Брзи и пијани сију смрт преко пуне линије

За пет мјесеци чак 55 особа погинуло је у саобраћајним несрећама на путевима у Српској, а од почетка године чак њих седморо на путу између Бањалуке и Јајца.

Република Српска 14.06.2016 | 08:13
Брзи и пијани сију смрт преко пуне линије
Крајем априла на овој дионици у једном дану, у размаку од неколико сати, живот је изгубило четворо људи. Сви они су аутима слетјели у Врбас.

Зато се са правом може рећи да је ово један од “најсмтоноснијих” путева у Српској.

Примјера ради, од улаза у кањон Тијесно до Крупе на Врбасу има око 12 километара и на тој дионици чак 25-30 већих и опаснијих кривина. Вози се у двије траке, пут је узак, са једне стране су огромне стијене, а на другој Врбас.

Ограничење брзине је 50 километра на час, али већина возача то уопште не поштује, па чак претичу возила и камионе на овом опасном и непрегледном путу.
 
"Непосредно прије уласка у кањон из правца Јајца налази се један дужи правац. Возачи обично ту убрзају, па онда улете у кривину, тешко врате контролу над возилом и излете" појашњава Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Због честих саобраћајних трагедија МУП Републике Српске је на овој дионици појачао контролу, постављен је радар, али и полицијске патроле.

По подацима “Путева Републике Српске” путем Бањалука-Јајце дневно прође око 3.572 возила. Након учесталих удеса стручњаци овог предузећа су анализирали стање на путу, уочили неке недостатке и сада раде на изради пројекта за побољшање безбједности.

Радовић истиче да би требало преиспитати и да ли су заштитне ограде постављене у складу са прописима, да ли су довољне и да ли на неким мјестима треба треба већа заштита.

"Од „Путева Републике Српске“ ове године очекујемо да крену са идентификацијом опасних мјеста како бисмо имали бар обиљежене најопасније локације гдје се дешава највише несрећа" истиче Радовић.

Ипак, најважније од свега је како натјерати возаче да поштују брзину. Стручњаци за саобраћај упозоравају да су казне код нас симболичне, минималне и немају ефекат.
 
"Кад још имамо одредбу да се казна преполови ако се плати у року од осам дана, онда је ту полиција немоћна. У земљама региона казне су два-три пута веће него код нас. У Србији су увели мјеру да ако пређете мимо пјешачког прелаза са дјететом, онда је казна дупло већа него кад нисте са дјететом, јер између осталог дајете лош примјер" истиче Радовић.

Тако је, на примјер, на подручју ЦЈБ Источно Сарајево радар биљежио чак 100 прекршаја дневно. Портпаролка Данка Тешић каже да је током 23 дана у априлу забиљежно 2.317 прекршаја, а у мају чак 3.367 прекршаја.

У РС је још неколико путева посебно опасно, озбиром на број удеса и жртава. Ради се о правцима Бањалука-Приједор, Клашнице-Прњавор, Ивањска-Ламовита, Руданка-Добој, Лакташи-Градишка, те пут од Зворника према Шепку и Дрињачи.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

14.06.2016 06:18

НЕМА ОПАСНИХ ПУТЕВА, САМО ИМА ОПАСНИХ ВОЗАЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.06.2016 07:23

Тако је Жика

Name

дјода

14.06.2016 07:47

ТАЦНО има само лосих путева и ЛУДИХ возаца !

Name

Економиста

14.06.2016 07:11

Јесте да има опасних возача, али путеви су нам права катастрофа. Не знам само гдје одлазе средства која плаћамо (кроз регистрацију возила и гориво) за путеве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

14.06.2016 07:55

Осим у наслову, нигдје више ни ријечи о главном узроку смрти на путевима. Преко 90% смртних несрећа узрокује алкохол и ту је крај приче. Алкохоличари ће наћи 100 других разлога и изговора, али им та опојна дрога никада неће бити кривац.

ОДГОВОРИТЕ