Раст свих врста осигурања у Српској

Осигуравајућа друштва из Српске остварила су у првом кварталу добит од 6,5 милиона КМ захваљујући расту премије од свих врста осигурања.

Република Српска 14.06.2016 | 16:15
Раст свих врста осигурања у Српској
Турбуленције у осталим секторима финансијског тржишта нису имале значајније негативне ефекте на тржиште осигурања које је сачувало стабилност с обзиром на то да осигуравајућа друштва редовно и без проблема сервисирају уговорне обавезе. Подаци Агенције за осигурање Републике Српске показују да су осигуравајућа друштва која послују на тржишту Српске у првом тромјесечју остварила премију од 45 милиона КМ, што је за 9,2 одсто више у односу на исти лањски период.

"Премија неживотних осигурања је износила 37,7 милиона КМ или 84 одсто укупне, док се на животна осигурања односило 7,3 милиона КМ или 16 одсто. Премија неживотних осигурања порасла је у односу на исти период претходне године за 9,7 одсто, док премијски раст животних осигурања износи 6,9 одсто", кажу у Агенцији за осигурање Републике Српске.

Раст тржишта у најзначајнијој мјери је генерисан из раста премије осигурања од ауто-одговорности која и даље свим друштвима доноси највеће приходе. Осигуравајуће куће су по овом основу у прва три мјесеца остварила 25,2 милиона КМ премијер или 2,7 милиона више у односу на исти период лани.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске Миломир Дурмић каже да је у првом кварталу настављен благи тренд раста премије осигурања из претходних година.

"Ови подаци су најбољи показатељ да се тржиште осигурања налази на добром путу, јер је примјетан раст премије обавезног осигурања од ауто-одговорности, али и животних осигурања", каже Дурмић.

Осигуравајућа друштва све више пажње поклањају и палети животних осигурања у којима све учесталије траже потенцијал за развој пословања.

"Вјерујем да ће обавезно осигурање од ауто-одговорности задуго имати примат на тржишту, али очекујем и наставак двоцифрених стопа раста премије животних осигурања", каже Дурмић.

Директор "Дунав осигурања" Бањалука Стево Аничић сматра да је премијски раст добар, али наглашава да су на тржишту још присутни проблеми који се тичу нелојалне конкуренције.

"Тржиште још није уређено, јер поједина друштва и даље одобравају попусте, а оснивају се и нова друштва, што додатно компликује ситуацију, јер је тржиште сувише мало за толики број осигуравача", каже Аничић и додаје да је "Дунав осигурање" остварило добре резултате у првом кварталу, јер је износ премије осигурања од ауто-одговорности надмашио план за десет до 15 одсто.

Укупна премија осигурања

2016. 45

2015. 40,86

+9,2%

Премија неживотних осигурања

2016. 37,7

2015. 34,04

+9,7%

Премија животних осигурања

2016. 7,3

2015. 6,8

+6,9%

Премија осигурања од ауто-одговорности

2016. 25,2

2015. 22,5

+10,7%

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар