EU jedna država - to je bila samo iluzija

Lideri Evropske unije su otvoreno govorili o zabrinutosti za stanje Unije, rekavši da u njoj ima previše "povremenih Evropljana" i da su neke stvari iluzija.

Svijet 06.05.2016 | 17:20
EU jedna država - to je bila samo iluzija

Kako je predsednik EK Žan-Klod Junker rekao u Rimu na debati o stanju EU, blok nema koherentnu zajedničku evropsku viziju i podrivaju ga nacionalni interesi.

"Staro osećanje zajedništva i zajedničkog donošenja odluka u EU potpuno je nestalo", rekao je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je poslao sličnu poruku s govornice.

"Nema smisla juriti ideal jedinstvene evropske nacije. Potreban nam je politički zdrav razum. Ideja jedne evropske države, jedne vizije, to je bila samo iluzija", rekao je Tusk, prenosi BBC.

Kako ističe britanska kuća, evroskeptične partije su pre dve godine zabeležile najbolje rezultate ikada u izborima za Evropski parlament i sada imaju četvrtinu mesta.

Slična situacija se nazire i u nacionalnim parlamentima mnogih članica, a svaki novi izbori bi mogli da donesu nova pomeranja.

Junker je u Rimu rekao da su mnogi "punopravni Evropljani kada treba da se uzima, a kada treba da se daje, onda su tu samo povremeno".

"Nekada, svi uključeni u projekat su bili tu sve vreme, sada ima mnogo onih koji su tu samo pola radnog vremena. To je problem", rekao je Junker.

Evropa se već mesecima suočava s migrantskom krizom, ali ne nalazi zajednička rešenja, a sve su glasnije poruke uglavnom novijih članica da neće poštovati sve što se dogovori u Briselu. Zanimljivo je da se i o tome s oprezom govori u medijima.

"Postoje lideri koji daju intervjue kada dođu u Brisel i kažu da 'moraju da tamo brane interese svoje zemlje'. To su često lideri onih zemalja koji su dobili mnogo iz fondova EU i koji iz Brisela dobijaju samo podršku", rekao je predsednik EP Martin Šulc.

Izvor: B92

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

lingua mendum

06.05.2016 15:43

EU je utopija.

ODGOVORITE
Name

Knin

06.05.2016 15:47

U cemu god je Rvatska, to ce biti razvaljemo.

ODGOVORITE
Name

lovro

06.05.2016 17:24

Gdje hrvatska zanje tu vise neradja

ODGOVORITE
Name

Pionir

06.05.2016 18:21

Kad onakav Marsal nije mogao sacuvati Jugoslaviju, sta su onda mislila ova tri birokrata???

ODGOVORITE
Name

cK

06.05.2016 19:16

Dok ga je bilo, bilo je i Juge. Al njihov je problem sto ga nemaju onakvog .

Name

Trebaju nam

06.05.2016 20:01

Treba napraviti uniju sa Hrvatskom tako ce se Bosna raspasti brzinom svetlosti jer gde oni dođu ode sve p.... materinu

ODGOVORITE
Name

Brle

06.05.2016 20:17

Ozbiljni politicari kazu jedan dan iluzija od Evrope, a drugi dan da su sretni sto imaju Kosovo i sl. drzave u sastavu. I lazovi su bolesnici.

ODGOVORITE
Name

БАЛКАНСКА ШКОЛА

06.05.2016 21:16

ВИДЕ ВИДЕ БАЛКАНСКЕ ПАМЕТИ, САД МИ ДИВЉАЧИНЕ, КОЈЕ ЗНАЈУ САМО ДА СЕ КОЉУ ВАЉАМО, А ЕВРОПА НЕ ВАЉА. ПА ДОКЛЕ ОВЕ ШУМСКЕ ФИЛОЗОФЕ ЧОВЈЕК МОЖЕ ДА СЛУША. ШУМСКИ И ШАТОРСКИ ФИЛОЗОФИ КОЈИ ОД СЕЛЕНДРЕ МАКЛИ НИСУ, И САД ОНИ КАО ДАЈУ МИШЉЕЊЕ О ЕВРОПИ.

ODGOVORITE
Name

hehe

07.05.2016 04:01

EU treba da vise poradi na centralizaciji i standardizaciji i stvar ce biti resena, svaki evropljanin bez obzira na drzavu treba da ima ista prava, platu i standard zivota, ako se to uspe, bicemo jaci od Amerike...

ODGOVORITE