Милионска превара Владе са РЖР 'Љубија'

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 31.05.2016 | 12:14
Милионска превара Владе са РЖР 'Љубија'

АФЕРА „149“: „Рудник Љубија“

Одлука Владе Републике Српске о продаји Рудника жељезне руде „Љубија“ израелској компанији „Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“ послије малверзација унутар актуелног власништва „Арцелор Митал“ једно је од најбољих свједочанстава корупционашког, па и криминалног дјеловања врха власти Републике Српске.

Влада Републике Српске је већ прихватила понуду фирме „Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“, чији су сувласници кћерка Ариа Ливнеа, савјетника и блиског пријатеља Милорада Додика, и Бошко Шушњар, у чијем породичном власништву је лакташка фирма „Еко Бел“, која је добила милионске кредите од Инвестиционо-развоје банке Републике Српске и има уносне уговоре о дератизацији у општинама и градовима Републике Српске.

Влада је прихватила, што је изазвало хаос на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске и због чега је опозиција најавила и протесте у Приједору, да ће ово, сумњиво предузеће купити 64,99 одсто акција основног капитала „Љубије“, методом непосредног одабира купца.

Према сазнањима медија, предсједник Демократског народног савеза и градоначелник Приједора Марко Павић умијешан је у малверзације у вези са пословањем компаније „Арцелор Митал” Приједор и Рудника “Љубија”, због чега је Република Српска оштећена за 228 милиона марака.

Савез за промјене посједује документе Министарства финансија и Пореске управе Републике Српске, који доказују да је Рудник жељезне руде “Љубија”, у којој је Павић био представник државног капитала, лажно приказивао остварену добит.

Ово предузеће има обавезу да плати неплаћени порез на добит од 50 милиона КМ за три године, од 2010. до 2013. Добит предузећа лажно је приказивана, односно била је десет пута мања од добити коју су утврдили контролни органи Републике Српске.

Истражујући пословање Митала и Рудника “Љубија” Пореска управа је ангажовала фирму из Велике Британије, која је утврдила да је руда из рудника продавана другом предузећу, које је такође у власништву Митала, по цијени десет пута мањој од тржишне. Све то је знао и Марко Павић, што га чини одговорним за вишемилионску штету нанесену буџету Српске.

Марко Павић је, са министром финансија Зораном Тегелтијом, у октобру прошле године боравио у Бечу, гдје је са власницима “Митала” покушао да осмисли начин како да се спријечи пребацивање 50 милиона марака из те фирме у буџет Републике Српске након открића Пореске управе Републике Српске.

Павићу, као представнику државног капитала у Руднику “Љубија”, како су писали и медији, није падало на памет да реагује и спријечи криминалне радње. Онда је Милорад Додик одлучио да Рудник “Љубија” прода својим израелским пријатељима, након чега је Павић поднио оставку у Надзорном одбору компаније. Марко Павић је, лицемјерно, своју оставку на мјесто представника државног капитала у Руднику “Љубија” образложио “моралним разлозима”, тврдећи да сматра штетном одлуку Владе Републике Српске да прода већински капитал у овом предузећу израелској компанији.

Због оштрог противљења Павића пропао је Додиков план да се Рудник “Љубија” за мале паре тада прода Израелицима. Бијесан због тога, Додик је наредио Пореској управи да уђе у “Митал”. Налази су били шокантни, а МУП РС је о цијелом случају покренуо истрагу, а случај “Митал” постао је Павићу омча око врата, којом га је Додик чврсто везао за владајућу коалицију.

Компанија “Арцелор Митал” Приједор је д.о.о. у којем 49 посто капитала припада Руднику жељезне руде “Љубија”, а 51 посто компанији “Арцелор Митал Холдингс СА” Швајцарска. Компанија је основана 12. августа 2004. године. Од укупно 49.019.605 КМ оснивачког капитала Рудник “Љубија” има 24.019.605 КМ, а “Миттал” 25.000.000 марака.

На посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске посланици Савеза за промјене најавили су протесте уколико одлуку о продаји потврди парламент Српске.

Партија демократског прогреса

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вупер

31.05.2016 10:54

Мене интересује јел Мирал плацао превоз руде у Зеницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријец је ријец..

31.05.2016 11:51

а Папак остаје увијек Папак (са топлим оброком из Павицевог рудника Љубија).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.05.2016 13:06

Ух, колико смо били богати...

ОДГОВОРИТЕ