Godišnjica blokade srbačkog parlamenta

Zbog političkih trvenja i borbe oko vlasti, srbački odbornici nisu se sastali već godinu dana, a sudeći prema trenutnom stanju i odnosima između skupštinske većine i opozicije, sasvim je izvjesno da će srbački parlament zasjedati tek nakon oktobarskih izbora u novom sazivu.

Republika Srpska 14.04.2016 | 18:10
Godišnjica blokade srbačkog parlamenta

Svi se slažu da je ovakvo stanje nanijelo veliku štetu opštini, jer zbog opstrukcije parlamenta nisu mogli da se realizuju brojni programi i projekti zbog čega ispaštaju svi građani. Opština je bez usvojenog budžeta, nisu isplaćeni podsticaji za poljoprivredu i privredne subjekte, studenti su ostali bez stipendija, izostalo je dijeljenje poljoprivrednog zemljišta u zakup.

„Razgovarao sam i sa čelnicima odborničkih klubova i odbornicima, posebno u nastojanju da se sazove vanredna sjednica skupštine na kojoj bi se riješavala najaktuelnija pitanja, dok se o spornom formiranju nove skupštinske većine sa SNSD-om i DNS-om, nakon usvajanja moje žalbe od strane Ustavnog suda, ponovo ne izjasni Sud, ali nije bilo razumjevanja SNSD-a “, kaže aktuelni predsjednik Skupštine opštine Zoran Djukić.

Sada se ušlo i u predizborne kalkulacije, što još više otežava aktiviranje skupštine. SNSD traži da budući kandidat za načelnika bude iz ove stranke, ali ne prihvata da kandidat bude iz Socijalističke partije. Konačnu odluku o tome, po svemu sudeći, donijeće čelnici Koalicije na državnom nivou.

„Pregovori nisu završeni, a uslov je da kandidat za načelnika bude iz SNSD-a“, naglašava predsjednik srbačkog SNSD-a Mlađan Dragosavljenić. On dodaje da je još prošle godine, nakon inicijative za preuzimanje zakonodavne i izvrše vlasti na lokalnom nivou za budućeg načelnika predložen mladi ekonomista Vladimir Gužvić iz ove partije i vjeruje da će se ovo pitanje definisati u vrhu stranke.

Načelnik Drago Ćirić, koji je i predsjednik Socijalističke partije u Srpcu, tvrdi da jedan broj članova rukovodstva SNSD-a ne želi saradnju sa ovom partijom na lokalnom nivou.Isključivi su kod prijedloga načelnika iz svojih redova, a odvojeno bi išli sa odborničkim listama.

„Ako šefovi u Banjaluci kažu da zajednički kandidat bude iz SNSD-a poštovaću to, kao što ću poštovati i ako bude iz DNS-a ili naše partije“, kaže Drago Ćirić. On dodaje da SNSD-a ne može da zahtjeva apsolutnu vlast i sam da odlučuje o svemu.

Socijalistička partija je spremna na sve dogovore, ali ne želi ucjene. „Naša partija u Srpcu nema obaveze ni prema kome. Možemo sa svima, ali i sa Savezom za promjene. Nama je svejedno, jer bez SP-a nakon izbora neće moći da se formira vlast u Srpcu. Očekujemo najmanje tri odbornička mjesta“, samouvjeren je Ćirić.

BN TV (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aca

14.04.2016 18:31

Snsd- je najvece zlo, ne samo Srpca nego RS.

ODGOVORITE