Ловци из Лепенице и Ситнеша брину о дивљачи

"Ситнеши-Лепеница", Ловачка група секције Ловачког друштва „Срна“, коју предводи ловац Горан Татић, обиљежила је десету годишњицу свог рада у знаку великих резултата које су остварени у протеклом периоду. Ова ловачка група, која има петнаестак чланова, представља примјер каколовци треба да се понашају у ловишту, не само у вријеме лова, већ и ловостаја.

Република Српска 31.05.2016 | 12:48
Ловци из Лепенице и Ситнеша брину о дивљачи

„Чланови наше групе су углавном млади ловци, добро едуковани и савјесни, којима је у првом плану заштита дивљачи од штеточина, несавјесних и „дивљих“ ловаца, нарочито у зимском периоду, у вријеме великих снијежних падавина и ниских температура“, каже вођа групе Горан Татић. Он додаје да су за кратко вријеме личним средствима и радом изградили ловачки дом и ловачку кућу на Граоришту, тридесетак стационираних и више привремених чека, двије настрешице и десетине хранилишта, појилишта и сојилишта широм ловишта.

Горан Татић

Сваке године, последње недјеље у фебруару, Ловачка група "Ситнеши-Лепеница" буде организатор и носилац хајке на штеточине у којој учествују и ловци осталих секција, као и гости из ловачких удружења из сусједних општина. У последњој акцији одстријељене су три лисице и два јазавца, али је акција искоришћена и за лијепо једнодневно ловачко дружење.

„Овог прољећа смо посијали хектар кукуруза који је намијењен углавном за исхрану срнеће дивљачи и свиња. У нашем прихватилишту тренутно се налазе двије дивље крмаче са неколико младих, које служе за репродукцију и обогаћивање фонда ове дивљачи у ловишту“, каже кандидат за предсједника Ловачке секције Душко Цвијетић.

У србачкој општини постоје два ловна подручја – привредно и спортско-рекреационо. Једним управља Шумско газдинство "Србац", а другим Ловачко друштво „Срна“ из Српца, са чијим радом ловци из Ситнеша и Лепенице нису баш задовољни. Ни након десетак година од обећања руководства друштва да ће радити на обједињавању ловишта, на том плану ништа није урађено. Задовољни су сарадњом са Шумском управом, а ловочувар србачких шумара има само ријечи хвале за чланове Ловачке групе "Ситнеши-Лепеница".

„Камо среће да се и остале групе и ловачке секције у нашој општини понашају као ова, ловишта би била богатија и уређенија. Вриједно раде, а својим понашањем могу послужити за примјер, нарочито када је ријеч о заштити и унапређењу ловне основе“, каже ловочувар Шумске управе у Српцу Јово Громилић. Он додаје да су чланови ове групе, прије свега еколози, љубитељи природе и животиња, а тек онда ловци. Због тога велики пажњу поклањају будућим младим члановима, па заинтересовану дјецу из ловачких породица често воде у ловиште како би их упознали са љепотом природе и тајнама лова.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дарко

31.05.2016 11:58

недајте зивотињ тоје богаство насих српски сума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

31.05.2016 13:10

СРБчани су најбољи у свему. Они не причају већ својим племенитим радом кроз добра дјела доказују своју љубав према своме завичају. Брига о узгоју и обнови фонда племените дивљачи у СРБским шумама не треба да буде само брига ловачких удружења и појединих ловаца већ ЦИЈЕЛИГ друштва које треба да буде свјесно вредности и значаја животињског свијета у свом окружењу. Осим тога, ловачка друштва у Словенији су "побједиле и протерале" ЈНА из те титове републике а код нас у РС ловачка удружења могу да постану организације од општег значаја и нека врста народне заштите!