ЕУ једна држава - то је била само илузија

Лидери Европске уније су отворено говорили о забринутости за стање Уније, рекавши да у њој има превише "повремених Европљана" и да су неке ствари илузија.

Свијет 06.05.2016 | 17:20
ЕУ једна држава - то је била само илузија

Како је председник ЕК Жан-Клод Јункер рекао у Риму на дебати о стању ЕУ, блок нема кохерентну заједничку европску визију и подривају га национални интереси.

"Старо осећање заједништва и заједничког доношења одлука у ЕУ потпуно је нестало", рекао је Јункер.

Председник Европског савета Доналд Туск је послао сличну поруку с говорнице.

"Нема смисла јурити идеал јединствене европске нације. Потребан нам је политички здрав разум. Идеја једне европске државе, једне визије, то је била само илузија", рекао је Туск, преноси ББЦ.

Како истиче британска кућа, евроскептичне партије су пре две године забележиле најбоље резултате икада у изборима за Европски парламент и сада имају четвртину места.

Слична ситуација се назире и у националним парламентима многих чланица, а сваки нови избори би могли да донесу нова померања.

Јункер је у Риму рекао да су многи "пуноправни Европљани када треба да се узима, а када треба да се даје, онда су ту само повремено".

"Некада, сви укључени у пројекат су били ту све време, сада има много оних који су ту само пола радног времена. То је проблем", рекао је Јункер.

Европа се већ месецима суочава с мигрантском кризом, али не налази заједничка решења, а све су гласније поруке углавном новијих чланица да неће поштовати све што се договори у Бриселу. Занимљиво је да се и о томе с опрезом говори у медијима.

"Постоје лидери који дају интервјуе када дођу у Брисел и кажу да 'морају да тамо бране интересе своје земље'. То су често лидери оних земаља који су добили много из фондова ЕУ и који из Брисела добијају само подршку", рекао је председник ЕП Мартин Шулц.

Извор: Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

лингуа мендум

06.05.2016 15:43

ЕУ је утопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Книн

06.05.2016 15:47

У цему год је Рватска, то це бити разваљемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловро

06.05.2016 17:24

Гдје хрватска зање ту висе нерадја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пионир

06.05.2016 18:21

Кад онакав Марсал није могао сацувати Југославију, ста су онда мислила ова три бирократа???

ОДГОВОРИТЕ
Name

цК

06.05.2016 19:16

Док га је било, било је и Југе. Ал њихов је проблем сто га немају онаквог .

Name

Требају нам

06.05.2016 20:01

Треба направити унију са Хрватском тако це се Босна распасти брзином светлости јер где они дођу оде све п.... материну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

06.05.2016 20:17

Озбиљни политицари казу један дан илузија од Европе, а други дан да су сретни сто имају Косово и сл. дрзаве у саставу. И лазови су болесници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛКАНСКА ШКОЛА

06.05.2016 21:16

ВИДЕ ВИДЕ БАЛКАНСКЕ ПАМЕТИ, САД МИ ДИВЉАЧИНЕ, КОЈЕ ЗНАЈУ САМО ДА СЕ КОЉУ ВАЉАМО, А ЕВРОПА НЕ ВАЉА. ПА ДОКЛЕ ОВЕ ШУМСКЕ ФИЛОЗОФЕ ЧОВЈЕК МОЖЕ ДА СЛУША. ШУМСКИ И ШАТОРСКИ ФИЛОЗОФИ КОЈИ ОД СЕЛЕНДРЕ МАКЛИ НИСУ, И САД ОНИ КАО ДАЈУ МИШЉЕЊЕ О ЕВРОПИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

07.05.2016 04:01

ЕУ треба да висе поради на централизацији и стандардизацији и ствар це бити ресена, сваки европљанин без обзира на дрзаву треба да има иста права, плату и стандард зивота, ако се то успе, бицемо јаци од Америке...

ОДГОВОРИТЕ