'Stojadina' voli više od žene jer 'manje troši'

„Zastavu 101“ iz 1979. godine Banjalučanin Anto Vidović (86) drži u sobi, automobil održava i redovno registruje, ali nikome ne dozvoljava da ga vozi.

Republika Srpska 29.06.2016 | 21:36
'Stojadina' voli više od žene jer 'manje troši'
"Prvi sam vlasnik ovog 'stojadina' i jedni koji ga je vozio. Nikada ga nisam farbao, ni menjao unutrašnost. Sve je staro, a izgleda kao novo. Volim ga toliko da sam mu napravio posebnu sobu, jer da je vani od njega bi do sada ostalo samo staro željezo – priča Anto, s nežnošću kao da priča o unučićima.

Živi u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, sa suprugom Mirom i svojim belim ljubimcem na četiri točka, koga je dovezao iz Kragujevca pre 37 godina. Iako je od tada promenio nekoliko automobila, ostajao je veran svom „stojadinu“. Jedino što je od tada na njemu promenio je radio.

Anto je, kaže, od mladosti zaljubljenik u automobile, položio je sve kategorije vožnje, a po struci je automehaničar.

Pritužbe supruge Mire da automobil voli više od nje ne poriče i kaže da „žena ipak više troši“.

O Antinoj ljubavi prema „stojadinu“ govori i činjenica da je, po njegovom proračunu, od novca potrošenog na njegovo održavanje do sada mogao kupiti novi „mercedes“.

"Najviše me košta prostor koji zauzima. Mogao sam za 37 godina, koliko ga imam, srediti garsonjenu i iznajmljivati, umesto što mi on tu leži“, kaže Anto, ali ne krije sreću i ponos što ima tako izuzetnog „podstanara“.Kaže da bi trebala teška muka da ga snađe da istera „stojadina“ i njegovu sobu izda pod kiriju.

S obzirom na to da su mu automobili specijalnost, Anto ih je imao mnogo, a „stojadina“ je, kaže, vozio samo na more, dok je ostale automobile koristio za druge svrhe. Do prošle godine održavao je automobile drugim ljudima, ali sada je došlo vreme da se u potpunosti posveti svom ljubimcu.

"Svaki dan ga perem posebnim šamponom za auta. Pazim na svaki detalj, ništa mu ne fali. I nakon toliko godina izgleda kao da je sad iz fabrike izašao", dodaje on.

U oldtajmeru ovog neobičnog Banjalučanina imaju priliku da uživaju i sugrađani, jer Anto svake godine „stojadina“ odovozi na izložbu oldtajmera. Kaže da je za njega do sada čuo samo reči hvale.

Ipak, pored tolike ljubavi prema svom mezimcu, Anto kaže da bi ipak bio spreman da ga proda „pod određenim uslovima“. Na žalost, ali i na Antinu sreću, još se nije našla mušterija koja bi bila spreman da plati cenu koju je svom oldtajmeru odredio ponosni vlasnik.

Anto kaže da je bilo ponuda, ali nijedna dovoljno dobra da bi se odrekao svog „stojadina“.

"Ovo je ipak poseban automobil, očuvan kao da je nov. Uz poseban auto ide i posebna cena, veća nego inče", kaže Ante, ne otkrivajući cifru.

Kaže samo da bi ga dao za „nekoliko hiljada maraka“, odnosno za iznos dovoljan da sredi i opremi sprat svoje kuće.

Stari automobili za staru gospodu

U Banjaluci živi desetak pasioniranih ljubitelja oldtajmera, među kojima je najpoznatiji Miladin Savičić, vlasnik „dodža“ iz 1921. godine, najstarijeg automobila u BiH.

"Većina vlasnika starih automobila su stariji ljudi, jer je to skup hobi, a mladi radije novac daju na automobile kojima mogu putovati", kaže Zoran Pavlović iz Kluba oldtajmera „Veteran“.

(Blic)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

yugosloven

29.06.2016 21:46

ANTO SVAKA CAST DA ZIVIS JOS DUGO I BUDES ZDRAV DA VOZIS SVOJ AUTO DA SE DIVE KOJI TE VIDE

ODGOVORITE
Name

max

29.06.2016 22:25

Bravo Anti znam dobro za ljubav prema oldtajmerima.

ODGOVORITE
Name

Ma

30.06.2016 07:29

Ma daj ante, ne drzi stare kante.

Name

Mladen

30.06.2016 00:46

Kolko je to nekoliko hiljada? Može da bude tri a može da bude deset

ODGOVORITE
Name

posten

30.06.2016 15:08

Ajd bre Ante da mi ga prodas,molim te.

ODGOVORITE
Name

Nostalgicar

02.07.2016 09:57

Imam i ja motocikl koji je star tridesetak godina jos uvek izgleda kao nov,registrovan i vozim ga redovno.Potpuno razumem gospodina Antu.

ODGOVORITE