Par savjeta kako lakše podnijeti vrućinu

Leto. Ovo doba godine volimo zbog odlaska na more, odmora, tanke i kratke garderobe koju nosimo, sunca zbog kojeg lučimo endorfin...

Zdravlje 13.07.2016 | 13:54
Par savjeta kako lakše podnijeti vrućinu
Reklo bi se da zbog svega gore navedenog, leto predstavlja svima omiljeno godišnje doba. Ali zamalo!

Možda kada ne bismo morali da se vraćamo kući tokom leta, jer je unutra pakleno, a ne možemo non-stop da sedimo pod klimom.

Ovo su razlozi koji vam dodatno zagrevaju kuću.

Rolentne i prozori su vam širom otvoreni tokom dana

Radujemo se jutarnjem suncu, ali treba imati na umu da je podne blizu i da stižu vrućine. Zato zatvorite prozore i spustite rolentne kako toplota ne bi ulazila u stan.

Prozori i vrata u spavaćoj sobi su zatvoreni tokom noći

Čak i kada su temperature tokom dana visoke, večeri umeju da budu hladnije, pa nije pametno spavati sa zatvorenim prozorima i vratima. Luftirajte sobu pred spavanje, ukoliko baš morate da zatvorite vrata i prozore.

Debeli pokrivači

Volite taj pufnasti pokrivač, ali znate li da baš zbog njega gorite i ne možete da spavate? Vreme je da ga odložite barem do jeseni. Umesto njega biće dovoljna samo pamučna navlaka jorgan. Zaboravite na flanel i poliester.

Rerna

Ukoliko baš morate da pečete nešto, potrudite se da "izbacite" toplotu napolje, tj. koristite aspirator. Ako živite u malom stanu, u kome su kuhinja i dnevna soba spojene znajte da ćete od tih prostorija napraviti saunu ukoliko ne nađete način da rashladite stan dok kuvate. Isto važi i za fenove i šporete.

Ventilator na plafonu

Verovali ili ne, pravac u kome se okreće ventilator na vašem plafonu utiče na to kolika će temperatura biti u stanu i kako vazduh cirkuliše. Ukoliko se propeleri okreću u pravcu kazaljke na satu, topao vazduh se potiskuje u niže delove prostorije. Zato proverite to.

Sijalice

Ne kažemo da treba da živite u mraku tokom leta, ali budite pametni kada kupujete sijalice, jer će vam one baš grejati stan tokom letnjih meseci. Led sijalice su najbolje rešenje.

Ventilatori

Oni vam mogu biti najbolji prijatelji tokom letnjeg perioda, ukoliko ih postavite na strateška mesta. Kako bi vazduh strujao, postavite ventilatore na dva do četiri metara iznad poda i 25 do 30 centimetara ispod plafona.

Mondo

Komentari / 0

Ostavite komentar