Milionska prevara Vlade sa RŽR 'Ljubija'

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 31.05.2016 | 12:14
Milionska prevara Vlade sa RŽR 'Ljubija'

AFERA „149“: „Rudnik Ljubija“

Odluka Vlade Republike Srpske o prodaji Rudnika željezne rude „Ljubija“ izraelskoj kompaniji „Investment Group – Overseas Inc“ poslije malverzacija unutar aktuelnog vlasništva „Arcelor Mital“ jedno je od najboljih svjedočanstava korupcionaškog, pa i kriminalnog djelovanja vrha vlasti Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je već prihvatila ponudu firme „Investment Group – Overseas Inc“, čiji su suvlasnici kćerka Aria Livnea, savjetnika i bliskog prijatelja Milorada Dodika, i Boško Šušnjar, u čijem porodičnom vlasništvu je laktaška firma „Eko Bel“, koja je dobila milionske kredite od Investiciono-razvoje banke Republike Srpske i ima unosne ugovore o deratizaciji u opštinama i gradovima Republike Srpske.

Vlada je prihvatila, što je izazvalo haos na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i zbog čega je opozicija najavila i proteste u Prijedoru, da će ovo, sumnjivo preduzeće kupiti 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala „Ljubije“, metodom neposrednog odabira kupca.

Prema saznanjima medija, predsjednik Demokratskog narodnog saveza i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić umiješan je u malverzacije u vezi sa poslovanjem kompanije „Arcelor Mital” Prijedor i Rudnika “Ljubija”, zbog čega je Republika Srpska oštećena za 228 miliona maraka.

Savez za promjene posjeduje dokumente Ministarstva finansija i Poreske uprave Republike Srpske, koji dokazuju da je Rudnik željezne rude “Ljubija”, u kojoj je Pavić bio predstavnik državnog kapitala, lažno prikazivao ostvarenu dobit.

Ovo preduzeće ima obavezu da plati neplaćeni porez na dobit od 50 miliona KM za tri godine, od 2010. do 2013. Dobit preduzeća lažno je prikazivana, odnosno bila je deset puta manja od dobiti koju su utvrdili kontrolni organi Republike Srpske.

Istražujući poslovanje Mitala i Rudnika “Ljubija” Poreska uprava je angažovala firmu iz Velike Britanije, koja je utvrdila da je ruda iz rudnika prodavana drugom preduzeću, koje je takođe u vlasništvu Mitala, po cijeni deset puta manjoj od tržišne. Sve to je znao i Marko Pavić, što ga čini odgovornim za višemilionsku štetu nanesenu budžetu Srpske.

Marko Pavić je, sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, u oktobru prošle godine boravio u Beču, gdje je sa vlasnicima “Mitala” pokušao da osmisli način kako da se spriječi prebacivanje 50 miliona maraka iz te firme u budžet Republike Srpske nakon otkrića Poreske uprave Republike Srpske.

Paviću, kao predstavniku državnog kapitala u Rudniku “Ljubija”, kako su pisali i mediji, nije padalo na pamet da reaguje i spriječi kriminalne radnje. Onda je Milorad Dodik odlučio da Rudnik “Ljubija” proda svojim izraelskim prijateljima, nakon čega je Pavić podnio ostavku u Nadzornom odboru kompanije. Marko Pavić je, licemjerno, svoju ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” obrazložio “moralnim razlozima”, tvrdeći da smatra štetnom odluku Vlade Republike Srpske da proda većinski kapital u ovom preduzeću izraelskoj kompaniji.

Zbog oštrog protivljenja Pavića propao je Dodikov plan da se Rudnik “Ljubija” za male pare tada proda Izraelicima. Bijesan zbog toga, Dodik je naredio Poreskoj upravi da uđe u “Mital”. Nalazi su bili šokantni, a MUP RS je o cijelom slučaju pokrenuo istragu, a slučaj “Mital” postao je Paviću omča oko vrata, kojom ga je Dodik čvrsto vezao za vladajuću koaliciju.

Kompanija “Arcelor Mital” Prijedor je d.o.o. u kojem 49 posto kapitala pripada Rudniku željezne rude “Ljubija”, a 51 posto kompaniji “Arcelor Mital Holdings SA” Švajcarska. Kompanija je osnovana 12. avgusta 2004. godine. Od ukupno 49.019.605 KM osnivačkog kapitala Rudnik “Ljubija” ima 24.019.605 KM, a “Mittal” 25.000.000 maraka.

Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanici Saveza za promjene najavili su proteste ukoliko odluku o prodaji potvrdi parlament Srpske.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vuper

31.05.2016 10:54

Mene interesuje jel Miral placao prevoz rude u Zenicu

ODGOVORITE
Name

Rijec je rijec..

31.05.2016 11:51

a Papak ostaje uvijek Papak (sa toplim obrokom iz Pavicevog rudnika Ljubija).

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.05.2016 13:06

Uh, koliko smo bili bogati...

ODGOVORITE