Камерон неће у уторак активирати члан 50

Европска унија не очекује да ће британски премијер Дејвид Камерон активирати механизам којим се започиње процес преговора о Брегзиту када се буде састао с осталим лидерима ЕУ на самиту у уторак.

Свијет 26.06.2016 | 21:14
Камерон неће у уторак активирати члан 50
“У овом тренутку не очекујемо да ће премијер Камерон у уторак активирати члан 50″, казао је за Ројтерс неименовани високи званичник ЕУ поводом самита у Бриселу на којем ће Камерон информисати лидере ЕУ о гласању за излазак из Уније на прошлонедјељном британском референдуму.

Ројтерс наводи да лидери ЕУ у суштини схватају зашто Камерон, који је изјавио да ће поднијети оставку и оставити активирање члана 50 свом насљеднику, не може да покрене већ у уторак процес који траје двије године.

Механизам изласка из Европске уније регулисан је први пут 2009. године Лисабонским споразумом, односно чланом 50 тог споразума, али који до сада никада није активиран.

Тај члан дефинише услове добровољног изласка из ЕУ, на шта има право свака држава чланица без било каквог посебног оправдања.

У ставу 1 тог цлана наводи се да свака држава чланица Европске уније може да донесе одлуку о повлачењу у складу са својим уставним одредбама.

Званична одлука још није донијета, референдумски резултати треба да буду потврђени и Лондон треба званично да се обрати Бриселу и да објасни своје намјере.

За сада није извјесно када ће се то догодити, пошто унутрашње ствари у Великој Британији нису тако једноставне, нарочито послије изјава које стижу из Шкотске, али и послије петиција за останак, прво Лондона, а затим и комплетне Британије у Европској унији.

Ипак, када до тога дође и када Лондон буде био спреман да саопшти Бриселу шта су рекли грађани Британије, Европска унија ће склопити уговор са Великом Британијом, уз дефинисање будућег односа.

Ако тако одлучи, Лондон ће морати са Бриселом да договори “уговор о изласку”, који ће у име Уније склопити Савјет ЕУ квалификованом већином, уз пристанак Европског парламента.

Став 3 наводи да уговори одмах ступају на снагу, ако се постигне споразум о повлачењу. Ако не, послије двије године је “развод” званичан, али Брисел може да продужи тај рок, наводи Б92.

У том случају држава која се повлачи нема никакву могућност учествовања у расправама нити доношења одлука које се тичу ње упућује став 4, а став 5 предвиђа да би “предомишљање” значило поновни улазак у процес придруживања, са свим преговорима и “степеницама” које треба да пређе свака друга држава која жели да постане кандидат за чланство у ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

27.06.2016 07:07

ОДКАКО СЕ ЗНА ЗА ЕНГЛЕЗЕ ИМАЛИ СУ РОБОВЕ ,КОЛОНИЈЕ НИКАД РАДИЛИ А ЛЕПО ЗИВЕЛИ ПОТРОСИЛО СЕ ПОКРАДЕНО ОД КОЛОНИЈА И САД ЈАД И БЕДА ЕВРОПА СИРОМАСНА НЕМА КОЛОНИЈА УБИСЕ СВАКИ ИЗВОР ПРИХОДА И СТА САД *ДА ПРОБАМО ПОНОВО*

ОДГОВОРИТЕ