Morin Kormak: Član SNSD-a je potpisao da BiH ide ka NATO-u

"BiH mora ubrzati reforme kako bi stigla zemlje regiona na putu ka Evropskoj uniji", izjavili su danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Morin Kormak i pomoćnik zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brajan Hojt Ji. Ambasador Kormakova je istakla da je za BiH važan i put ka NATO-u, te je podsjetila da je Nebojša Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao posvećenost BiH NATO integracijama.

Bosna i Hercegovina 17.05.2016 | 16:20
Morin Kormak: Član SNSD-a je potpisao da BiH ide ka NATO-u

"BiH je napravila prve korake u reformskom procesu, ali je neohodno još mnogo toga uraditi i to znatno brže nego do sada, kako bi se krenulo u narednu fazu u kojoj bi građani BiH mogli da osjete benefite reformi", istakla je amarički ambasador u BiH Morin Kormak i dodala:"Dugo se vode razgovori o klkučnim koracima koji će omogućiti da Brisel prihvati aplikaciju BiH. Adaptacija SSP-a, mehanizam koordinacije i objava rezultata popisa su nešto što se mora uraditi odmah da bi se taj proces nastavio."

"Sjedinjene Američke Države podržavaju evropsku budućnost BiH i pomoćiće joj na tom putu, ali smo zabrinuti što BiH u provođenju dogovorenih reformi zaostaje za zemljama regije", istakao je pomoćnik zamjenika državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

"Postoje problemi u svim zemljama Balkana koji se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali je važno fokusirati se na ključne reforme koje treba usvojiti i provesti. Postoji rizik da će BiH i dalje još više zaostajati za regionom ako ne bude provodila reforme. Već duže primjećujemo da dok druge zemlje provode reforme i približavaju se Evropkoj uniji ili NATO-u, ili provode reforme zbog prosperitetnije ekonomske budućnosti, ovdje političari i dalje imaju poteškoće da postignu dogovor", upozorava Hojt Ji.

Sjedinjene Američke Države smatraju da su za BiH osim evropskih važne i NATO integracije, a na konstataciju da u Republici Srpskoj postoji otpor ka NATO putu BiH, ambasador Kormak odgovara: "Član SNSD-a je bio taj koji je u Predsjedništvu BiH potpisao posvećenost BiH NATO-u. To moramo imati na umu. U ovoj zemlji moramo vidjeti da, kada je neko preuzeo obavezu, tu obavezu i ispoštuje."

Kormak se osvrnula i na pitanja radikalnog ekstremizma u BiH istakavši da Sjedinjene Američke Države po tom pitanju blisko sarađuju sa BiH i njenim bezbijednosnim agencijama.

"Cilj je rad sa mladim ljudima u radikalnim zajednicama, kako bi im se pokazao drugi put. To nije kratkoročno pitanje, već dugotrajan izazov na koji pozitivno može da utiče provođenje reformi koje bi poboljšale ekonomsku situaciju u zemlji", smatra Kormakova.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 1 BN televizije

BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

17.05.2016 14:53

Što se tiče NATO-a ona zsjedno sa Radmanovićem i ostalim SNSD-ovim izdajnicima mogu dobiti samo srednji prst. Toliko

ODGOVORITE
Name

KORMAKOVA...

17.05.2016 16:43

...MALO I VAS NEKO DA SLAŽE...

Name

re.vrs

17.05.2016 18:42

vrs,ko tebe sta pita BiH ide u NATO,jer je drzava i ima svoju vojsku a to sto si ti vrs to ne postoji a u ostalom to su predstavnici sva 3 naroda potpisali i nema povratka i zdravo.

Name

re: re vrs

18.05.2016 16:34

Pita itekako. Da ne pita sada bi bili turska kolonija. Baš mi je jaka vova "vojska". Sa prvim ispaljenim metko bi se raspala. Jedva ih je nekoliko naučilo da voze helikopter heh. Nema u NATO bez refernduma u RS kao što nema priznanja Kosova... možete živjeti u zabludi ili grizti nokte. Meni je svejedno. Aj" zdravo ;)))

Name

kva.

20.05.2016 13:03

ŠTO SE TIČE TAKVI STVARI,TO MORA NAROD DA ODLUČUJE[ REFERENDUM] KADAR TO VAŽI ZA VECINE EVROPSKIH DRŽAVA! ONDA TO VAŽI I ZA , SRPSKU I NJIHOV' NAROD. KO OVLASTIO TOGA "RADMANOVIĆA"DA ODLUČUJE U NAŠIM IMENIMA. TAJNIK ZAPISNIK' AKO POSTOJI OSNOVATI KOMISIJU, PO SKRAĆENOM POSTUPKU! STVAR STORNIRATI.

Name

ja

17.05.2016 14:54

Ja neću u NATO!

ODGOVORITE
Name

Zenica

17.05.2016 15:12

Ja bi u neku Natu rado a ti nemoj :P

Name

Ja pa Ja

17.05.2016 14:56

Svaki dan slušamo izjave kako su se ponasali kadrovi SNSDa dok su bili na vlasti BiH.Potpisali sve sto se od njih trazilo.Nit imamo tablica,nit pasos,nit licnu kartu,nit spoljne poslove,nit vojsku.E sad kad oni nisu vlast na nivou BiH e sad su izdajnici oni koji su tamo a koji nemaju vise sta ni preneti na BiH.Milorade,Milorade kako mastis ovaj narod.Eto pitaj sad onog metuzalema jel istina ovo sto kaze Kormak pa nam javi preko Vucica bice ubedljivije.

ODGOVORITE
Name

RE

17.05.2016 15:57

Sve sto ste nabrojali je tacno kao i logicno jer zivite u entitetu a ne drzavi. Zato imate pasos, licnu, tablice, vojsku itd. drzave BiH.

Name

stojko

17.05.2016 15:06

Zar nas prapa da suruje s NATO,nece da moze,pa on je na braniku otadzbine,cuvar republike i elektroprivrede,to mora da je potpisivo neko od izdajnika sto prodaju republiku za kikiriki a ne preposteni srpski borac prapa

ODGOVORITE
Name

Janina

17.05.2016 16:23

Radmanovic tvorac ovog Mileta sad se ucutio.Pokro,nakro,zaposlio,obezbjedio,i sad misli ko vas j... narode Srpski.Eto to su kadrovi tog bajinog SNSD ili Samo Namazuj Samo Drpaj dok ima.Cmizdra pokvarena,mucak nevidjeni koji se sepurio u Sarajevu i ćutio a sad kad nije vise tamo sad i on veliki Srbin.Fuj..

Name

adženda

17.05.2016 15:58

Kad ćete shvatiti da je Dodik psihopata. I kriminalac. Njega nije briga ni za čim, takvi nemaju morala. Upotrijebite sva oružja što imate i izgurajte ga s te pozicije, i spapunjajte ga u zatvor. Ili on ili svi ostali.

ODGOVORITE
Name

Drago

17.05.2016 16:09

Potpisao posvecenost! Molim pisca da kaze sta je mislio? Potpisuje se krivica,pristanak,odustajanje...

ODGOVORITE
Name

vss

17.05.2016 19:24

Gdjo, stoci ste doveli u poziciju da mogu sebi izglasati koga hoće, postavili ste nam rudonju za premijera, šta sam vam skrivio da mi to radite?

ODGOVORITE