Може ли дринска комисија помоћи Дрини?

О пројекту „Управљања чврстим отпадом у прекограничним руралним и приобалним подручјима у региону Југоисточне Европе“, с посебним освртом на регију „Дрина – Тара“, расправљали су у Вишеграду министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић и министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић - Бошковић.

Република Српска 31.05.2016 | 13:15
Може ли дринска комисија помоћи Дрини?

Шаровић је нагласио да је на састанку било ријечи о заштити ријеке Дрине и њеног приобаља од чврстог отпада у три државе: Црној Гори, Србији и БиХ и формирању такозване дринске комисије, која би ову ријеку посматрала не само када је у питању енергетика, већ и са водним и туристичким потенцијалима, као и управљању водом у елементарним непогодама.

„Ми смо се данас договорили да формирамо посебно радно тијело које би владама три државе предложили споразум који би ишао ка институализацији овог питања, како би могли да привучемо што већу пажњу финансијских институција као што је свјетска банка и ИФАД средства", рекао је Шаровић.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежана Богосављевић - Бошковић је истакла да је вјерује у формирање дринске комисије која ће радити по угледу на већ оформљену Савску комисију. „Србија ће подржати ову иницијативу, даће своје представнике у радна тијела и очекујемо да данашње идеје и закључци што прије заживе", рекла је Бошковићева.

Овај пројекат је подржала стална радна група за регионални рурални развој у југоситочној Европи СВГ. Стална радна група за регионални рурални развој СВГ подржава овај пројекат, а обезбједила је грантове за остале у износу од 300.000 евра за мале предузетнике, пољопривреднике и њихове активности", рекао је генерални секретар СВГ Бобан Илић.

Иако је био планиран као трилатерални састанак министара трију држава, њему нису присуствовали представници Црне Горе, како је речено, из оправданих разлога, али ће се у току јуна придружити овом договору.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар