Владин тајни списак неодрживих предузећа

Влада Републике Српске је, у складу са обавезама из реформске агенде, направила списак неодрживих државних предузећа. На листи је 16 фирми у којима је покренут поступак стечаја, ликвидације, реструктурисања или продаје, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 13.07.2016 | 07:57
Владин тајни списак неодрживих предузећа
Владе Републике Српске и ФБиХ преузеле су реформском агендом на себе низ обавеза, а између осталих рјешавање проблема неодрживих предузећа, прављење списка одрживих и неодрживих јавних предузећа, промјену низа законских прописа, међу којима је један од битнијих нови закон о банкама, рјешавање проблема неквалитетних кредита и многе друге.

Из Акционог плана за имплементацију реформске агенде, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, видљиво је да власти Републике Српске поприлично касне у спровођењу обавеза које су преузели.

Када су у питање обавезе Владе Републике Српске, једна од битнијих која је спроведена је рјешавање неодрживих предузећа у њеном власништву. На списку се налази 16 фирми у којима су покренути поступци ликвидације, стечаја, реорганизације или продаје.

Ликвидациони поступак, између осталих, покренут је у фирми „Енергоинвест“ из Источног Сарајева, а стечајни у фирми „Игриште“ из Власеница.

„Ова предузећа су оцјењена као неодржива у области туризма и угоститељства, јер не обављају дјелатности већ дужи низ година, гомилају губитке, а према мишљењу Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) није могућа ни њихова приватизација“, објаснили су у Министарству трговине и туризма.




Ликвидациони поступак покренут је и у фирми „Нова Полимка“ из Рудог, Јавној установи „Нови урбанистички завод Републике Српске“, а стечај у „Заводу за студије и пројектовање“ из Бањалуке.

У току је стечајни поступак у Фабрици шећера Бијељина, а тренутно се утврђује право својине на земљишту у поступку приватизације и одређивање земљишта за редовну употребу објеката. На списку је и теслићки „Зрак“ у стечају код којег је у току спровођење поступка реорганизације, наводи се у у извјештају о реализацији реформске агенде.

У плану је наведено и да су у току активности за рјешавање статуса фирми „УПИ“ и „Тргопромет“ из Дервенте.

У „Терме Озрен“ из Петрова формирани су органи управљања предузећа, у току су преговори са заинтересованим инвеститорима.

Расписан је и тендер за продају „Нове творнице пречистача“ из Рогатице и „Нови аутодијелови“ Рудо, „Нова Романија“ Соколац, а у припреми је расписивање тендера за продају „Нове Борја“ Теслић и ДИ „Власеница“. ЦАПИТАЛ је раније писао да ова предузећа, која је Влада раније купила у стечају, годинама гомилају губитке, а нека и не раде.

Код фирме „Фамос“ – Фабрика мотора Источно Сарајево је завршен процес реструктурисања и основано је ново предузеће „МОФАС“.



Једна од битних мјера које је Влада Републике Српске преузела је уклањање подстицаја и других видова помоћи великим предузећима.

Спровођење ових мјера је у току, а у Влади Републике Српске су навели да би се улагањем у „Аеродроме Републике Српске“ које подразумијева проширење капацитета и промјену власничке структуре, те реструктурисањем „Жељезница Републике Српске“, постигли услови за смањење или укидање субвенција овим предузећима.

Што се тиче подстицаја пољопривредницима навели су да су Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села дефинисани горњи лимити средстава које корисник може остварити за сваку од мјера подршке.

Међу обавезама које Влада није испунила у предвиђеном року је спречавање пријава нижег дохотка као основе за обрачун и плаћање пореза и доприноса. Ова мјера потпуно је нереализована и ни у овој години нису почеле активности на њеном спровођењу.

Међу неиспуњеним обавезама у задатом року је и увођење мораторија на повећање плата у јавном сектору – строге контроле запошљавања.

Те активности су, како наводе, у току и у сарадњи са Међународним монетарним фондом (ММФ) у припреми је Стратешки план за смањење укупне потрошње на плате у јавном сектору.



Једна од мјера која није била завршена до маја, када је припремљен извјештај о реализацији реформске агенде, је размјена података између пореских управа односно обједињавање свих инфорамција о пореским обвезницима из све четири пореске управе и мјесечно ажурирање у складу са уставним уређењем и надлежностима сваке од пореских агенција и у оквиру закљученог меморандума о сарадњи. За размјену пореских података рок је био новембар прошле године.

Ове активности су у току и у Влади Републике Српске кажу да их је могуће завршити само у складу са договором дефинисаним у реформској агенди. Истичу да су потребне гаранције да неће бити даљих корака попут јединствене процјене ризика или заједничке контроле.

У сарадњи са Свјетском банком у току је и анализа дуговања здравственог сектора Републике Српске, наводи се у овом акту.

Међу мјерама које је Влада преузела је и доношење новог закона о банкама Републике Српске. Нацрт овог закона требао је да буде завршен до краја првог полугодишта 2016.

„Планирано је усвајање Нацрта овог закона до краја јуна 2016. године, што је у складу са захтјеваним роком ММФ-а. У току је додатно међуентитетско усаглашавање појединих одредаба, посебно по питању успостављања Фонда за реструктурисање банака, као и разматрање овог питања са ММФ-ом, јер оно представља структуралну одредницу новог аранжмана око којег се преговара“, наведено је у Акционом плану за имплементацију реформске агенде који је Савјет министара БиХ у мају усвојио.

Предвиђено је и успостављање правног оквира за наплату и рјешавање неквалитетних кредита односно оснивање и супервизија друштава за управљање активом и вансудско реструктурирање дугова.

У случају потребе, биће донесен и посебан закон који ће регулисати оснивање друштава за управљање активом. У међувремену, новим Законом о банкама биће реглисано оснивање друштава за управљање имовином за потребе реструктурисања банака.

У плану је наведен и низ мјера које је Влада Републике Српске испунила, а највише је измјена или доношења нових законских прописа.

Цапитал.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

13.07.2016 06:30

Лакше је уништити, него стварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попај

13.07.2016 18:30

ТО ЈЕ ВЛАДА Р.С. СНСД+ДНС+СП.

Name

ово је реално

13.07.2016 06:41

Јер у вецини тих предузеца нема менадзера одговарајуце струке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајевец

13.07.2016 07:10

Влада најбоље ријеси предузеца која имају атрактивно земљисте,то кумови и пријатељи помогну да се јефтино купи.Проблем је Рогатица,Рудо ,Соколац, тамо се брани српска а не у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНЦЕЛ

13.07.2016 09:19

ЦАЈАВЕЦ ВЛАСНИК ОБИЈЕКТА ГДЈЕ ЈЕ ПИЦЕРИА БРКО.КАКО ТО.

Name

Хм

13.07.2016 07:33

Ова власт јр у сва та предузеца нагомилала сљам и онда након 10 година закљуцила да су та предузеца неодрзива. Ниједно дрзавно предузеце им није одрзиво. А да је праве власти, све и једно би било одрзиво. Тракториста и пастирица не могу водити дрзаву. То нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГИ-КОСМОС

13.07.2016 09:23

СТА ЈЕ СА КОСМОСОМ? ОДУСТАЛИ СМО ОД НАПЛАТЕ ПО СУДСКИМ ПРЕСУДАМА И ОПЕТ НИСТА.СВЕ ПРОДАЈУ БЕЗ ТЕНДЕРА У ПО БАЊА ЛУКЕ,ПЕТАР ДЈОКИЦ,ВИЈЕСТИЦА И КОМПАНИЈА ПО УСТАЉЕНОЈ ПРАКСИ ИДЕ И КОСМОС.ЦУЈЕ ЛИ ОВО ПРЕДСЈЕДНИК ИЛИ ПРЕМИЈЕРКА ИЛИ СУ НА МОРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАПИТАЛ

13.07.2016 09:25

СТВАРНО РЕАКЦИЈЕ НА ЦАПИТАЛ У ВЛАДИ РС СУ СМЕСНЕ. НИКАКО ДА СКОНТАЈУ ТКО ЈЕ ДОУСНИК ЦАПИТАЛУ И ВАСКОВИЦУ,А ОВИ ИХ РАЗВАЉУЈУ.СВАКА ЦАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.07.2016 12:14

А Рудник Љубија? Шта би?

ОДГОВОРИТЕ