Srednjoškolaci jutros otišli na prvi posao

Više od 1.000 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine jutros je otišlo na posao. Njima će to biti prvo radno iskustvo, a vrata su im, na jedan dan, otvorile brojne institucije i preduzeća.

Bosna i Hercegovina 25.05.2016 | 16:30
Srednjoškolaci jutros otišli na prvi posao

Radi se o Projektu Socijalni dan koji devetu godinu provodi Udruženje Infohouse.

Projekt se realizuje u 40 gradova, a srednjoškolci su nakon okupljanja na gradskim trgovima krenuli u banke, muzeje, ministarstva, a ove godine projektu se odazvala i britanska ambasada.

Koordinator projekta Dalila Hadžić novinarima u Sarajevu je kazala da projektu svake godine podršku pruže brojne državne institucije i privatna preduzeća, ali i nevladin sektor.

Smatra da je to pokazatelj koliko su projekti ovog tipa značajni i potrebni mladim ljudima.

Moramo se ujediniti i pomoći našoj omladini da ih zadržimo u državi i ponudimo im bolje sutra, istakla je Hadžić.

Mišljenja je da jedan radni dan učenicima može pomoći da odluče o svom životnom pozivu, a osim toga postoji mogućnost nastavka volontiranja tokom raspusta.

Učenici će za danas dobiti dnevnice koje će biti uplaćene u fond Socijalni dan, a iz kojeg će biti finansirani projekti za unapređenje lokalne zajednice.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Alex Jones

25.05.2016 14:50

Praksa je vaznija od skole

ODGOVORITE
Name

hahah

25.05.2016 17:01

Bio sam medju prvim srednjoskolaca koji su prosli kroz ovo, igrom slucaja mi je dospjelo radno mjesto u opstini, otisao sam, i imao sam sta i vidjeti, u jednoj kancelariji od 10m2 su sjedile i "radile" 4 osobe tako da stolice za mene nije bilo, zatim kada sam ih pitao da mi objasne sta rade oni su mi skroz ponosni rekli da se dosadjuju, da gledaju fb i igraju igrice na racunaru, na pitanje kolika im je plata za to rekli su mi da je malo veca od minimalne ali su zadovoljni jer se ne "pate", stajao sam par minuta i otisao kuci sa zakljuckom da ovdje nikada nece biti bolje, i da je ova drzava postala jedan veliki "davalac" socijalne pomoci neradnicima, e sada dokle ce to tako ici vidjecemo.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

25.05.2016 20:08

Zagonetka: u kancelariji su ih pet a samo jedan radi? Ko su to? Cetiri cinovnika i jedan vetilator.