Kameron neće u utorak aktivirati član 50

Evropska unija ne očekuje da će britanski premijer Dejvid Kameron aktivirati mehanizam kojim se započinje proces pregovora o Bregzitu kada se bude sastao s ostalim liderima EU na samitu u utorak.

Svijet 26.06.2016 | 21:14
Kameron neće u utorak aktivirati član 50
“U ovom trenutku ne očekujemo da će premijer Kameron u utorak aktivirati član 50″, kazao je za Rojters neimenovani visoki zvaničnik EU povodom samita u Briselu na kojem će Kameron informisati lidere EU o glasanju za izlazak iz Unije na prošlonedjeljnom britanskom referendumu.

Rojters navodi da lideri EU u suštini shvataju zašto Kameron, koji je izjavio da će podnijeti ostavku i ostaviti aktiviranje člana 50 svom nasljedniku, ne može da pokrene već u utorak proces koji traje dvije godine.

Mehanizam izlaska iz Evropske unije regulisan je prvi put 2009. godine Lisabonskim sporazumom, odnosno članom 50 tog sporazuma, ali koji do sada nikada nije aktiviran.

Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

U stavu 1 tog clana navodi se da svaka država članica Evropske unije može da donese odluku o povlačenju u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Zvanična odluka još nije donijeta, referendumski rezultati treba da budu potvrđeni i London treba zvanično da se obrati Briselu i da objasni svoje namjere.

Za sada nije izvjesno kada će se to dogoditi, pošto unutrašnje stvari u Velikoj Britaniji nisu tako jednostavne, naročito poslije izjava koje stižu iz Škotske, ali i poslije peticija za ostanak, prvo Londona, a zatim i kompletne Britanije u Evropskoj uniji.

Ipak, kada do toga dođe i kada London bude bio spreman da saopšti Briselu šta su rekli građani Britanije, Evropska unija će sklopiti ugovor sa Velikom Britanijom, uz definisanje budućeg odnosa.

Ako tako odluči, London će morati sa Briselom da dogovori “ugovor o izlasku”, koji će u ime Unije sklopiti Savjet EU kvalifikovanom većinom, uz pristanak Evropskog parlamenta.

Stav 3 navodi da ugovori odmah stupaju na snagu, ako se postigne sporazum o povlačenju. Ako ne, poslije dvije godine je “razvod” zvaničan, ali Brisel može da produži taj rok, navodi B92.

U tom slučaju država koja se povlači nema nikakvu mogućnost učestvovanja u raspravama niti donošenja odluka koje se tiču nje upućuje stav 4, a stav 5 predviđa da bi “predomišljanje” značilo ponovni ulazak u proces pridruživanja, sa svim pregovorima i “stepenicama” koje treba da pređe svaka druga država koja želi da postane kandidat za članstvo u EU.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SULUDI POSMATRAC

27.06.2016 07:07

ODKAKO SE ZNA ZA ENGLEZE IMALI SU ROBOVE ,KOLONIJE NIKAD RADILI A LEPO ZIVELI POTROSILO SE POKRADENO OD KOLONIJA I SAD JAD I BEDA EVROPA SIROMASNA NEMA KOLONIJA UBISE SVAKI IZVOR PRIHODA I STA SAD *DA PROBAMO PONOVO*

ODGOVORITE