Морин Кормак: Члан СНСД-а је потписао да БиХ иде ка НАТО-у

"БиХ мора убрзати реформе како би стигла земље региона на путу ка Европској унији", изјавили су данас у Сарајеву амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак и помоћник замјеника државног секретара Сједињених Америчких Држава Брајан Хојт Ји. Амбасадор Кормакова је истакла да је за БиХ важан и пут ка НАТО-у, те је подсјетила да је Небојша Радмановић, као члан Предсједништва БиХ, потписао посвећеност БиХ НАТО интеграцијама.

Босна и Херцеговина 17.05.2016 | 16:20
Морин Кормак: Члан СНСД-а је потписао да БиХ иде ка НАТО-у

"БиХ је направила прве кораке у реформском процесу, али је неоходно још много тога урадити и то знатно брже него до сада, како би се кренуло у наредну фазу у којој би грађани БиХ могли да осјете бенефите реформи", истакла је амарички амбасадор у БиХ Морин Кормак и додала:"Дуго се воде разговори о клкучним корацима који ће омогућити да Брисел прихвати апликацију БиХ. Адаптација ССП-а, механизам координације и објава резултата пописа су нешто што се мора урадити одмах да би се тај процес наставио."

"Сједињене Америчке Државе подржавају европску будућност БиХ и помоћиће јој на том путу, али смо забринути што БиХ у провођењу договорених реформи заостаје за земљама регије", истакао је помоћник замјеника државног секретара Брајан Хојт Ји.

"Постоје проблеми у свим земљама Балкана који се тичу владавине права и борбе против корупције, али је важно фокусирати се на кључне реформе које треба усвојити и провести. Постоји ризик да ће БиХ и даље још више заостајати за регионом ако не буде проводила реформе. Већ дуже примјећујемо да док друге земље проводе реформе и приближавају се Европкој унији или НАТО-у, или проводе реформе због просперитетније економске будућности, овдје политичари и даље имају потешкоће да постигну договор", упозорава Хојт Ји.

Сједињене Америчке Државе сматрају да су за БиХ осим европских важне и НАТО интеграције, а на констатацију да у Републици Српској постоји отпор ка НАТО путу БиХ, амбасадор Кормак одговара: "Члан СНСД-а је био тај који је у Предсједништву БиХ потписао посвећеност БиХ НАТО-у. То морамо имати на уму. У овој земљи морамо видјети да, када је неко преузео обавезу, ту обавезу и испоштује."

Кормак се осврнула и на питања радикалног екстремизма у БиХ истакавши да Сједињене Америчке Државе по том питању блиско сарађују са БиХ и њеним безбиједносним агенцијама.

"Циљ је рад са младим људима у радикалним заједницама, како би им се показао други пут. То није краткорочно питање, већ дуготрајан изазов на који позитивно може да утиче провођење реформи које би побољшале економску ситуацију у земљи", сматра Кормакова.

Погледајте прилог из Дневника 1 БН телевизије

БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

17.05.2016 14:53

Што се тиче НАТО-а она зсједно са Радмановићем и осталим СНСД-овим издајницима могу добити само средњи прст. Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРМАКОВА...

17.05.2016 16:43

...МАЛО И ВАС НЕКО ДА СЛАЖЕ...

Name

ре.врс

17.05.2016 18:42

врс,ко тебе ста пита БиХ иде у НАТО,јер је дрзава и има своју војску а то сто си ти врс то не постоји а у осталом то су представници сва 3 народа потписали и нема повратка и здраво.

Name

ре: ре врс

18.05.2016 16:34

Пита итекако. Да не пита сада би били турска колонија. Баш ми је јака вова "војска". Са првим испаљеним метко би се распала. Једва их је неколико научило да возе хеликоптер хех. Нема у НАТО без реферндума у РС као што нема признања Косова... можете живјети у заблуди или гризти нокте. Мени је свеједно. Ај" здраво ;)))

Name

ква.

20.05.2016 13:03

ШТО СЕ ТИЧЕ ТАКВИ СТВАРИ,ТО МОРА НАРОД ДА ОДЛУЧУЈЕ[ РЕФЕРЕНДУМ] КАДАР ТО ВАЖИ ЗА ВЕЦИНЕ ЕВРОПСКИХ ДРЖАВА! ОНДА ТО ВАЖИ И ЗА , СРПСКУ И ЊИХОВ' НАРОД. КО ОВЛАСТИО ТОГА "РАДМАНОВИЋА"ДА ОДЛУЧУЈЕ У НАШИМ ИМЕНИМА. ТАЈНИК ЗАПИСНИК' АКО ПОСТОЈИ ОСНОВАТИ КОМИСИЈУ, ПО СКРАЋЕНОМ ПОСТУПКУ! СТВАР СТОРНИРАТИ.

Name

ја

17.05.2016 14:54

Ја нећу у НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

17.05.2016 15:12

Ја би у неку Нату радо а ти немој :П

Name

Ја па Ја

17.05.2016 14:56

Сваки дан слушамо изјаве како су се понасали кадрови СНСДа док су били на власти БиХ.Потписали све сто се од њих тразило.Нит имамо таблица,нит пасос,нит лицну карту,нит спољне послове,нит војску.Е сад кад они нису власт на нивоу БиХ е сад су издајници они који су тамо а који немају висе ста ни пренети на БиХ.Милораде,Милораде како мастис овај народ.Ето питај сад оног метузалема јел истина ово сто казе Кормак па нам јави преко Вуцица бице убедљивије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.05.2016 15:57

Све сто сте набројали је тацно као и логицно јер зивите у ентитету а не дрзави. Зато имате пасос, лицну, таблице, војску итд. дрзаве БиХ.

Name

стојко

17.05.2016 15:06

Зар нас прапа да сурује с НАТО,неце да мозе,па он је на бранику отадзбине,цувар републике и електропривреде,то мора да је потписиво неко од издајника сто продају републику за кикирики а не препостени српски борац прапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанина

17.05.2016 16:23

Радмановиц творац овог Милета сад се уцутио.Покро,накро,запослио,обезбједио,и сад мисли ко вас ј... народе Српски.Ето то су кадрови тог бајиног СНСД или Само Намазуј Само Дрпај док има.Цмиздра покварена,муцак невидјени који се сепурио у Сарајеву и ћутио а сад кад није висе тамо сад и он велики Србин.Фуј..

Name

аџенда

17.05.2016 15:58

Кад ћете схватити да је Додик психопата. И криминалац. Њега није брига ни за чим, такви немају морала. Употријебите сва оружја што имате и изгурајте га с те позиције, и спапуњајте га у затвор. Или он или сви остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

17.05.2016 16:09

Потписао посвеценост! Молим писца да казе ста је мислио? Потписује се кривица,пристанак,одустајање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.05.2016 19:24

Гдјо, стоци сте довели у позицију да могу себи изгласати кога хоће, поставили сте нам рудоњу за премијера, шта сам вам скривио да ми то радите?

ОДГОВОРИТЕ