Брчко од Бобар банке потражује 22 мил. КМ

Представници Брчко дистрикта данас су на рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини затражили да им се одмах исплати 50 одсто од 22 милиона КМ јавних средстава Дистрикта блокираних у Бобар банци у ликвидацији.

Република Српска 14.06.2016 | 21:20
Брчко од Бобар банке потражује 22 мил. КМ
На првом од два данас одржана рочишта у случају Брчко Дистрикт-Бобар банка, Дирекција за финансије Дистрикта потраживала је 1,25 милиона КМ по основу излучног права за орочени ненамјенски депозит од 2,5 милиона КМ. На главној расправи у доказном поступку саслушани су, у својству свједока, градоначелник Брчко дистрикта Анте Домић, директор Дирекције за финансије Брчког Мато Лучић и ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић потврдио је да је оспорио излучно право институцијама Брчког, упутивши их на парницу, те је потврдио да је након добијања тужбе резервисао укупно око 20 милиона КМ и орочио их на посебан рачун код Уникредит банке.

Максимовић је појаснио да је од поменутих 20 милиона КМ око 12 милиона намијењено за евентуалну исплату излучних права свих депонената.

На питање пуномоћника Брчко Дистрикта Велиде Демировић да појасни, да ли су то средства резервисана за исплату излучног права депонентима само из Дистрикта или и другим депонентима, Максимовић је изјавио да је то банкарска тајна.

Међутим, на инсистирање судије Божане Гужвић да одговори на питање, Максимовић је прецизирао да је за органе и институције Брчко дистрикта резервисано око 11 милиона КМ.

Од тога је за Завод за запошљавање Брчког резервисано 1,5 милиона КМ, за Владу Дистрикта 182.832 КМ, за Развојно – гарантни фонд 309.888 КМ, за Дирекцију за финансије 1,2 милиона КМ и за Фонд здравственог осигурања 7,4 милиона КМ.

Максимовић: Брчко дистрикт у истом положају као и остали депоненти

Он је изјавио да је новац орочен на шест мјесеци, те да ће 20. јуна продужити орочење за 15 милиона КМ, док ће разрочити пет милиона КМ, јер се очекује правоснажна пресуда за дуг према Херцеговачкој банци. Максимовић је нагласио да та средства неће бити трошена у друге сврхе, већ за намјену за која су резервисана.

На питање адвоката тужене Бобар банке Миленка Зеленовића, да ли је Бобар банка по завршетку сваког радног дана издвајала 50 одсто средстава као посебну резерву на рачун обавезних резерви код Централне банке БиХ, Максимовић је изјавио да банка није издвајала поменута средства, јер нису била донесена подзаконска акта од стране Централне банке БиХ, на основу којих би била прописана процедура о обавезном дневном издвајању 50 одсто средстава за посебну резерву.

Максимовић је изјавио да је тужилац, Брчко дистрикт, био у истом положају као и остали депоненти, односно да није био привилеговани депонент, устврдивши да нема основа ни за излучно право у овом судском спору.

Максимовић је изјавио да у конкретном случају није улазио у анализу поступка закључења уговора, већ је само анализирао уговор. Тужилачка страна је приговорила исказу свједока, јер, како је образложено, дио одговора се односио на правно тумачење, а дио одговора на временски период од прије него што је постављен за ликвидационог управника, о чему није предочио документацију.

Блокада новца значајно уздрмала Брчко дистрикт

Градоначелник Брчко дистрикта Анте Домић потврдио је да је дао сагласност и овлаштење директору Дирекције за финансије Брчко дистрикта Мати Лучићу за орочење депозита у Бобар банци у износу од 2,5 милиона КМ, нагласивши да је спроведена јавна набавка за избор најповољније банке, те да је ријеч о јавним приходима која се прикупљају у трезор, да је у питању био новац који се користио за сервисирање јавних услугаи финансирање инфраструктуре од опште користи.

“Новац смо усмјеравали по одобрењу Скупштине Брчко дистрикта и законом је прописано располагање тим средствима. Свака марка је везивана за одређену буџетску ставку. Због блокирања ових средстава ушли смо у дефицит од 16 милиона КМ. Задњи пфениг Фонда здравственог осигурања остао је у Бобар банци. Морали смо интервентно дјеловати, да би могли лијечити људе, јер би у противном наступио колапс”, изјавио је Домић.

Он је изјавио да је блокада новца Брчко дистрикта у Бобар банци финансијски значајно уздрмала Брчко дистрикт.
Директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта Мато Лучић је навео да је од 2007. године само орочавањем Брчко дистрикт до сада зарадио око 40 милиона КМ код банака, те да је у протеклих девет година имао око 650 милиона КМ депозитних послова у више банака.

Он је изјавио да је у тренутку закључења уговора са Бобар банком ова банка испуњавала све услове за закључење спорног уговора. Изјавио је да је све радио у име “домаћинског пословања Дирекције за финансије”, те да је новац боље држати “под интересом”, него без камате, али да је у сваком случају могао и раскинути уговор с банком, јер је имао таква овлаштења.

Лучић је изјавио да је и раскинуо спорни уговор прије ликвидације Бобар банке, јер је, радећи свој посао, прије многих долазио до података која је банка у кризи.

Наставак главне расправе заказан је за 23. септембар.

Домић сигуран да ће добити спор



Градоначелник Брчко дистрикта Анте Домић рекао је за портал ЦАПИТАЛ да очекује да ће Брчко дистрикт добити све спорове против Бобар банке у ликвидацији, јер се ради о јавним средствима, која су у духу закона Брчко дистрикта и БиХ, односно Републике Српске и ФБиХ, била пласирана на тржиште.

“Очекивали смо да нам овај новац буде на располагању, у складу са потписаним уговорима. Пропаст Бобар банке није ни на који начин узроковао Брчко дистрикт, нити је у томе помогао. Очекујемо да сви они који нису на вријеме реаговали, објасне зашто се то десило. Дубоко сам увјерен да ће суд ово рочиште, које се води због излучног права, додијелити Брчко дистрикту, те да ће нам дати на располагање 50 одсто средстава”, рекао је Домић.

Домић је поновио да је ријеч о јавним средствима која су нужна за функционисање институција Брчко дистрикта, здравственог сектора, Завода за запошљавање И других услуга које се сервисирају из буџета.

Домић је истакао да су све институције Брчко дистрикта оштећене за скоро 22 милиона КМ, посебно Фонд здравственог осигурања коме су комплетна средства заробљена у Бобар банци, те се морало ићи на прерасподјелу средстава и приоритета у буџету.

“За исплату јавних прихода банка је била дужна резервисати 50 одсто средстава и ми очекујемо да нам се тих 50 одсто одмах исплати, а осталих 50 одсто до краја судског поступка“, истакао је он.

Домић је на крају рекао да је суду појаснио важност и значај јавних средстава, истичући да нису у питању никаква комерцијална средства, већ привремено депонована средства која су имала своју прецизно одређену намјену и сврху.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НОНО

14.06.2016 21:05

Пара нема, банка је банкротирала,нека тузе РС и агенцију за банкарство

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЧ

14.06.2016 21:13

Ако Брчко наплати 30 % биће уреду, њихове паре су отишле Елваку, Ауто Семберији, Универзалу, па ГП Перићу и Павловићу и сличним који никад ни марке неће вратит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан...

15.06.2016 07:19

Си ...ух сто си паметан,ти знаш гдје су паре!?!?

Name

Драган

15.06.2016 06:31

Алава је хоботница...не знаш да ли је више глава гладна или пипци.

ОДГОВОРИТЕ