Rast svih vrsta osiguranja u Srpskoj

Osiguravajuća društva iz Srpske ostvarila su u prvom kvartalu dobit od 6,5 miliona KM zahvaljujući rastu premije od svih vrsta osiguranja.

Republika Srpska 14.06.2016 | 16:15
Rast svih vrsta osiguranja u Srpskoj
Turbulencije u ostalim sektorima finansijskog tržišta nisu imale značajnije negativne efekte na tržište osiguranja koje je sačuvalo stabilnost s obzirom na to da osiguravajuća društva redovno i bez problema servisiraju ugovorne obaveze. Podaci Agencije za osiguranje Republike Srpske pokazuju da su osiguravajuća društva koja posluju na tržištu Srpske u prvom tromjesečju ostvarila premiju od 45 miliona KM, što je za 9,2 odsto više u odnosu na isti lanjski period.

"Premija neživotnih osiguranja je iznosila 37,7 miliona KM ili 84 odsto ukupne, dok se na životna osiguranja odnosilo 7,3 miliona KM ili 16 odsto. Premija neživotnih osiguranja porasla je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,7 odsto, dok premijski rast životnih osiguranja iznosi 6,9 odsto", kažu u Agenciji za osiguranje Republike Srpske.

Rast tržišta u najznačajnijoj mjeri je generisan iz rasta premije osiguranja od auto-odgovornosti koja i dalje svim društvima donosi najveće prihode. Osiguravajuće kuće su po ovom osnovu u prva tri mjeseca ostvarila 25,2 miliona KM premijer ili 2,7 miliona više u odnosu na isti period lani.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Milomir Durmić kaže da je u prvom kvartalu nastavljen blagi trend rasta premije osiguranja iz prethodnih godina.

"Ovi podaci su najbolji pokazatelj da se tržište osiguranja nalazi na dobrom putu, jer je primjetan rast premije obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, ali i životnih osiguranja", kaže Durmić.

Osiguravajuća društva sve više pažnje poklanjaju i paleti životnih osiguranja u kojima sve učestalije traže potencijal za razvoj poslovanja.

"Vjerujem da će obavezno osiguranje od auto-odgovornosti zadugo imati primat na tržištu, ali očekujem i nastavak dvocifrenih stopa rasta premije životnih osiguranja", kaže Durmić.

Direktor "Dunav osiguranja" Banjaluka Stevo Aničić smatra da je premijski rast dobar, ali naglašava da su na tržištu još prisutni problemi koji se tiču nelojalne konkurencije.

"Tržište još nije uređeno, jer pojedina društva i dalje odobravaju popuste, a osnivaju se i nova društva, što dodatno komplikuje situaciju, jer je tržište suviše malo za toliki broj osiguravača", kaže Aničić i dodaje da je "Dunav osiguranje" ostvarilo dobre rezultate u prvom kvartalu, jer je iznos premije osiguranja od auto-odgovornosti nadmašio plan za deset do 15 odsto.

Ukupna premija osiguranja

2016. 45

2015. 40,86

+9,2%

Premija neživotnih osiguranja

2016. 37,7

2015. 34,04

+9,7%

Premija životnih osiguranja

2016. 7,3

2015. 6,8

+6,9%

Premija osiguranja od auto-odgovornosti

2016. 25,2

2015. 22,5

+10,7%

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar