, s druge strane, donela je u prethodnom periodu rešenja o raspisvanju poternica na osnovu kojih je uhapšeno 158 Srba, najčešće bez ikakvih dokaza", naveo je Linta.

Linta je takođe podržao izjavu rukovodioca Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milana Petrovića da Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona u univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine i da će ga Tužilaštvo za ratne zločine primjenjivati u punoj meri u obimu.

On se složio da bi stavljanje navedenog zakona van snage dovelo do toga da Srbija više ne bi mogla da goni odgovorne za ratne zločine i da bi oni izbegli krivičnu odgovornost.

Prema rečima Linte, to potvrđuje činjenica da u Hrvatskoj, ali u Bosni i Hercegovini, nema političke volje da se procesuiraju ratni zločini protiv srpskih civila i zarobljenika.

"Jedan od dokaza jeste da u Hrvatskoj postoji samo jedna pravosnažna presuda za brojne zločine u akciji „Oluja“", naveo je Linta.

Komentari / 0

Ostavite komentar