Суђење Мандићу и новинарима ТВ "Елта"

Пред Судом БиХ данас је почело суђење предсједнику Удружења несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије "Елта", које оптужница терети за изазивање националне, вјерске и расне мржње,раздора и нетрпељивости.

Босна и Херцеговина 18.05.2016 | 19:10
Суђење Мандићу и новинарима ТВ "Елта"

Кривичну пријаву против Мандића и ТВ "Елта" поднијеле су представнице бошњачких удружења из Сребренице Мунира Субашић и Хатиџа Мехмедовић.

Изјавама о злочинима почињеним у Сребреници и Поточарима, али и оним у Братунцу, Скеланима и Кравици Милан Мандић је, према оцени Тужилаштва БиХ Мунири Субашић и Хатиџи Мехмедовић изазвао додатну душевну бол, те је јавно распиривао нациналну и вјерску мржњу.

Тужилац је на почетку суђења изјавио да ће позвати 13 свједока међу којима су и Наташа Кандић и Соња Бисерко, које у овом судском процесу неће изности чињенице већ своје мишљење, на шта је одбрана узвратила да ће они позвати Војислава Шешеља, који ће такође изнијети своје мишљење. Одбрана је затражила, али се тужилац није сложио да процес против Мандића и новинара "Елте" буде затворен за јавност.

"Мислим да би било добро да се затвори главни претрес, јер би то био корак ка помирењу, а не даљем распиривању националне мржње", каже адвокат Милана Мандића Драгиша Јокић и додаје да ће о лити свједока говорити када они буду свједочили.

Новинари Телевизије "Елта" на оптуженичкој клупи су се нашли јер су објавили изјаву Милана Мандића, што је по осцјени Тужилаштва говор мржње.

Одбрана тврди да то није тачно, те да у овом случају нема кривичног дјела. "Судија који је преиспитивао оптужницу одбио је ту оптужницу и садашње Судско вијеће је само нагласило да постоји основ сумње, што не мора бити довољно за коначну пресуду", подсјећа адвокат Телевизије "Елта" Владо Адамовић који сматра да треба подржавати уставна права, слободу изражавања и јавно изношење мишљења.

Адамовић је додао да држава не би требало да спречава рад новинара, већ да их подржава, те напоменуо да у БиХ има доста медија у којима се износе много теже ствари, али до сада нико није оптуживан.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лија

18.05.2016 17:38

Када Мунира у камере, испред суда бих, изјави да су 80% Срба злочинци, то није распиривање вјерске и националне мржње,наношење душевне боли итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јаста

18.05.2016 18:35

Ма не треба нам референдум о правосудју!Који це нам.Ако не референдум, ста друго?Било ста понудите друго, а да није ''ста послије референдума''.

Name

бабо

18.05.2016 18:05

Овдје суди Мунира не право и правда. Докле је дошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.05.2016 18:48

Рекла Мунира да Вук Јеремић не може да буде Генерални секретар УН. Каже Мунира, није подобан! А пита ли неко нешто мајке из Кравице? Има ли правде у Суду БиХ за њихове синове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.05.2016 19:08

Ма једини спас одцепљење од ФБиХ и тацка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

18.05.2016 21:00

Ма кад це тај Референдум да и ја одахнем! Сједите ми на грбаци вец......година

Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ДРЖАВА

19.05.2016 12:55

МИЛАН ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА, И СВАКИ СРБИН ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕР ЈЕ ДИО СЕБЕ УГРАДИО У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. И ЈА САМ РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ