Sarajevo se oprostilo od Jadranke Stojaković

Komemorativna sjednica povodom smrti istaknute bosanskohercegovačke kantautorice Jadranke Stojaković , održana je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo, dok će sahrana biti obavljena u ponedjeljak, 9. maja na groblju u Vrbanji u Aleji zaslužnih građana Banjaluke.

Bosna i Hercegovina 07.05.2016 | 18:57
Sarajevo se oprostilo od Jadranke Stojaković

U organizaciji Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca – AMUS, njene kolege muzičari i pozorišni radnici odali su joj počast minutom šutnje uz stihove poznate pjesme “Sve smo mogli mi”.

Komemoraciji su prisustvovali brojni Jadrankini prijatelji koji su uputili posljednji pozdrav ovoj velikoj umjetnici, pjevačici i kantautorici.

Na komemoraciji su između ostalih govorili Ivica Šarić, Ismeta Dervoz, Maja Tatić i Sinan Alimanović.

Jadranka Stojaković rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela muzičku karijeru.

Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki, starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Radila je i primijenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo) te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živjela je u Japanu, do povratka 2012. godine.

Preminula je 3. maja u Banjaluci.

(Klix.ba)

(Foto: Klix.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kiki

07.05.2016 19:14

Nek joj je laka zemlja.Istinska ljudska velicina.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

07.05.2016 21:09

Za vrijeme bivse Jugoslavije imali smo mnogo vrhunskih umjetnika, muzicara, glumaca, rezisera, slikara... Oni su bili dusa ovog prostora. Od 1991 godine,nema vise nista. Jadranka je bila jedna od najboljih kantautorica. Napisala je i izvodila pjesme koje smo voljeli i volimo.

ODGOVORITE