Brzi i pijani siju smrt preko pune linije

Za pet mjeseci čak 55 osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama na putevima u Srpskoj, a od početka godine čak njih sedmoro na putu između Banjaluke i Jajca.

Republika Srpska 14.06.2016 | 08:13
Brzi i pijani siju smrt preko pune linije
Krajem aprila na ovoj dionici u jednom danu, u razmaku od nekoliko sati, život je izgubilo četvoro ljudi. Svi oni su autima sletjeli u Vrbas.

Zato se sa pravom može reći da je ovo jedan od “najsmtonosnijih” puteva u Srpskoj.

Primjera radi, od ulaza u kanjon Tijesno do Krupe na Vrbasu ima oko 12 kilometara i na toj dionici čak 25-30 većih i opasnijih krivina. Vozi se u dvije trake, put je uzak, sa jedne strane su ogromne stijene, a na drugoj Vrbas.

Ograničenje brzine je 50 kilometra na čas, ali većina vozača to uopšte ne poštuje, pa čak pretiču vozila i kamione na ovom opasnom i nepreglednom putu.
 
"Neposredno prije ulaska u kanjon iz pravca Jajca nalazi se jedan duži pravac. Vozači obično tu ubrzaju, pa onda ulete u krivinu, teško vrate kontrolu nad vozilom i izlete" pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Zbog čestih saobraćajnih tragedija MUP Republike Srpske je na ovoj dionici pojačao kontrolu, postavljen je radar, ali i policijske patrole.

Po podacima “Puteva Republike Srpske” putem Banjaluka-Jajce dnevno prođe oko 3.572 vozila. Nakon učestalih udesa stručnjaci ovog preduzeća su analizirali stanje na putu, uočili neke nedostatke i sada rade na izradi projekta za poboljšanje bezbjednosti.

Radović ističe da bi trebalo preispitati i da li su zaštitne ograde postavljene u skladu sa propisima, da li su dovoljne i da li na nekim mjestima treba treba veća zaštita.

"Od „Puteva Republike Srpske“ ove godine očekujemo da krenu sa identifikacijom opasnih mjesta kako bismo imali bar obilježene najopasnije lokacije gdje se dešava najviše nesreća" ističe Radović.

Ipak, najvažnije od svega je kako natjerati vozače da poštuju brzinu. Stručnjaci za saobraćaj upozoravaju da su kazne kod nas simbolične, minimalne i nemaju efekat.
 
"Kad još imamo odredbu da se kazna prepolovi ako se plati u roku od osam dana, onda je tu policija nemoćna. U zemljama regiona kazne su dva-tri puta veće nego kod nas. U Srbiji su uveli mjeru da ako pređete mimo pješačkog prelaza sa djetetom, onda je kazna duplo veća nego kad niste sa djetetom, jer između ostalog dajete loš primjer" ističe Radović.

Tako je, na primjer, na području CJB Istočno Sarajevo radar bilježio čak 100 prekršaja dnevno. Portparolka Danka Tešić kaže da je tokom 23 dana u aprilu zabilježno 2.317 prekršaja, a u maju čak 3.367 prekršaja.

U RS je još nekoliko puteva posebno opasno, ozbirom na broj udesa i žrtava. Radi se o pravcima Banjaluka-Prijedor, Klašnice-Prnjavor, Ivanjska-Lamovita, Rudanka-Doboj, Laktaši-Gradiška, te put od Zvornika prema Šepku i Drinjači.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

14.06.2016 06:18

NEMA OPASNIH PUTEVA, SAMO IMA OPASNIH VOZAČA.

ODGOVORITE
Name

Miki

14.06.2016 07:23

Tako je Žika

Name

djoda

14.06.2016 07:47

TACNO ima samo losih puteva i LUDIH vozaca !

Name

Ekonomista

14.06.2016 07:11

Jeste da ima opasnih vozača, ali putevi su nam prava katastrofa. Ne znam samo gdje odlaze sredstva koja plaćamo (kroz registraciju vozila i gorivo) za puteve?

ODGOVORITE
Name

С4

14.06.2016 07:55

Осим у наслову, нигдје више ни ријечи о главном узроку смрти на путевима. Преко 90% смртних несрећа узрокује алкохол и ту је крај приче. Алкохоличари ће наћи 100 других разлога и изговора, али им та опојна дрога никада неће бити кривац.

ODGOVORITE