Brčko od Bobar banke potražuje 22 mil. KM

Predstavnici Brčko distrikta danas su na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zatražili da im se odmah isplati 50 odsto od 22 miliona KM javnih sredstava Distrikta blokiranih u Bobar banci u likvidaciji.

Republika Srpska 14.06.2016 | 21:20
Brčko od Bobar banke potražuje 22 mil. KM
Na prvom od dva danas održana ročišta u slučaju Brčko Distrikt-Bobar banka, Direkcija za finansije Distrikta potraživala je 1,25 miliona KM po osnovu izlučnog prava za oročeni nenamjenski depozit od 2,5 miliona KM. Na glavnoj raspravi u dokaznom postupku saslušani su, u svojstvu svjedoka, gradonačelnik Brčko distrikta Ante Domić, direktor Direkcije za finansije Brčkog Mato Lučić i likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović potvrdio je da je osporio izlučno pravo institucijama Brčkog, uputivši ih na parnicu, te je potvrdio da je nakon dobijanja tužbe rezervisao ukupno oko 20 miliona KM i oročio ih na poseban račun kod Unikredit banke.

Maksimović je pojasnio da je od pomenutih 20 miliona KM oko 12 miliona namijenjeno za eventualnu isplatu izlučnih prava svih deponenata.

Na pitanje punomoćnika Brčko Distrikta Velide Demirović da pojasni, da li su to sredstva rezervisana za isplatu izlučnog prava deponentima samo iz Distrikta ili i drugim deponentima, Maksimović je izjavio da je to bankarska tajna.

Međutim, na insistiranje sudije Božane Gužvić da odgovori na pitanje, Maksimović je precizirao da je za organe i institucije Brčko distrikta rezervisano oko 11 miliona KM.

Od toga je za Zavod za zapošljavanje Brčkog rezervisano 1,5 miliona KM, za Vladu Distrikta 182.832 KM, za Razvojno – garantni fond 309.888 KM, za Direkciju za finansije 1,2 miliona KM i za Fond zdravstvenog osiguranja 7,4 miliona KM.

Maksimović: Brčko distrikt u istom položaju kao i ostali deponenti

On je izjavio da je novac oročen na šest mjeseci, te da će 20. juna produžiti oročenje za 15 miliona KM, dok će razročiti pet miliona KM, jer se očekuje pravosnažna presuda za dug prema Hercegovačkoj banci. Maksimović je naglasio da ta sredstva neće biti trošena u druge svrhe, već za namjenu za koja su rezervisana.

Na pitanje advokata tužene Bobar banke Milenka Zelenovića, da li je Bobar banka po završetku svakog radnog dana izdvajala 50 odsto sredstava kao posebnu rezervu na račun obaveznih rezervi kod Centralne banke BiH, Maksimović je izjavio da banka nije izdvajala pomenuta sredstva, jer nisu bila donesena podzakonska akta od strane Centralne banke BiH, na osnovu kojih bi bila propisana procedura o obaveznom dnevnom izdvajanju 50 odsto sredstava za posebnu rezervu.

Maksimović je izjavio da je tužilac, Brčko distrikt, bio u istom položaju kao i ostali deponenti, odnosno da nije bio privilegovani deponent, ustvrdivši da nema osnova ni za izlučno pravo u ovom sudskom sporu.

Maksimović je izjavio da u konkretnom slučaju nije ulazio u analizu postupka zaključenja ugovora, već je samo analizirao ugovor. Tužilačka strana je prigovorila iskazu svjedoka, jer, kako je obrazloženo, dio odgovora se odnosio na pravno tumačenje, a dio odgovora na vremenski period od prije nego što je postavljen za likvidacionog upravnika, o čemu nije predočio dokumentaciju.

Blokada novca značajno uzdrmala Brčko distrikt

Gradonačelnik Brčko distrikta Ante Domić potvrdio je da je dao saglasnost i ovlaštenje direktoru Direkcije za finansije Brčko distrikta Mati Lučiću za oročenje depozita u Bobar banci u iznosu od 2,5 miliona KM, naglasivši da je sprovedena javna nabavka za izbor najpovoljnije banke, te da je riječ o javnim prihodima koja se prikupljaju u trezor, da je u pitanju bio novac koji se koristio za servisiranje javnih uslugai finansiranje infrastrukture od opšte koristi.

“Novac smo usmjeravali po odobrenju Skupštine Brčko distrikta i zakonom je propisano raspolaganje tim sredstvima. Svaka marka je vezivana za određenu budžetsku stavku. Zbog blokiranja ovih sredstava ušli smo u deficit od 16 miliona KM. Zadnji pfenig Fonda zdravstvenog osiguranja ostao je u Bobar banci. Morali smo interventno djelovati, da bi mogli liječiti ljude, jer bi u protivnom nastupio kolaps”, izjavio je Domić.

On je izjavio da je blokada novca Brčko distrikta u Bobar banci finansijski značajno uzdrmala Brčko distrikt.
Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić je naveo da je od 2007. godine samo oročavanjem Brčko distrikt do sada zaradio oko 40 miliona KM kod banaka, te da je u proteklih devet godina imao oko 650 miliona KM depozitnih poslova u više banaka.

On je izjavio da je u trenutku zaključenja ugovora sa Bobar bankom ova banka ispunjavala sve uslove za zaključenje spornog ugovora. Izjavio je da je sve radio u ime “domaćinskog poslovanja Direkcije za finansije”, te da je novac bolje držati “pod interesom”, nego bez kamate, ali da je u svakom slučaju mogao i raskinuti ugovor s bankom, jer je imao takva ovlaštenja.

Lučić je izjavio da je i raskinuo sporni ugovor prije likvidacije Bobar banke, jer je, radeći svoj posao, prije mnogih dolazio do podataka koja je banka u krizi.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 23. septembar.

Domić siguran da će dobiti spor



Gradonačelnik Brčko distrikta Ante Domić rekao je za portal CAPITAL da očekuje da će Brčko distrikt dobiti sve sporove protiv Bobar banke u likvidaciji, jer se radi o javnim sredstvima, koja su u duhu zakona Brčko distrikta i BiH, odnosno Republike Srpske i FBiH, bila plasirana na tržište.

“Očekivali smo da nam ovaj novac bude na raspolaganju, u skladu sa potpisanim ugovorima. Propast Bobar banke nije ni na koji način uzrokovao Brčko distrikt, niti je u tome pomogao. Očekujemo da svi oni koji nisu na vrijeme reagovali, objasne zašto se to desilo. Duboko sam uvjeren da će sud ovo ročište, koje se vodi zbog izlučnog prava, dodijeliti Brčko distriktu, te da će nam dati na raspolaganje 50 odsto sredstava”, rekao je Domić.

Domić je ponovio da je riječ o javnim sredstvima koja su nužna za funkcionisanje institucija Brčko distrikta, zdravstvenog sektora, Zavoda za zapošljavanje I drugih usluga koje se servisiraju iz budžeta.

Domić je istakao da su sve institucije Brčko distrikta oštećene za skoro 22 miliona KM, posebno Fond zdravstvenog osiguranja kome su kompletna sredstva zarobljena u Bobar banci, te se moralo ići na preraspodjelu sredstava i prioriteta u budžetu.

“Za isplatu javnih prihoda banka je bila dužna rezervisati 50 odsto sredstava i mi očekujemo da nam se tih 50 odsto odmah isplati, a ostalih 50 odsto do kraja sudskog postupka“, istakao je on.

Domić je na kraju rekao da je sudu pojasnio važnost i značaj javnih sredstava, ističući da nisu u pitanju nikakva komercijalna sredstva, već privremeno deponovana sredstva koja su imala svoju precizno određenu namjenu i svrhu.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NONO

14.06.2016 21:05

Para nema, banka je bankrotirala,neka tuze RS i agenciju za bankarstvo

ODGOVORITE
Name

14.06.2016 21:13

Ako Brčko naplati 30 % biće uredu, njihove pare su otišle Elvaku, Auto Semberiji, Univerzalu, pa GP Periću i Pavloviću i sličnim koji nikad ni marke neće vratit.

ODGOVORITE
Name

Pametan...

15.06.2016 07:19

Si ...uh sto si pametan,ti znaš gdje su pare!?!?

Name

Dragan

15.06.2016 06:31

Alava je hobotnica...ne znaš da li je više glava gladna ili pipci.

ODGOVORITE