Lovci iz Lepenice i Sitneša brinu o divljači

"Sitneši-Lepenica", Lovačka grupa sekcije Lovačkog društva „Srna“, koju predvodi lovac Goran Tatić, obilježila je desetu godišnjicu svog rada u znaku velikih rezultata koje su ostvareni u proteklom periodu. Ova lovačka grupa, koja ima petnaestak članova, predstavlja primjer kakolovci treba da se ponašaju u lovištu, ne samo u vrijeme lova, već i lovostaja.

Republika Srpska 31.05.2016 | 12:48
Lovci iz Lepenice i Sitneša brinu o divljači

„Članovi naše grupe su uglavnom mladi lovci, dobro edukovani i savjesni, kojima je u prvom planu zaštita divljači od štetočina, nesavjesnih i „divljih“ lovaca, naročito u zimskom periodu, u vrijeme velikih sniježnih padavina i niskih temperatura“, kaže vođa grupe Goran Tatić. On dodaje da su za kratko vrijeme ličnim sredstvima i radom izgradili lovački dom i lovačku kuću na Graorištu, tridesetak stacioniranih i više privremenih čeka, dvije nastrešice i desetine hranilišta, pojilišta i sojilišta širom lovišta.

Goran Tatić

Svake godine, poslednje nedjelje u februaru, Lovačka grupa "Sitneši-Lepenica" bude organizator i nosilac hajke na štetočine u kojoj učestvuju i lovci ostalih sekcija, kao i gosti iz lovačkih udruženja iz susjednih opština. U poslednjoj akciji odstrijeljene su tri lisice i dva jazavca, ali je akcija iskorišćena i za lijepo jednodnevno lovačko druženje.

„Ovog proljeća smo posijali hektar kukuruza koji je namijenjen uglavnom za ishranu srneće divljači i svinja. U našem prihvatilištu trenutno se nalaze dvije divlje krmače sa nekoliko mladih, koje služe za reprodukciju i obogaćivanje fonda ove divljači u lovištu“, kaže kandidat za predsjednika Lovačke sekcije Duško Cvijetić.

U srbačkoj opštini postoje dva lovna područja – privredno i sportsko-rekreaciono. Jednim upravlja Šumsko gazdinstvo "Srbac", a drugim Lovačko društvo „Srna“ iz Srpca, sa čijim radom lovci iz Sitneša i Lepenice nisu baš zadovoljni. Ni nakon desetak godina od obećanja rukovodstva društva da će raditi na objedinjavanju lovišta, na tom planu ništa nije urađeno. Zadovoljni su saradnjom sa Šumskom upravom, a lovočuvar srbačkih šumara ima samo riječi hvale za članove Lovačke grupe "Sitneši-Lepenica".

„Kamo sreće da se i ostale grupe i lovačke sekcije u našoj opštini ponašaju kao ova, lovišta bi bila bogatija i uređenija. Vrijedno rade, a svojim ponašanjem mogu poslužiti za primjer, naročito kada je riječ o zaštiti i unapređenju lovne osnove“, kaže lovočuvar Šumske uprave u Srpcu Jovo Gromilić. On dodaje da su članovi ove grupe, prije svega ekolozi, ljubitelji prirode i životinja, a tek onda lovci. Zbog toga veliki pažnju poklanjaju budućim mladim članovima, pa zainteresovanu djecu iz lovačkih porodica često vode u lovište kako bi ih upoznali sa ljepotom prirode i tajnama lova.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

darko

31.05.2016 11:58

nedajte zivotinj toje bogastvo nasih srpski suma

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

31.05.2016 13:10

СРБчани су најбољи у свему. Они не причају већ својим племенитим радом кроз добра дјела доказују своју љубав према своме завичају. Брига о узгоју и обнови фонда племените дивљачи у СРБским шумама не треба да буде само брига ловачких удружења и појединих ловаца већ ЦИЈЕЛИГ друштва које треба да буде свјесно вредности и значаја животињског свијета у свом окружењу. Осим тога, ловачка друштва у Словенији су "побједиле и протерале" ЈНА из те титове републике а код нас у РС ловачка удружења могу да постану организације од општег значаја и нека врста народне заштите!