Vladin tajni spisak neodrživih preduzeća

Vlada Republike Srpske je, u skladu sa obavezama iz reformske agende, napravila spisak neodrživih državnih preduzeća. Na listi je 16 firmi u kojima je pokrenut postupak stečaja, likvidacije, restrukturisanja ili prodaje, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Republika Srpska 13.07.2016 | 07:57
Vladin tajni spisak neodrživih preduzeća
Vlade Republike Srpske i FBiH preuzele su reformskom agendom na sebe niz obaveza, a između ostalih rješavanje problema neodrživih preduzeća, pravljenje spiska održivih i neodrživih javnih preduzeća, promjenu niza zakonskih propisa, među kojima je jedan od bitnijih novi zakon o bankama, rješavanje problema nekvalitetnih kredita i mnoge druge.

Iz Akcionog plana za implementaciju reformske agende, koji je u posjedu CAPITAL-a, vidljivo je da vlasti Republike Srpske poprilično kasne u sprovođenju obaveza koje su preuzeli.

Kada su u pitanje obaveze Vlade Republike Srpske, jedna od bitnijih koja je sprovedena je rješavanje neodrživih preduzeća u njenom vlasništvu. Na spisku se nalazi 16 firmi u kojima su pokrenuti postupci likvidacije, stečaja, reorganizacije ili prodaje.

Likvidacioni postupak, između ostalih, pokrenut je u firmi „Energoinvest“ iz Istočnog Sarajeva, a stečajni u firmi „Igrište“ iz Vlasenica.

„Ova preduzeća su ocjenjena kao neodrživa u oblasti turizma i ugostiteljstva, jer ne obavljaju djelatnosti već duži niz godina, gomilaju gubitke, a prema mišljenju Investiciono-razvojne banke (IRB) nije moguća ni njihova privatizacija“, objasnili su u Ministarstvu trgovine i turizma.




Likvidacioni postupak pokrenut je i u firmi „Nova Polimka“ iz Rudog, Javnoj ustanovi „Novi urbanistički zavod Republike Srpske“, a stečaj u „Zavodu za studije i projektovanje“ iz Banjaluke.

U toku je stečajni postupak u Fabrici šećera Bijeljina, a trenutno se utvrđuje pravo svojine na zemljištu u postupku privatizacije i određivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata. Na spisku je i teslićki „Zrak“ u stečaju kod kojeg je u toku sprovođenje postupka reorganizacije, navodi se u u izvještaju o realizaciji reformske agende.

U planu je navedeno i da su u toku aktivnosti za rješavanje statusa firmi „UPI“ i „Trgopromet“ iz Dervente.

U „Terme Ozren“ iz Petrova formirani su organi upravljanja preduzeća, u toku su pregovori sa zainteresovanim investitorima.

Raspisan je i tender za prodaju „Nove tvornice prečistača“ iz Rogatice i „Novi autodijelovi“ Rudo, „Nova Romanija“ Sokolac, a u pripremi je raspisivanje tendera za prodaju „Nove Borja“ Teslić i DI „Vlasenica“. CAPITAL je ranije pisao da ova preduzeća, koja je Vlada ranije kupila u stečaju, godinama gomilaju gubitke, a neka i ne rade.

Kod firme „Famos“ – Fabrika motora Istočno Sarajevo je završen proces restrukturisanja i osnovano je novo preduzeće „MOFAS“.



Jedna od bitnih mjera koje je Vlada Republike Srpske preuzela je uklanjanje podsticaja i drugih vidova pomoći velikim preduzećima.

Sprovođenje ovih mjera je u toku, a u Vladi Republike Srpske su naveli da bi se ulaganjem u „Aerodrome Republike Srpske“ koje podrazumijeva proširenje kapaciteta i promjenu vlasničke strukture, te restrukturisanjem „Željeznica Republike Srpske“, postigli uslovi za smanjenje ili ukidanje subvencija ovim preduzećima.

Što se tiče podsticaja poljoprivrednicima naveli su da su Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela definisani gornji limiti sredstava koje korisnik može ostvariti za svaku od mjera podrške.

Među obavezama koje Vlada nije ispunila u predviđenom roku je sprečavanje prijava nižeg dohotka kao osnove za obračun i plaćanje poreza i doprinosa. Ova mjera potpuno je nerealizovana i ni u ovoj godini nisu počele aktivnosti na njenom sprovođenju.

Među neispunjenim obavezama u zadatom roku je i uvođenje moratorija na povećanje plata u javnom sektoru – stroge kontrole zapošljavanja.

Te aktivnosti su, kako navode, u toku i u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u pripremi je Strateški plan za smanjenje ukupne potrošnje na plate u javnom sektoru.



Jedna od mjera koja nije bila završena do maja, kada je pripremljen izvještaj o realizaciji reformske agende, je razmjena podataka između poreskih uprava odnosno objedinjavanje svih inforamcija o poreskim obveznicima iz sve četiri poreske uprave i mjesečno ažuriranje u skladu sa ustavnim uređenjem i nadležnostima svake od poreskih agencija i u okviru zaključenog memoranduma o saradnji. Za razmjenu poreskih podataka rok je bio novembar prošle godine.

Ove aktivnosti su u toku i u Vladi Republike Srpske kažu da ih je moguće završiti samo u skladu sa dogovorom definisanim u reformskoj agendi. Ističu da su potrebne garancije da neće biti daljih koraka poput jedinstvene procjene rizika ili zajedničke kontrole.

U saradnji sa Svjetskom bankom u toku je i analiza dugovanja zdravstvenog sektora Republike Srpske, navodi se u ovom aktu.

Među mjerama koje je Vlada preuzela je i donošenje novog zakona o bankama Republike Srpske. Nacrt ovog zakona trebao je da bude završen do kraja prvog polugodišta 2016.

„Planirano je usvajanje Nacrta ovog zakona do kraja juna 2016. godine, što je u skladu sa zahtjevanim rokom MMF-a. U toku je dodatno međuentitetsko usaglašavanje pojedinih odredaba, posebno po pitanju uspostavljanja Fonda za restrukturisanje banaka, kao i razmatranje ovog pitanja sa MMF-om, jer ono predstavlja strukturalnu odrednicu novog aranžmana oko kojeg se pregovara“, navedeno je u Akcionom planu za implementaciju reformske agende koji je Savjet ministara BiH u maju usvojio.

Predviđeno je i uspostavljanje pravnog okvira za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita odnosno osnivanje i supervizija društava za upravljanje aktivom i vansudsko restrukturiranje dugova.

U slučaju potrebe, biće donesen i poseban zakon koji će regulisati osnivanje društava za upravljanje aktivom. U međuvremenu, novim Zakonom o bankama biće reglisano osnivanje društava za upravljanje imovinom za potrebe restrukturisanja banaka.

U planu je naveden i niz mjera koje je Vlada Republike Srpske ispunila, a najviše je izmjena ili donošenja novih zakonskih propisa.

Capital.ba

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.07.2016 06:30

Lakše je uništiti, nego stvarati.

ODGOVORITE
Name

popaj

13.07.2016 18:30

TO JE VLADA R.S. SNSD+DNS+SP.

Name

ovo je realno

13.07.2016 06:41

Jer u vecini tih preduzeca nema menadzera odgovarajuce struke.

ODGOVORITE
Name

Cajevec

13.07.2016 07:10

Vlada najbolje rijesi preduzeca koja imaju atraktivno zemljiste,to kumovi i prijatelji pomognu da se jeftino kupi.Problem je Rogatica,Rudo ,Sokolac, tamo se brani srpska a ne u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

INCEL

13.07.2016 09:19

CAJAVEC VLASNIK OBIJEKTA GDJE JE PICERIA BRKO.KAKO TO.

Name

Hm

13.07.2016 07:33

Ova vlast jr u sva ta preduzeca nagomilala sljam i onda nakon 10 godina zakljucila da su ta preduzeca neodrziva. Nijedno drzavno preduzece im nije odrzivo. A da je prave vlasti, sve i jedno bi bilo odrzivo. Traktorista i pastirica ne mogu voditi drzavu. To nema nigdje.

ODGOVORITE
Name

GOGI-KOSMOS

13.07.2016 09:23

STA JE SA KOSMOSOM? ODUSTALI SMO OD NAPLATE PO SUDSKIM PRESUDAMA I OPET NISTA.SVE PRODAJU BEZ TENDERA U PO BANJA LUKE,PETAR DJOKIC,VIJESTICA I KOMPANIJA PO USTALJENOJ PRAKSI IDE I KOSMOS.CUJE LI OVO PREDSJEDNIK ILI PREMIJERKA ILI SU NA MORU.

ODGOVORITE
Name

CAPITAL

13.07.2016 09:25

STVARNO REAKCIJE NA CAPITAL U VLADI RS SU SMESNE. NIKAKO DA SKONTAJU TKO JE DOUSNIK CAPITALU I VASKOVICU,A OVI IH RAZVALJUJU.SVAKA CAST.

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.07.2016 12:14

A Rudnik Ljubija? Šta bi?

ODGOVORITE