Годишњица блокаде србачког парламента

Због политичких трвења и борбе око власти, србачки одборници нису се састали већ годину дана, а судећи према тренутном стању и односима између скупштинске већине и опозиције, сасвим је извјесно да ће србачки парламент засједати тек након октобарских избора у новом сазиву.

Република Српска 14.04.2016 | 18:10
Годишњица блокаде србачког парламента

Сви се слажу да је овакво стање нанијело велику штету општини, јер због опструкције парламента нису могли да се реализују бројни програми и пројекти због чега испаштају сви грађани. Општина је без усвојеног буџета, нису исплаћени подстицаји за пољопривреду и привредне субјекте, студенти су остали без стипендија, изостало је дијељење пољопривредног земљишта у закуп.

„Разговарао сам и са челницима одборничких клубова и одборницима, посебно у настојању да се сазове ванредна сједница скупштине на којој би се ријешавала најактуелнија питања, док се о спорном формирању нове скупштинске већине са СНСД-ом и ДНС-ом, након усвајања моје жалбе од стране Уставног суда, поново не изјасни Суд, али није било разумјевања СНСД-а “, каже актуелни предсједник Скупштине општине Зоран Дјукић.

Сада се ушло и у предизборне калкулације, што још више отежава активирање скупштине. СНСД тражи да будући кандидат за начелника буде из ове странке, али не прихвата да кандидат буде из Социјалистичке партије. Коначну одлуку о томе, по свему судећи, донијеће челници Коалиције на државном нивоу.

„Преговори нису завршени, а услов је да кандидат за начелника буде из СНСД-а“, наглашава предсједник србачког СНСД-а Млађан Драгосављенић. Он додаје да је још прошле године, након иницијативе за преузимање законодавне и изврше власти на локалном нивоу за будућег начелника предложен млади економиста Владимир Гужвић из ове партије и вјерује да ће се ово питање дефинисати у врху странке.

Начелник Драго Ћирић, који је и предсједник Социјалистичке партије у Српцу, тврди да један број чланова руководства СНСД-а не жели сарадњу са овом партијом на локалном нивоу.Искључиви су код приједлога начелника из својих редова, а одвојено би ишли са одборничким листама.

„Ако шефови у Бањалуци кажу да заједнички кандидат буде из СНСД-а поштоваћу то, као што ћу поштовати и ако буде из ДНС-а или наше партије“, каже Драго Ћирић. Он додаје да СНСД-а не може да захтјева апсолутну власт и сам да одлучује о свему.

Социјалистичка партија је спремна на све договоре, али не жели уцјене. „Наша партија у Српцу нема обавезе ни према коме. Можемо са свима, али и са Савезом за промјене. Нама је свеједно, јер без СП-а након избора неће моћи да се формира власт у Српцу. Очекујемо најмање три одборничка мјеста“, самоувјерен је Ћирић.

БН ТВ (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аца

14.04.2016 18:31

Снсд- је највеце зло, не само Српца него РС.

ОДГОВОРИТЕ