Suđenje Mandiću i novinarima TV "Elta"

Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje predsjedniku Udruženja nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", koje optužnica tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje,razdora i netrpeljivosti.

Bosna i Hercegovina 18.05.2016 | 19:10
Suđenje Mandiću i novinarima TV "Elta"

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijele su predstavnice bošnjačkih udruženja iz Srebrenice Munira Subašić i Hatidža Mehmedović.

Izjavama o zločinima počinjenim u Srebrenici i Potočarima, ali i onim u Bratuncu, Skelanima i Kravici Milan Mandić je, prema oceni Tužilaštva BiH Muniri Subašić i Hatidži Mehmedović izazvao dodatnu duševnu bol, te je javno raspirivao nacinalnu i vjersku mržnju.

Tužilac je na početku suđenja izjavio da će pozvati 13 svjedoka među kojima su i Nataša Kandić i Sonja Biserko, koje u ovom sudskom procesu neće iznosti činjenice već svoje mišljenje, na šta je odbrana uzvratila da će oni pozvati Vojislava Šešelja, koji će takođe iznijeti svoje mišljenje. Odbrana je zatražila, ali se tužilac nije složio da proces protiv Mandića i novinara "Elte" bude zatvoren za javnost.

"Mislim da bi bilo dobro da se zatvori glavni pretres, jer bi to bio korak ka pomirenju, a ne daljem raspirivanju nacionalne mržnje", kaže advokat Milana Mandića Dragiša Jokić i dodaje da će o liti svjedoka govoriti kada oni budu svjedočili.

Novinari Televizije "Elta" na optuženičkoj klupi su se našli jer su objavili izjavu Milana Mandića, što je po oscjeni Tužilaštva govor mržnje.

Odbrana tvrdi da to nije tačno, te da u ovom slučaju nema krivičnog djela. "Sudija koji je preispitivao optužnicu odbio je tu optužnicu i sadašnje Sudsko vijeće je samo naglasilo da postoji osnov sumnje, što ne mora biti dovoljno za konačnu presudu", podsjeća advokat Televizije "Elta" Vlado Adamović koji smatra da treba podržavati ustavna prava, slobodu izražavanja i javno iznošenje mišljenja.

Adamović je dodao da država ne bi trebalo da sprečava rad novinara, već da ih podržava, te napomenuo da u BiH ima dosta medija u kojima se iznose mnogo teže stvari, ali do sada niko nije optuživan.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Лија

18.05.2016 17:38

Када Мунира у камере, испред суда бих, изјави да су 80% Срба злочинци, то није распиривање вјерске и националне мржње,наношење душевне боли итд.

ODGOVORITE
Name

Ma jasta

18.05.2016 18:35

Ma ne treba nam referendum o pravosudju!Koji ce nam.Ako ne referendum, sta drugo?Bilo sta ponudite drugo, a da nije ''sta poslije referenduma''.

Name

babo

18.05.2016 18:05

Ovdje sudi Munira ne pravo i pravda. Dokle je došlo.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.05.2016 18:48

Rekla Munira da Vuk Jeremić ne može da bude Generalni sekretar UN. Kaže Munira, nije podoban! A pita li neko nešto majke iz Kravice? Ima li pravde u Sudu BiH za njihove sinove?

ODGOVORITE
Name

virus

18.05.2016 19:08

Ma jedini spas odcepljenje od FBiH i tacka...

ODGOVORITE
Name

Federacija

18.05.2016 21:00

Ma kad ce taj Referendum da i ja odahnem! Sjedite mi na grbaci vec......godina

Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ДРЖАВА

19.05.2016 12:55

МИЛАН ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА, И СВАКИ СРБИН ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕР ЈЕ ДИО СЕБЕ УГРАДИО У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. И ЈА САМ РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ODGOVORITE