Rim: Nole s pola snage! Aana povela, pa izgubila!

Novak Đoković uspešno je započeo odbranu titule na Mastersu u Rimu, pošto je u dva seta savladao veterana Stefana Robera – 7:5, 7:5. Ana Ivanović završila je nastup na WTA turniru u Rimu u drugom kolu.

Tenis 11.05.2016 | 16:20
Rim: Nole s pola snage! Aana povela, pa izgubila!

Bio je ovo prvi duel Srbina i tridesetšestogodišnjeg Francuza, a najbolji igrač i sportista sveta će za plasman među osam najboljih igrati protiv Tomaža Belučija iz Brazila.

Novak je u duel sa Roberom ušao nešto ležernije, ali se to može opravdati činjenicom da je pre svega tri dana osvojio rekordni 29. Masters, svoj drugi u Madridu.

Ipak, nešto sporiji početak Đokovića, protiv izuzetno motivisanog i agresivnog protevnika, nije se previše odrazio na rezultat. Posle spasene brejk lopte već u trećem gemu, Beograđanin je pametno sačekao očekivani pad u igri rivala, svoju šansu i iskoristio drugu brejk/set loptu, od tri vezane, za vođstvo u setovima.

Ni drugi deo igre nije nam doneo ništa novo, Novak je i dalje delovao 'usporeno', što je Stefan iskoristio i uspeo da mu oduzme servis za vođstvo od 2:1.

Međutim, kako se set, ispostaviće se i meč, bližio kraju Francuz je sve češće grešio, nateran daleko višim nivoom igre našeg rivala i dubljim udarcima, a posle 87 minuta igre videli smo novi brejk Novaka i meč je bio gotov.

Iako je u svom prvom gemu izgubio dva poena, Novak nije imao previše problema da stigne do vođstva, ali je bilo primetno da je Francuz silno moitvisan protiv prvog reketa sveta. Ubrzo je, takođe uz manje probleme, stigao do izjendačenja, da bi već u narednom gemu prvi put zapretio. Pomogao mu je i Đoković sa nekoliko grešaka, kao i duplom servis greškom, ali je na kraju uspešno spasao brejk šansu i stigao do novog vođstva – 2:1.

Nastavilo se u istom ritmmu, igralo se gem za gem, ali je takođe postojao utisak da Novak ne igra ni blizu svog nivou. Iako je još jednom uspeo da sačuva svoj servis i stigne do nove prednosti, Rober je bio taj koji je diktirao poene, ali i grešio – 3:2.

U drugom delu setu Novak je postepeno podizao nivo igre, delimično zapretivši rivalu, ipak bez brejk šansi, da bi potom prvi put bez izgubljenog poena okončao svoj servis. Međutim, taman kada se činilo da Đoković može do brejka, Rober pogađa dva asa i sjajnu paralelu iz forhenda za novi egal – 4:4.

Ništa se nije promenilo sve do, ispostaviće se, poslednjeg servis gema Francuza u prvom setu. Strpljivo je Srbin čekao svoju šansu, iskoristio činjenicu da je rival promašio nekoliko prvih servisa, pošto mu je drugi daleko slabiji, da bi prvu, od tri vezane, set/brejk lopte pretvorio u očekivano vođstvo u setovima – 7:5.

Uvodna dva gema drugog dela igre protekla su kao i oni na startu meča. Međutim, Rober nije odustajao od agresivnog pristupa, svaku lopticu udarao je iz sve snage, pogađajući vinere i linije. Takva igra mu se isplatila, pošto je prvi reket sveta poslao forhend u aut, a on drugu brejk šansu pretvorio u prednost – 1:3.

Delovalo je da će Francuz na krilima oduzetog servisa rivalu stići i do velikih 4:1, ali je Novak onda u sekundi podigao nivo svoje igre i karakterističnim dubokim udarcima terao protivnika na greške – 2:3.

Usledio je novi gem Stefana bez izgubljenog poena, potom i drop šot na drugi servis našeg asa, ali je Beograđanin, pre svega pametnom igrom, uspeo da održi korak u drugom setu – 3:4.

Ipak, nije bilo realno očekivati da Francuz hazarderskim pristupom uspe da stigne do izjednačenja u setovima, Đoković je još jednom u pravom trenutku preuzeo kontrolu, osvojivši 11 od poslednjih 12 poena za totalni preokret – 5:4.

Kao i u prvom setu, Đoković je iskusno sačekao svoju priliku, da bi već prvu šansu pretvorio u plasman u osminu finala – 7:5.

Ana Ivanović završila je nastup na WTA turniru u Rimu u drugom kolu.

Bolja od srpske teniserke bila je Amerikanka Kristina Mekhejl posle preokreta sa 6:7(3), 6:5, 6:1.

Mekhejlova, 56. teniserka na ATP listi, dobila je Ivanovićevu nakon četiri uzastopna poraza u dosadašnjim susretima.

Ivanovićeva je tako nastavila seriju naizmeničnih pobeda i poraza koja traje već 11 mečeva, od sredine februara.

Drugi put u poslednja tri meča izgubila je nakon osvojenog prvog seta, tako ju je u Madridu takođe u drugom kolu zaustavila druga Amerikanka Luiza Čiroko.

Već prvi set je pokazao da će Ivanovićeva teško slaviti, samo što bi napravila brejk odmah je gubila svoj servis, i tako tri puta, ali je u taj-brejku uspela da slomi protivnicu.

U istom ritmu odigrala je i drugi set, ali je ovaj put Amerikanka kontrolisala ritam te četvrtim brejkom u deset gemova izjednačila na 1-1.

Naša teniserka kao da se predala tada, nije uspela ni da zapreti Mekhejlovoj u odlučujućem setu, koji je Amerikanka rešila sa dva brejka u prva četiri gema.

Mekhejl će u osmini finala igrati sa prvom favoritkinjom turnira Serenom Vilijams.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar