Može li drinska komisija pomoći Drini?

O projektu „Upravljanja čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i priobalnim područjima u regionu Jugoistočne Evrope“, s posebnim osvrtom na regiju „Drina – Tara“, raspravljali su u Višegradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević - Bošković.

Republika Srpska 31.05.2016 | 13:15
Može li drinska komisija pomoći Drini?

Šarović je naglasio da je na sastanku bilo riječi o zaštiti rijeke Drine i njenog priobalja od čvrstog otpada u tri države: Crnoj Gori, Srbiji i BiH i formiranju takozvane drinske komisije, koja bi ovu rijeku posmatrala ne samo kada je u pitanju energetika, već i sa vodnim i turističkim potencijalima, kao i upravljanju vodom u elementarnim nepogodama.

„Mi smo se danas dogovorili da formiramo posebno radno tijelo koje bi vladama tri države predložili sporazum koji bi išao ka institualizaciji ovog pitanja, kako bi mogli da privučemo što veću pažnju finansijskih institucija kao što je svjetska banka i IFAD sredstva", rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević - Bošković je istakla da je vjeruje u formiranje drinske komisije koja će raditi po ugledu na već oformljenu Savsku komisiju. „Srbija će podržati ovu inicijativu, daće svoje predstavnike u radna tijela i očekujemo da današnje ideje i zaključci što prije zažive", rekla je Boškovićeva.

Ovaj projekat je podržala stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugositočnoj Evropi SVG. Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj SVG podržava ovaj projekat, a obezbjedila je grantove za ostale u iznosu od 300.000 evra za male preduzetnike, poljoprivrednike i njihove aktivnosti", rekao je generalni sekretar SVG Boban Ilić.

Iako je bio planiran kao trilateralni sastanak ministara triju država, njemu nisu prisustvovali predstavnici Crne Gore, kako je rečeno, iz opravdanih razloga, ali će se u toku juna pridružiti ovom dogovoru.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar