Praja: Nije problem što nema niko iz Partizana u dresu Srbije!

“Ako Đorđević nije pozvao nikog od crno-belih, to znači da nema nikog dovoljno dobrog u ovom momentu", naveo je legendarni as.

Košarka 02.06.2016 | 09:00
Praja: Nije problem što nema niko iz Partizana u dresu Srbije!

Na proširenom spisku reprezentacije Srbije od 24 imena Aleksandra Đorđevića ne nalazi se nijedan košarkaš Partizana. Ono što je u prethodnih deceniju i po bila naučna fantastika, sada se dogodilo. To pokazuje stanje u najtrofejnijem srpskom klubu, klubu čiji su dres znojem topila imena od čijeg pomena se ledi krv u žilama svim košarkaškim pozavaocima širom sveta.

Danas, Partizan je peti klub na Jadranu, finalista Kupa Koraća i nema nijednog košarkaša koji ima kvalitet da se nađe na, ističemo, širem spisku. Ipak, takva situacija ne brine previše legendu kluba Dražena Dalipagića koji u razgovoru za naš portal ističe da to nije nešto što je "smak sveta", da se 70-ih godina takođe događalo i da ne vidi problem u svemu tome.
"Ne vidim ja tu neki problem. Čim Đorđević nije zvao znači da nema dovoljno dobrih igrača. Evo, pozvan je Gudurić iz Zvezde koji je odličan, gledao sam ga u Evroligi, ali verovatno neće ići jer je još zelen. Pazite, nije bilo košarkaša Partizana ni 70-ih godina u reprezentaciji, pa sam ja posle došao. Zvezda je imala dosta imena tada... Nisam ostrašćeni ludak, pre svega navijam za reprezentaciju. Dobri su to sve igrači koji igraju pre svega u inostranstvu, a ako Đorđević nije pozvao nikog iz Partizana to znači da nema nikog dovoljno dobrog u ovom momentu", kaže Dalipagić za MOZZART Sport.

Kaže, ne gleda previše Partizan, ali da mu deluje da Aleksandar Džikić radi dobar posao te da crno-beli imaju mentalitet da dođu do titule u Superligi Srbije.
"Nisam gledao previše Partizan zato što nemam Arenu, a ne idem na utakmice. Ipak, znam da je mali Marinković dobar, pa možda sledeće godine dobije poziv na širi spisak. Deluje mi da je Partizan na kraju odigrao dobru sezonu sa Džiletom, sa njim se sada mnogo jače radi, igrao je finale Kupa, a može i da iznenadi Zvezdu u našoj ligi. Teško je sada raditi u Partizanu koji nema uslove kao Zvezda", istakao je Dalipagić.

Sledeća tema razgovora bile su upravo te mlađe kategorije. Praja kaže da Partizan nikada nije bio poznat po proizvodnji od kadeta i pionira, ali i da nema uslove za to.
"Partizan je oduvek dovodio igrače sa strane. Ne može da se pohvali igračima koje je proizvodio od nižih uzrasta. Od mene, preko Kiće, Paspalja, Đorđevića, Danilovića, pa ako hoćete i Vujanića, Milojevića i Tomaševića koji su bili reprezentativci, i još nekih celikih imena, pa do Bogdanovića koji je zadnji izašao, ali dobro on još nije na tom nivou, svi su došli odnekle, iz manjih gradova ili iz drugih klubova. Sada tu dominiraju FMP i Mega koji tapkaju loptu po ceo dan u dvorani i prave igrače, dok Partizan iznajmljuje termine po školama posle 20 časova".

Praja ističe da je Duško Vujošević imao sistem u kom su mladi košarkaši imali šansu.
"Davao je mladima šansu, ali mu je i rezultat uvek bio jako bitan. Davao je i šanse mladim strancima od kojih su mnogi napravili dobre karijere. Bilo bi dobro da je Partizan dobio trenažnu dvoranu, bio bi to odličan temelj za mlade. Ovako u poslednjih sedam-osam godina FMP i Mega imaju primat generalno u proizvodnji igrača".

Dalipagić se osvrnuo i na šanse reprezentacije Srbije da se kvalifikuje na Olimpijske igre, posebno zato što se turnir igra u našem glavnom gradu.
"Sad nas petorica da se skupimo prošli bi u Rio. Ako nisu u stanju da prođu Angolu i Portoriko u Beogradu onda nisu ni zaslužili da idu na Olimpijske igre", kaže Dalipagić uz konstataciju da je današnjim košarkašima u globalu važnije da zarade novac nego da idu na takmičenje kao što su Olimpijske igre.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar